Juleædegilde koster hunde livet i januar

15-01-2015 10:20, af Tine Luther
Tre uger efter julen er overstået vokser antallet af hunde med voldsomme og i visse tilfælde dødelige inflammationer i indvoldene. Årsagen er for megen og for fed mad i julen.
Copyright Ridehesten.com
Mange hunde og katte oplever i disse dage voldsomme eftervéer oven på en jul med for megen mad. En del af dem kan ikke helbredes og dør, oplyser AniCura Københavns Dyrehospital.

Er du en af dem, der stadig kæmper med efterveerne på en fed jul, så kan du være sikker på, at du ikke er alene. Mange hunde og katte behandles i disse dage for alvorlige betændelsestilstande i indvoldene, fordi de har spist for meget og for fedtindholdig mad i julen. Og det er ikke ualmindeligt, at dyrene må lade livet, fordi deres tarme er så betændte, at de ikke kan reddes. Det oplyser Danmarks største dyrehospital for smådyr, AniCura Københavns Dyrehospital, som hver dag modtager hunde og enkelte katte med voldsomme og meget smertefulde maveinfektioner forårsaget af en 'fed jul’. Går i chok og dør "Når dyrene kommer ind, har de haft ondt i mange dage, og enkelte dyr står ganske enkelt ikke til at redde. Dyrene lider af fremskreden pancreatitis, hvilket vil sige betændelse i bugspytkirtlen. Det fører til, at hundene ofte går i chok og dør, fordi betændelsen opløser bugspytkirtlen og senere indvoldene, hvis hunden ikke behandles hurtigt. For at helbrede dem giver vi dem en nøje afmålt blanding af tørfoder og væskebehandling kædet sammen med smertedæmpende medicin,” siger Jens Eslau, der er adm. direktør hos AniCura Københavns Dyrehospital. Maven nedbrydes Ligesom hos mennesker producerer bugspytkirtlen hos hunde og katte kraftige enzymer til at nedbryde den mad, de indtager. Imidlertid er det ikke ualmindeligt, at enzymerne aktiveres for hurtigt og ender med at nedbryde bugspytkirtlen i stedet for maden. Betændelsen fører i flere tilfælde til en inflammation i bughulen. Overlever hunden dette, vil den sandsynligvis fremover få kronisk pancreatitis. Hurtig behandling "Begynder ens hund eller kat at få symptomer på betændelse i bugspytkirtlen eller i maveregionen, er det vigtigt, at man hurtigt får dyret undersøgt hos sin dyrlæge. Ikke bare skåner man dyret for flere smerter eller en aflivning. Man reducerer også risikoen for, at det pådrager sig en kronisk lidelse, der kræver livslang, dyr behandling,” siger Jens Eslau. 5 SYMPTOMER PÅ MAVEBETÆNDELSE DU SKAL HOLDE ØJE MED: 1. Hunden kaster op og kan have diarré 2. Hunden har smerter i bughulen og vånder sig, når du rører den 3. Din hund ligger evt. bøjet forover med forpoterne strakt frem, overkroppen er på jorden, mens bagbene står normalt 4. Din hund er apatisk og vil ikke spise 5. Din hund har feber og går evt. i chok /Pressemeddelelse fra AniCura Københavns Dyrehospital

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Fra samojeder til showsuits med stil og power

26-06-2025 12:40, af Cecilie Friis Amstrup

Gitte Morell har skruet ned for opdræt og udstilling, men op for design og detaljesans. Med tøjmærket, CBK, producerer  hun suits, der kombinerer bling og bevægelse, og som i dag bæres af udstillere i hele verdenen.

Se alle billederne fra Vejen

24-06-2025 14:10, af Cecilie Friis Amstrup

Du kan nu finde alle billeder fra udstillingen i Vejen online.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hundekroen åbner hundesalon med wellness og pelspleje

29-06-2025 06:26, af Cecilie Friis Amstrup

Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Ømme poter: Dyrlægerne fjerner mange græsavne

30-06-2025 15:40, af Cecilie Friis Amstrup

Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.

Fem gode råd til sårpleje hos hunde

05-02-2021 15:11, af Astrid Gerd Holtet

Hvad kan du gøre hvis din hund får et sår – og hvornår bør du ringe til dyrlægen?