Schweisshundene skal have arbejdsro

23-11-2011 14:25, af Tine Luther
Det kan se voldsomt ud, når en såkaldt schweisshund har fat i vildt – men hunden gør sit bare arbejde, så det sårede vildt lider så kortvarigt som muligt.
Copyright Ridehesten.com
Schweisshund på opgave. (Modelfoto: hunden.dk/Tine Luther)

Forleden kunne man forskellige steder læse om en nordjysk schweisshund, der var blevet tævet med en stige og et sømbræt af en sommerhusejer for at få den til at slippe et rådyr. Det var selvfølgelig gjort i god mening ift. rådyret, men hunden var tilkaldt for at finde det sårede dyr, så det kunne blive aflivet, og der dermed kunne sættes punktum for dets lidelser. Ifølge Schweissregistret har den pågældende hund det efter omstændighederne godt – og sagen er politianmeldt. Schweisshundene spiller en vigtig rolle, når der påkøres vildt, eller hvis det anskydes. Såret vildt kan lide grusomt, og det kan være umuligt at opspore det uden de dygtige hunde. Derfor er det vigtigt, at de får arbejdsro – og ikke bliver straffet for det, de bliver bedt om at gøre. Det er selvfølgelig vigtigt, at det signaleres, at man er ude i et officielt ærinde. Schweisshunden skal være mærket, så man ikke foranlediges til at tro, at der er tale om en gal hund. Ligeledes skal schweisshundeføreren bære uniform. VED SÅRET VILDT Ingen bliver draget til ansvar for at have kørt et stykke vildt ned. Derfor kan alle med sindsro ringe til Falck på tlf. 70 10 20 30 eller til politiet i nærområdet på 114 for at rekvirere hjælp. Det samme er gældende, hvis det forfærdelige skulle ske, at din hund har bidt og skadet et stykke vildt. HVAD ER EN SCHWEISSHUND? - Ordet ”schweiss” er tysk og betyder ”vildtblod”. - En schweisshund er trænet i at følge et blodspor efter tilskadekommet klovbærende vildt. Det vil typisk være en påkørsel af en bil en anskydning fra en jæger, der er anledningen til, at en schweisshund bliver tilkaldt. - Schweisshundens træning starter allerede i otteugersalderen. Den skal bestå nogle prøver for at kunne kaldes for schweisshund - bl.a. skal den gå et 400 meter langt blodspor, der har ligget i 20 timer (se mere om reglerne via linket under billedet til højre). Begge prøver skal bestås med en førstepræmie. Når hunden har bestået prøverne og ejeren har jagttegn og riffeltilladelse, kan der søges optagelse i ”Schweisshunderegisteret”. Dette register er en landsdækkende sammenslutning af hundeførere og schweisshunde, der udelukkende mod betaling af transportudgifter, kan rekvireres ud til anskydninger og påkørsler. - P.t. er der cirka 165 hundeførere i Danmark (se liste på www.schweiss.dk). En rigtig god idé er at notere sig, hvem der bor i nærheden og gemme telefonnummeret i mobilen. Eller at printe listen ud og lægge den i bilens handskerum. For hvis du en dag skulle få brug for hjælp til at finde et skadet dyr, vil hurtigere hjælp betyde større chance for at finde dyret. Se mere om Schweissregistret via linket under billedet til højre.

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Nye instruktører klar til træningspladserne

28-04-2025 15:13, af Cecilie Friis Amstrup

19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

Uklare regler gør hundeloven til en fælde for ejere

25-04-2025 09:07, af Cecilie Friis Amstrup

Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.

Hjertelungeorm truer danske hunde

29-04-2025 10:46, af Cecilie Friis Amstrup

Foråret bringer ikke kun sol og varme, men også en øget risiko for hjertelungeorm hos hunde. Parasitten kan forårsage alvorlige sygdomsforløb, men med tidlig opdagelse og forebyggelse kan du beskytte din bedste ven.

Hundefødselsdag med logrende haler og store smil

26-04-2025 07:29, af Cecilie Friis Amstrup

En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet