Det er ikke tilfældigt, at hunden ofte omtales som menneskets bedste ven, for danskerne er vilde med de firbenede væsener. Ifølge Dansk Hunderegister anslås det, at der findes mellem 850.000 og 900.000 hunde i Danmark, og alene sidste år blev der registreret 60.390 nye hunde på landsplan.
Hvert år laver Dansk Hunderegister og Dansk Kennel Klub en opgørelse over, hvilke hunderacer der var mest populære blandt danskerne i det forgangne år. I 2023 var det i følge Dansk Hunderegister for syvende år i træk labrador retrieveren, der indtog førstepladsen som danskernes favoritrace med 5.364 nye registreringer alene sidste år. Populariteten er heller ikke at tage fejl af hos DKK, hvor tallet lyder på 2.253 nye registreringer, næsten 1.000 flere registreringer end andenpladsen der går til den lille hunderace, bichon havanais. Hos AniCura, der er et af landets største grupper af dyrehospitaler, er man ikke overrasket over, at netop labrador retrieveren topper listen igen:
— Labrador retrieveren har uden tvivl vundet danskernes hjerter, og derfor er det ikke overraskende, at den fastholder topplaceringen på listen. Det er en mild og imødekommende race, som har let ved at tilpasse sig forskellige miljøer. Derudover er labrador retrieveren kendt for at være god med børn og andre dyr, hvilket gør racen til en fantastisk familiehund, siger chefdyrlæge hos AniCura Danmark, Hanne Friis.
Allergivenlige hunde vinder frem
Ligesom året før efterfølges labrador retrieveren af racerne bichon havanais og golden retriever med henholdsvis 3.149 og 2.506 nye registreringer hos Dansk Hunderegister i 2023. Af registreringer med DKK-stambog er der talt 1.318 bichon havanais hvalpe og 1.282 golden retriever hvalpe. Af listerne fremgår det derudover, at danskerne i stigende grad går efter de mere allergivenlige hunde, hvor blandt andet racerne bichon havanais, shih tzu, coton de tulear og malteser var en del af top 20 i 2023.
— Mange vælger en allergivenlig hund, hvis man eksempelvis selv har tendens til allergi, eller hvis man kan være bange for, at ens børn udvikler allergi. Det er dog vigtigt at huske på, at der ikke findes hunderacer, som er 100 procent allergivenlige. Når man alligevel omtaler hunde som allergivenlige, betyder det, at bestemte racer er mindre tilbøjelige til at forårsage en allergisk reaktion. Men man kan aldrig vide sig sikker, og derfor er det min klare anbefaling at besøge en opdrætter eller for eksempel en ven med hund for at se, om der skulle komme en reaktion, siger Hanne Friis.
Der findes over 400 forskellige hunderacer i verden, og det kan derfor være svært at vurdere, hvilken race der passer bedst ind i ens familie og livsstil generelt. Ifølge Hanne Friis er det positivt at se, at listen består af mange forskellige hunderacer med varierende behov for pasning, pleje og aktivering.
— Det er en stor beslutning og ikke mindst et stort ansvar at få hund, og derfor er det vigtigt at undersøge, hvilken race der passer bedst ind i lige netop din familie. De nyeste lister fra Dansk Hunderegister og Dansk Kennel Klub tegner et billede af, at man i stigende grad går op i – og tager aktivt stilling til – hvilken race der passer til den enkeltes livsstil og behov, slutter Hanne Friis.
Læs mere om de årlige registreringstal i det kommende nummer af HUNDEN.
Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.
Niels Jensen og hans firbenede makker Briska's Orry hentede guld til Danmark ved Dobermann IGP VM og opfyldte dermed Niels’ drøm.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.