Schweisshundene skal have arbejdsro

23-11-2011 14:25, af Tine Luther
Det kan se voldsomt ud, når en såkaldt schweisshund har fat i vildt – men hunden gør sit bare arbejde, så det sårede vildt lider så kortvarigt som muligt.
Copyright Ridehesten.com
Schweisshund på opgave. (Modelfoto: hunden.dk/Tine Luther)

Forleden kunne man forskellige steder læse om en nordjysk schweisshund, der var blevet tævet med en stige og et sømbræt af en sommerhusejer for at få den til at slippe et rådyr. Det var selvfølgelig gjort i god mening ift. rådyret, men hunden var tilkaldt for at finde det sårede dyr, så det kunne blive aflivet, og der dermed kunne sættes punktum for dets lidelser. Ifølge Schweissregistret har den pågældende hund det efter omstændighederne godt – og sagen er politianmeldt. Schweisshundene spiller en vigtig rolle, når der påkøres vildt, eller hvis det anskydes. Såret vildt kan lide grusomt, og det kan være umuligt at opspore det uden de dygtige hunde. Derfor er det vigtigt, at de får arbejdsro – og ikke bliver straffet for det, de bliver bedt om at gøre. Det er selvfølgelig vigtigt, at det signaleres, at man er ude i et officielt ærinde. Schweisshunden skal være mærket, så man ikke foranlediges til at tro, at der er tale om en gal hund. Ligeledes skal schweisshundeføreren bære uniform. VED SÅRET VILDT Ingen bliver draget til ansvar for at have kørt et stykke vildt ned. Derfor kan alle med sindsro ringe til Falck på tlf. 70 10 20 30 eller til politiet i nærområdet på 114 for at rekvirere hjælp. Det samme er gældende, hvis det forfærdelige skulle ske, at din hund har bidt og skadet et stykke vildt. HVAD ER EN SCHWEISSHUND? - Ordet ”schweiss” er tysk og betyder ”vildtblod”. - En schweisshund er trænet i at følge et blodspor efter tilskadekommet klovbærende vildt. Det vil typisk være en påkørsel af en bil en anskydning fra en jæger, der er anledningen til, at en schweisshund bliver tilkaldt. - Schweisshundens træning starter allerede i otteugersalderen. Den skal bestå nogle prøver for at kunne kaldes for schweisshund - bl.a. skal den gå et 400 meter langt blodspor, der har ligget i 20 timer (se mere om reglerne via linket under billedet til højre). Begge prøver skal bestås med en førstepræmie. Når hunden har bestået prøverne og ejeren har jagttegn og riffeltilladelse, kan der søges optagelse i ”Schweisshunderegisteret”. Dette register er en landsdækkende sammenslutning af hundeførere og schweisshunde, der udelukkende mod betaling af transportudgifter, kan rekvireres ud til anskydninger og påkørsler. - P.t. er der cirka 165 hundeførere i Danmark (se liste på www.schweiss.dk). En rigtig god idé er at notere sig, hvem der bor i nærheden og gemme telefonnummeret i mobilen. Eller at printe listen ud og lægge den i bilens handskerum. For hvis du en dag skulle få brug for hjælp til at finde et skadet dyr, vil hurtigere hjælp betyde større chance for at finde dyret. Se mere om Schweissregistret via linket under billedet til højre.

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Nye hunderegler gælder fra i dag i hele landet

01-07-2025 11:19, af Cecilie Friis Amstrup

Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hundekroen åbner hundesalon med wellness og pelspleje

29-06-2025 06:26, af Cecilie Friis Amstrup

Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Sådan passer du bedst på din hund i sommervarmen

02-07-2025 08:49, af Cecilie Friis Amstrup

Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Ømme poter: Dyrlægerne fjerner mange græsavne

30-06-2025 15:40, af Cecilie Friis Amstrup

Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.

Min drøm blev til virkelighed ved VM

04-07-2025 06:30, af Cecilie Friis Amstrup

Niels Jensen og hans firbenede makker Briska's Orry hentede guld til Danmark ved Dobermann IGP VM og opfyldte dermed Niels’ drøm.

Guldbasserne fik is og vandsjov i sommersolen

05-07-2025 06:45, af Cecilie Friis Amstrup

Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet