På Universitetshospitalet for Familiedyr er vi to 5. års dyrlægestuderende, der er i gang med at skrive vores speciale, hvor vi undersøger forekomsten af fodringsrelateret Fanconi syndrom i Danmark.
Fanconi syndrom skyldes en defekt i nyrerne, hvor de celler, der normalt styrer sukkerudskillelsen til urinen, holder op med at virke. Dette gør, at der udskilles sukker i hundens urin. Fanconi syndrom kan både være arvelig og opstå spontant, og sygdommen kan udvikle sig til at blive alvorlig og livstruende.
Fanconi syndrom adskiller sig fra sukkersyge ved, at det ved Fanconi syndrom er nyrerne, problemet sidder i, hvorimod det ved sukkersyge er et for højt blodsukker, der får nyrerne til at udskille sukkeret. Har man derfor en hund med højt sukkerindhold i urinen, men normalt blodsukker, bør en nyrelidelse som Fanconi syndrom altid overvejes. Udover sukker i urinen kan hunde med Fanconi syndrom begynde at tisse og drikke mere samt blive sløve, kaste op, miste appetitten og tabe sig.
Til projektet leder vi efter hunde diagnosticeret med Fanconi syndrom, og hvor den primære mistanke falder på fodring med tørrede godbidder såkaldte ”jerky treats” (f.eks. af kylling). Mistanken falder på jerky treats, da man på verdensplan i en del tilfælde har observeret en mulig sammenhæng mellem fodring med disse tørrede godbidder og udviklingen af Fanconi syndrom med symptomer som beskrevet ovenfor. Udviklingen af sygdommen er i de fleste tilfælde observeret hos hunde af små racer, der fodres med store mængder af jerky treats. Man ved dog ikke, hvordan eller hvilke komponenter i godbidderne, der kan være årsag til udvikling af Fanconi syndrom.
Formålet med projektet er, at undersøge langtidsudsigterne for helbredelse hos Fanconi-hunde, hvor årsagen mistænkes at være tørrede godbidder. Dermed håber vi at bidrage til større viden, så man som dyrlæge i fremtiden bedre kan vejlede hundeejere i, hvordan deres hunde skal plejes efter endt behandling, og hvad de kan forvente i forbindelse med sygdomsforløbet. Specialet skrives på Universitetshospitalet for Familiedyr ved vejledere Stinna Nybroe, Ida Nordang Kieler og Charlotte Bjørnvad.
Har du eller har du haft en hund med mistænkt Fanconi syndrom relateret til tørrede godbidder, hører vi meget gerne fra dig eller din dyrlæge:
Mail (Tenna): qmj843@alumni.ku.dk
Mobil (Camilla): 41 19 32 05
Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.
19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.
En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.
Foråret bringer ikke kun sol og varme, men også en øget risiko for hjertelungeorm hos hunde. Parasitten kan forårsage alvorlige sygdomsforløb, men med tidlig opdagelse og forebyggelse kan du beskytte din bedste ven.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse