Når danskerne skal vælge, hvilken hund de skal have, begynder jagten ofte på Google eller online køb og salgsportalerne. Her falbydes hvalpe af alle racer og aldre i alle prisklasser - men alt for ofte køber danskerne den, der ser mest nuttet ud, mener Dansk Kennel Klub.
- Alle hundehvalpe er skønne, men det allervigtigste, når du skal vælge hund, er faktisk, at du IKKE vælger med øjnene eller hjertet men i stedet med omtanke, siger Lise Lotte Christensen, der er adfærdskonsulent i Dansk Kennel Klub, Danmarks største forening for hundeejere af både racehunde og blandingshunde.
Mød race og specialist inden køb
Dansk Kennel Klub afholder fredag til søndag den 10., 11. og 12. maj årets første udendørs hundeudstilling på Dyrskuepladsen i Roskilde. Og et hundetopmøde mellem ikke færre end 273 forskellige hunderacer fordelt på 9.369 forskellige hunde er det optimale udgangspunkt, hvis du går med tanker om at inkludere et nyt nuttet, pelset og firbenet medlem til familien.
På en hundeudstilling kan du ikke købe en hundehvalp med hjem, men det er alligevel det optimale sted for potentielle hvalpekøbere at møde både voksne hunde og hvalpe og for at tale med de engagerede mennesker, der kender racen bedst.
- Dermed får du som hvalpekøber mulighed for at undersøge, om den race, du har forelsket dig i, nu også kan passe ind i dit liv og hverdag, forklarer Lise Lotte Christensen.
Selv om hundeudstillinger vel nærmest er at sammenligne med en skønhedskonkurrence for hunde, er det vigtigste ved valg af hund ikke, hvordan den ser ud, men hvordan den er, understreger Lise Lotte Christensen.
- Det er alfa og omega at få en race, som passer til det liv, du kan tilbyde en hund i lige præcis din husstand, forklarer hun. - Det er en klassisk brøler, at man køber hund efter udseendet og ikke har sat sig ind i »brugsanvisningen«. De enkelte racer ser ikke kun meget forskellige ud - de er også vidt forskellige indvendig. Og det er opdrætterne og ”brugerne” af racerne de allerbedste til at fortælle dig om, når du er på jagt efter dit nye firbenede familiemedlem.
De arbejdende hunde
Weekenden byder nemlig ikke kun på en mulighed for at tage de mange hunderacer i nærmere øjesyn - og se udvælgelsen af udstillingens bedste hund - du får også en helt unik mulighed for at opleve hundene arbejde og dermed til at vurdere, om du og din familie er det rette hjem til lige netop de egenskaber, den enkelte race består af.
Lørdag og søndag kan du opleve landets dygtigste konkurrencehunde konkurrere i hhv. lydighed, rallylydighed og dog dancing (sidstnævnte dog kun lørdag). Lørdag og søndag er det desuden muligt at se hundeverdenens hurtigløbere dyste i den internationale lure coursing-konkurrence, der afholdes i samme forbindelse med indkørsel fra Vor Frue Hovedgade.
- Det er de færreste, der ikke lader sig imponere over det fantastiske samarbejde mellem hund og fører eller den hastighed og elegance mynderacerne lægger for dagen, fortæller Wilfred Olsen, der er formand for DKK´s udstillingsudvalg.
Tre gode grunde til at deltage på DKK´s udstilling på Roskilde Dyrskueplads:
Fra den 6. til 9. marts 2025 åbner NEC i Birmingham dørene for Crufts, verdens største hundeshow, hvor tusindvis af hunde og deres ejere samles for at fejre hundenes mangfoldighed og færdigheder.
Den smukke og elegante samojedehund Bullet imponerede dommerne og publikum og sikrede sig sejren i en af årets mest prestigefyldte konkurrencer.
Den talentfulde juniorhandler Simone Riisgaard Kristiansen imponerede dommerne og sikrede sig sejren i juniorhandling-finalen ved Dansk Kennel Klubs prestigefyldte Show of Winners.
I weekenden er der udover den store udstilling i Herning også Nordiske Mesterskaber i lydighed på Vilhelmsborg ved Aarhus. Du kan se konkurrencerne live fra din sofa
Sara DeAngelis har netop vundet søndagens juniorhandling. Dermed har hun vundet alle tre konkurrencer i Roskilde
Det vrimler med store hundebegivenheder i Danmark. Nu kan vi afsløre, at næste års VM i lydighed bliver afholdt i Danmark
Når hestene troner på Store Hestedag i Roskilde til september, bliver der også masser af godter for hudefolket, som blandt andet kan lære om og prøve nosework
I denne weekend skulle vi have været til udstilling i Roskilde, men sådan skulle det ikke være. Som et lille plaster på såret udgiver vi i denne St. Bededagsferie vores artikler fra bladet om Roskilde 2019 på hunden.dk. Så lader vi som om, vi er der igen
Rally er en hyggelig og sjov hundesport for stort set alle typer hunde og mennesker. Det er en form for orienteringsløb for hunde, hvor hund og ejer/fører går rundt på en bane opbygget af skilte, der hver symboliserer en øvelse
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Er din nuttede hundehvalp pludselig blevet til en pubertetsplaget teenager, der har glemt alt, hvad den har lært? Mangler du en overlevelsesguide til at tackle unghundens mange fysiske og hormonelle forandringer? Du er ikke den eneste! Her får du hundeekspertens tips og tricks til at guide din firbenede igennem denne udfordrende periode.
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?
At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen
Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde