I løbet af de mange tusinde år, tamhunden har været i menneskets hænder, har hunden hjulpet mennesket med at løse mange forskellige, men med tiden mere og mere specialiserede opgaver. Hundene er blevet nøje udvalgt efter deres ydeevne og funktionalitet i forhold til den opgave, de skulle udføre, og efterhånden udviklede hunden sig til at være den husdyrart i verden, der optræder i flest varianter; i Danmark er der helt op til 300 forskellige racer at vælge imellem – fra et halvt til 100 kg. Nogle med krøllet pels, nogle er glathårede, andre helt nøgne.
– Form og funktion skal hænge sammen. En hund, der er skabt til at hente den and, som jægeren har skudt ned i en sø, har brug for nogle andre egenskaber – både fysisk og mentalt - end den hund, der skal trække et tungt læs hundredvis af kilometer igennem et snedækket landskab. På en hundeudstilling bedømmes hundene derfor både ud fra form og funktion – ud fra om de er bygget til og har de forudsætninger, de skal have, for at løse den opgave, racen oprindeligt er skabt til at løse. Fuldstændig som når mennesket går til jobsamtale – i konkurrence med hundredvis af andre – får hundene også lige sat håret og renset neglene, så de er klar til at give det bedste førstehåndsindtryk på dagen, men som ved jobsamtalen er det i sidste ende evnen og egenskaberne, der ender med at vinde dig konkurrencen, forklarer arrangør og formand for Dansk Kennel Klubs udstillingsudvalg, Wilfred Olsen.
Hunde til nytte og glæde
Ved weekendens ”jobmesse” i Fredericias Messe C kan du opleve ikke færre end 3.127 hunde af 256 forskellige racer vise, hvorfor de er de bedste til lige præcis dét, de er sat i verden for at gøre. Lørdag kan du f.eks. møde den lille, men højt specialiserede norske lundehund. Den har tre helt unikke egenskaber, som adskiller den fuldstændig fra alle andre hunderacer i verden. Den er skabt til at hjælpe jægeren i et råt og uvejsomt terræn, hvor hunden klatrer ud på stejle klippevægge for at hente søpapegøjer – også kaldet lunder - og bringer dem retur til jægerne, som kan blive stående på mere sikker grund. For at stå bedre fast på de stejle klippevægge har hunderacen udviklet en ekstra tå, og for at kunne krybe ind i snævre klippehuler kan hunden strække forbenene ret ud fra kroppen og bøje hovedet bagud langs ryggen, ligesom den evner at lukke øret for at holde snavs og fugt ude. Søndag kan du møde den bamsede newfoundlænder, som blev brugt til at hjælpe torskefiskerne ved Newfoundlands kyster med at trække garn og både i land og med at bære last og trække kærrer på landjorden. Racen er vandglad og for at være en stærk svømmer og trækdyr kræver det både veludviklet svømmehud mellem tæerne og en stærk bagpart. I dag bruger bl.a. kystvagten på den franske atlanterhavskyst den smidige newfoundlænder som livredder.
Du kan også møde den karelske bjørnehund, som med sit store mod kan standse bjørn, ulv, vildsvin og los og holde dem stangen, til jægeren når frem. Eller Västgötaspids, som kan drive kvæg ved at nappe dem i haserne, men er hurtig og lavbenet nok til ikke at blive ramt af sparkende klove. Husk også at se den danske nationalrace, sort spids, som lørdag udstilles for første gang i Dansk Kennel Klubs 125 år lange historie.
Når DKK Kreds 1 inviterer til Bakkeskue på Kristi Himmelfartsdag for 35. gang venter en dag fuld af smil, svingende haler og nye tiltag, der hylder fællesskab og mangfoldighed i hundeverdenen.
Når European Dog Show åbner i morgen i Tjekkiet, bliver det med tusindvis af håbefulde deltagere og hunde fra hele kontinentet. Danske udstillere er naturligvis også med, og hunden.dk vil meget gerne høre jeres historier fra Brno.
Egtved danner rammen om en specialudstilling med 168 golden retrievere, erfarne dommere og masser af mulighed for at lære mere om den populære race. Publikum er velkomne til at kigge forbi og opleve de smukke hunde på nært hold.
Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.
19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.
En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.
Foråret bringer ikke kun sol og varme, men også en øget risiko for hjertelungeorm hos hunde. Parasitten kan forårsage alvorlige sygdomsforløb, men med tidlig opdagelse og forebyggelse kan du beskytte din bedste ven.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse