Miljøfaktorer og HD

09-03-2012 09:00, af Tine Luther
Hofteledsdysplasi påvirkes i højere grad en tidligere antaget af hvalpenes opvækstmiljø. Specielt i perioden frem til hvalpe er tre måneder gamle ser miljøfaktorer ud til at påvirke udviklingen af HD, skriver norske Randi I. Krontveit i sin PhD–afhandling, der forsvares ved Norges Veterinørhøjskole i næste uge.
Copyright Ridehesten.com
På Norges Veterinærhøjskoles hjemmeside kan man læse om Randi I. Krontveits PhD-projekt.

Randi I. Krontveit har undersøgt forekomsten af HD hos fire racer og set på, hvilke faktorer i hundenes opvækst, der kan indvirke på forekomsten af HD. HD er en genetisk betinget sygdom, som hunde ikke er født med, men som genetiskdisponerede hvalpe kan udvikle i forskellige grader. Graden af sygdom påvirker, hvornår hundene får symptomer – og hvor længe hundene lever. I undersøgelsen deltog 500 hunde af racerne newfoundland, labrador, leonberger og irsk ulvehund. Deres vækst og opvækstmiljø blev registreret via spørgeskemaer, som opdrætter og ejer har besvaret samt via dyrlægeundersøgelser. Hurtig vækst ikke så farligt Baseret på tidligere studier har hurtig vækst og høj kropsvægt været anset som disponerende faktorer for HD, men Randi I. Krontveits undersøgelse viste, at hurtig vækst og høj kropsvægt det første leveår ikke gav øget risiko for HD. Faktisk var det racen, som voksede senest – nemlig newfoundland – der havde undersøgelsens højeste forekomst af HD (36%). Racen med den hurtigste vækst, irsk ulvehund, havde den laveste forekomst (10%) Gunstigt med moderat motion Hvalpe født om foråret eller sommeren og hvalp fra opdrættere, som bor på landet havde reduceret risiko for HD. Adgang til daglig motion i f.eks. parker op til tre måneders alderen reducerede risikoen, mens daglig brug af trapper i samme periode øgede risikoen. Det ser således ud til, at daglig motion i moderat grad frem til tre måneders alderen er gunstigt ift. forebyggelse af HD. Hundene blev fulgt frem til ti års alderen via årlige spørgeskemaer. Hunde med stærk grad af HD blev aflivet tidligere end hunde med mildere grad. Dette gjorde sig særligt gældende hos newfoundland og leonberger, hvorimod HD ikke havde så markant indvirkning på levetiden. Varieret motion gennem livet var positivt for hundene, og de, som motionerede dagligt både med og uden snor i forskelligt terræn, var symptomfri længere end mere inaktive hunde. Kilde: nvh.no

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Danmark vinder sølv ved historisk VM i rallylydighed

28-09-2024 20:47, af Cecilie Friis Amstrup

Flot holdpræstation sikrer Danmark en plads på podiet ved det første verdensmesterskab i rallylydighed. Fire danske ekvipager har kvalificeret sig til de individuelle finaler.

Fyldte internater skaber ventelister for danske hunde

27-09-2024 15:00, af Cecilie Friis Amstrup

Danske dyreinternater oplever stigende pres fra hundeejere, der ønsker at indlevere deres hunde på grund af adfærdsproblemer og livsændringer. Ventelisterne vokser, og Dyrenes Beskyttelse opfordrer kommende hundeejere til nøje at overveje, hvad det kræver at holde hund.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Dansk rallylandshold klar til VM i Finland

27-09-2024 10:22, af Cecilie Friis Amstrup

Det danske rallylandshold er ankommet til Turku, Finland, og er klar til at konkurrere ved VM i rallylydighed denne weekend.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Se billederne: Fyns Sommerland gik helt "i hundene"

27-09-2024 11:19, af Cecilie Friis Amstrup

350 glade hunde og løbere kastede sig ud i sjove udfordringer til Virbac HPM Dirty Paws løbet søndag den 22. september i den genåbnede fynske park.

Hunde-entusiaster brugte ferien på udenlandske udstillinger

30-09-2024 14:15, af Cecilie Friis Amstrup

For mange hundeejere er sommerferien en oplagt mulighed for at slappe af, men for nogle hundeudstillere er det en tid til at rejse og konkurrere på den internationale scene. I år har flere danske hundeejere pakket bilerne og sat kurs mod udlandet for at udstille deres firbenede venner.

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Roskilde: BIR, baby og bravour

25-09-2024 17:10, af Cecilie Friis Amstrup

Lørdag den 21. september 2024 vil altid stå som en mindeværdig dag for Simone Storgaard og Birgitte S. Jensen fra Kennel GoldZone. På dagen, hvor deres golden retriever Verner fyldte to år, formåede han ikke kun at blive Bedst i Racen (BIR) ved Dansk Kennel Klubs internationale udstilling i Roskilde, men han opnåede også sin danske championtitel.