Schweisshundene skal have arbejdsro

23-11-2011 14:25, af Tine Luther
Det kan se voldsomt ud, når en såkaldt schweisshund har fat i vildt – men hunden gør sit bare arbejde, så det sårede vildt lider så kortvarigt som muligt.
Copyright Ridehesten.com
Schweisshund på opgave. (Modelfoto: hunden.dk/Tine Luther)

Forleden kunne man forskellige steder læse om en nordjysk schweisshund, der var blevet tævet med en stige og et sømbræt af en sommerhusejer for at få den til at slippe et rådyr. Det var selvfølgelig gjort i god mening ift. rådyret, men hunden var tilkaldt for at finde det sårede dyr, så det kunne blive aflivet, og der dermed kunne sættes punktum for dets lidelser. Ifølge Schweissregistret har den pågældende hund det efter omstændighederne godt – og sagen er politianmeldt. Schweisshundene spiller en vigtig rolle, når der påkøres vildt, eller hvis det anskydes. Såret vildt kan lide grusomt, og det kan være umuligt at opspore det uden de dygtige hunde. Derfor er det vigtigt, at de får arbejdsro – og ikke bliver straffet for det, de bliver bedt om at gøre. Det er selvfølgelig vigtigt, at det signaleres, at man er ude i et officielt ærinde. Schweisshunden skal være mærket, så man ikke foranlediges til at tro, at der er tale om en gal hund. Ligeledes skal schweisshundeføreren bære uniform. VED SÅRET VILDT Ingen bliver draget til ansvar for at have kørt et stykke vildt ned. Derfor kan alle med sindsro ringe til Falck på tlf. 70 10 20 30 eller til politiet i nærområdet på 114 for at rekvirere hjælp. Det samme er gældende, hvis det forfærdelige skulle ske, at din hund har bidt og skadet et stykke vildt. HVAD ER EN SCHWEISSHUND? - Ordet ”schweiss” er tysk og betyder ”vildtblod”. - En schweisshund er trænet i at følge et blodspor efter tilskadekommet klovbærende vildt. Det vil typisk være en påkørsel af en bil en anskydning fra en jæger, der er anledningen til, at en schweisshund bliver tilkaldt. - Schweisshundens træning starter allerede i otteugersalderen. Den skal bestå nogle prøver for at kunne kaldes for schweisshund - bl.a. skal den gå et 400 meter langt blodspor, der har ligget i 20 timer (se mere om reglerne via linket under billedet til højre). Begge prøver skal bestås med en førstepræmie. Når hunden har bestået prøverne og ejeren har jagttegn og riffeltilladelse, kan der søges optagelse i ”Schweisshunderegisteret”. Dette register er en landsdækkende sammenslutning af hundeførere og schweisshunde, der udelukkende mod betaling af transportudgifter, kan rekvireres ud til anskydninger og påkørsler. - P.t. er der cirka 165 hundeførere i Danmark (se liste på www.schweiss.dk). En rigtig god idé er at notere sig, hvem der bor i nærheden og gemme telefonnummeret i mobilen. Eller at printe listen ud og lægge den i bilens handskerum. For hvis du en dag skulle få brug for hjælp til at finde et skadet dyr, vil hurtigere hjælp betyde større chance for at finde dyret. Se mere om Schweissregistret via linket under billedet til højre.

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Danskerne bekymrer sig mere om deres kæledyr end om familie

25-04-2024 08:24, af Anne Cecilie Sohl

”Lykken er en varm hundehvalp”, sagde ”Radisen” Søren Bruun. Men nu viser en ny undersøgelse, at det ikke kun er lykke og glæde man investerer i, når man inkluderer en hund eller kat i familien - man får også en stor portion bekymring med i købet. 

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Når immunsystemet angriber

16-05-2022 08:55, af Astrid Holtet

Immunmedieret thrombocytopeni hos hunde er en sygdom, hvor immunsystemet angriber og ødelægger hundens blodplader