Hund skal hjælpe med at finde truede mus

02-10-2015 09:04, af Tine Luther
Der er stort set ingen grænser for, hvad sporhunde kan trænes til at finde. I Storbritannien trænes en hund p.t. til at finde landets mindste gnaver, høstmusen.
Copyright Ridehesten.com
Den lille høstmus lever i kornmarker og rørskove. (Foto: Shutterstock)

Bestanden af høstmus er vigende i Storbritannien, og miljøforkæmpere ønsker at kortlægge, hvor mange høstmus, der er tilbage. Derfor trænes en flat coated retriever nu til at hjælpe med at finde musene i landskabet, så de kan blive talt. I projektet skal Ph.D.-forskeren Emily Howard-Willams arbejde sammen med sin egen hund, den flatcoatede retriever Tui, som i løbet af to måneder skal uddannes i færtdiskrimination, så den kan adskille lugten af ekskrementer fra høstmusen fra pygmæspidmusens. Howard-Willams er begejstret og målløs over hundens fremskridt. Tuis resultater er pålidelige og kan snart anvendes. Høstmusen lever i kornmarker og rørskove, og man har mistanke om, at populationen er blevet mindre de seneste fire årtier. Det skyldes, at landbruget er blevet intensiveret, og at der dermed er blevet færre levesteder. Der har dog endnu ikke været en pålidelig undersøgelse af antallet, og det er her, hundene kommer ind i billedet. Hunde kan give kæmpe besparelse Normalt tælles høstmus af forskere, der finder deres reder i højt græs eller siv, men Howard-Williams er på udkig efter tidsbesparende alternativer. Hun kan ikke tage Tui med helt ind i marken eller rørskoven for at spore rederne, for så kan høstmusens levesteder tage skade, men hun kan tage Tui med hen til foderautomater, der er opstillet i naturen. Hun vil så blive påvirket, hvis høstmusen har været der og efterladt ekskrementer. Det er meget hurtigere og en hel del billigere end at sende alle de museekskrementer, forskerne finder, til laboratorieundersøgelse. Det er Moulton College, Northamptonshire, der star bag museprojektet, som er støttet af People’s Trust for Endangered Species. Chefen for PTES, Nida Al-Fulaji, er glad for at bidrage økonomisk til dette projekt og er spændt på at se, hvad undersøgelsen viser om høstmuspopulationen i Storbritannien. Han udtaler, at sporhunde kan bruges til mange andre formål, så derfor kan de sikkert også anvendes til at finde høstmus. Kilde: dognews.co.uk /Lotte Nygaard

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Højsæson for smitte: Snegleparasit kan være livsfarlig for din hund

02-05-2024 10:35, af Anne Cecilie Sohl

Den livsfarlige sygdom hjertelungeorm spreder sig netop nu blandt hunde i Danmark, parasitten smitter nemlig mest i foråret i takt med, at temperaturen stiger. Hundeejere skal derfor være ekstra opmærksomme på hundens adfærd, da hjertelungeorm kan gøre alvorlig skade på hundens organer, lyder advarslen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Årets Førerhund 2024 er fundet

26-04-2024 11:07, af Anne Cecilie Sohl

Golden retrieveren Bertha har modtaget nyindstiftet pris for at være sin brugers øjne i trafikken og gøre hendes liv meget lettere.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Danskerne vil gå langt for at hjælpe dyr i nød

26-04-2024 08:38, af Anne Cecilie Sohl

Siden Agria Dyreforsikring i 2018 første gang afholdt den velgørende Hundegåtur, er danskernes ønske om at hjælpe dyr i nød kun vokset. Derfor håber Agria på - for syvende år i træk - at kunne sætte indsamlingsrekord i weekenden den 4. og 5. maj. Hverken distancen eller antallet af skridt er afgørende for donationens størrelse - men jo flere der går med, jo flere penge donerer selskabet til Dyreværnets arbejde med hjemløse hunde.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise mælkebøtter?

28-07-2017 12:54, af Anne Ekenberg

Mælkebøtter er faktisk ret sunde for os mennesker. Vi kan bruge alle dele i madlavning, og minsandten om de ikke også er sunde for vores hunde.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Vores kæledyr er matchmakere

03-05-2024 10:05, af Anne Cecilie Sohl

Hver femte hundeejer har stiftet nye venskaber pga. deres hunde, viser en ny undersøgelse fra Agria Dyreforsikring. Måske mere overraskende viser undersøgelsen desuden, at den selvstændige kat lige så ofte som flokdyret hunden er årsag til, at danskerne har mødt deres livs kærlighed.

Hvad er interdigital furunkulose?

22-12-2017 16:15, af Astrid Gerd Holtet

Furunkulose i poterne er en ret almindelig lidelse hos hunde, som kan være smertefuld og svær at slippe af med

40 års jubilæum for populært hundefoder

03-05-2024 14:28, af Anne Cecilie Sohl

For 40 år siden startede Leif Kirkeby produktion af hundemad. Han dyrkede slædehundesport med sine grønlandske slædehunde, som han synes fik en forkert kost gennem de eksisterende brands.