Generende hårsækmider

07-01-2013 12:12, af Tine Luther
Hos en del hunde med hudproblemer er det hårsækmiden, der er årsagen til de meget generende symptomer.

Infektion med hårsækmider ses relativt ofte hos hund. Det er en alvorlig sygdom, som i værste fald kan resultere i aflivning. Hårsækmiden, Demodex canis, er en normal del af hudfloraen, men i nogle tilfælde vokser antallet og giver infektion. Der findes en lokal og en generaliseret form. Den lokale er intet problem rent behandlingsmæssigt, det er den generaliserede form, der vanskelig. Bumser og rød hud Generaliseret hårsækmiderinfektion involverer større dele af kroppen. Der ses områder med hårtab, knopper og let grad af skæl. Der udvikles hyppigt en bakteriel infektion med “bumser” og rød hud. Miden overføres fra hvalpens mor Måden, hvorpå infektion med hårsækmider udvikles, er endnu ikke afklaret. Miden overføres til hvalpen fra tæven ved direkte kontakt i de første levedage. En arvelig disposition gør, at infektion ses hyppigere blandt hvalpe i nogle familier. Faktorer som stress, løbetid og nedsat immunforsvar menes generelt at øge risikoen for udviklingen af hårsækmider. Hos den ældre hund kan lidelser som hormonelle sygdomme og kræft være årsagen til sygdommens opståen. Diagnosen stilles ved påvisning af hårsækmider i hudskrab. Behandling af hårsækmider Behandlingen af hårsækmideinfektion kan i nogle tilfælde vare op til 1 år. Den involverer mange dyr¬lægebesøg og kan være økonomisk belastende. Behandlingen kan kræve, at der skiftes fra brugen af de såkaldte registrerede midler (Advocate, Interceptor) til ikke-registrerede (Ivomec, Aludex). Hermed er der risiko for flere bivirkninger. En tæt kontakt til dyrlægen er derfor vigtig. Uanset lægemiddel skal behandling af hårsækmider gives så længe, at der ved to hudskrab med en måneds interval ikke findes flere mider. Først da må man stoppe. Kilde: Dyrlæge Boysen – Hudklinik for hund og kat

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

Nye instruktører klar til træningspladserne

28-04-2025 15:13, af Cecilie Friis Amstrup

19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Uklare regler gør hundeloven til en fælde for ejere

25-04-2025 09:07, af Cecilie Friis Amstrup

Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.

Hundefødselsdag med logrende haler og store smil

26-04-2025 07:29, af Cecilie Friis Amstrup

En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.

Hjertelungeorm truer danske hunde

29-04-2025 10:46, af Cecilie Friis Amstrup

Foråret bringer ikke kun sol og varme, men også en øget risiko for hjertelungeorm hos hunde. Parasitten kan forårsage alvorlige sygdomsforløb, men med tidlig opdagelse og forebyggelse kan du beskytte din bedste ven.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

AFSLØRING: De 10 klogeste hunderacer

27-08-2019 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse