Fredericia: Hunde søger job

10-02-2022 12:09, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Set udefra ligner det en skønhedskonkurrence, der har til formål at udvælge den smukkeste deltager: Ikke et hår vender forkert. Ikke et gram for meget på de veltrimmede kroppe. Men i virkeligheden er konkurrencen nærmere en jobmesse, hvor deltagernes anatomi bedømmes ud fra den type arbejde, de er sat i verden for at udføre. Tag med til ”karrieredage for dem på fire poter” i Messe C i weekenden

Copyright Ridehesten.com
Foto: Wiegaarden/Jørgen Bak Rasmussen

I løbet af de mange tusinde år, tamhunden har været i menneskets hænder, har hunden hjulpet mennesket med at løse mange forskellige, men med tiden mere og mere specialiserede opgaver. Hundene er blevet nøje udvalgt efter deres ydeevne og funktionalitet i forhold til den opgave, de skulle udføre, og efterhånden udviklede hunden sig til at være den husdyrart i verden, der optræder i flest varianter; i Danmark er der helt op til 300 forskellige racer at vælge imellem – fra et halvt til 100 kg. Nogle med krøllet pels, nogle er glathårede, andre helt nøgne.

– Form og funktion skal hænge sammen. En hund, der er skabt til at hente den and, som jægeren har skudt ned i en sø, har brug for nogle andre egenskaber – både fysisk og mentalt - end den hund, der skal trække et tungt læs hundredvis af kilometer igennem et snedækket landskab. På en hundeudstilling bedømmes hundene derfor både ud fra form og funktion – ud fra om de er bygget til og har de forudsætninger, de skal have, for at løse den opgave, racen oprindeligt er skabt til at løse. Fuldstændig som når mennesket går til jobsamtale – i konkurrence med hundredvis af andre – får hundene også lige sat håret og renset neglene, så de er klar til at give det bedste førstehåndsindtryk på dagen, men som ved jobsamtalen er det i sidste ende evnen og egenskaberne, der ender med at vinde dig konkurrencen, forklarer arrangør og formand for Dansk Kennel Klubs udstillingsudvalg, Wilfred Olsen.

 

Hunde til nytte og glæde

Ved weekendens ”jobmesse” i Fredericias Messe C kan du opleve ikke færre end 3.127 hunde af 256 forskellige racer vise, hvorfor de er de bedste til lige præcis dét, de er sat i verden for at gøre. Lørdag kan du f.eks. møde den lille, men højt specialiserede norske lundehund. Den har tre helt unikke egenskaber, som adskiller den fuldstændig fra alle andre hunderacer i verden. Den er skabt til at hjælpe jægeren i et råt og uvejsomt terræn, hvor hunden klatrer ud på stejle klippevægge for at hente søpapegøjer – også kaldet lunder - og bringer dem retur til jægerne, som kan blive stående på mere sikker grund. For at stå bedre fast på de stejle klippevægge har hunderacen udviklet en ekstra tå, og for at kunne krybe ind i snævre klippehuler kan hunden strække forbenene ret ud fra kroppen og bøje hovedet bagud langs ryggen, ligesom den evner at lukke øret for at holde snavs og fugt ude. Søndag kan du møde den bamsede newfoundlænder, som blev brugt til at hjælpe torskefiskerne ved Newfoundlands kyster med at trække garn og både i land og med at bære last og trække kærrer på landjorden. Racen er vandglad og for at være en stærk svømmer og trækdyr kræver det både veludviklet svømmehud mellem tæerne og en stærk bagpart. I dag bruger bl.a. kystvagten på den franske atlanterhavskyst den smidige newfoundlænder som livredder.

Du kan også møde den karelske bjørnehund, som med sit store mod kan standse bjørn, ulv, vildsvin og los og holde dem stangen, til jægeren når frem. Eller Västgötaspids, som kan drive kvæg ved at nappe dem i haserne, men er hurtig og lavbenet nok til ikke at blive ramt af sparkende klove. Husk også at se den danske nationalrace, sort spids, som lørdag udstilles for første gang i Dansk Kennel Klubs 125 år lange historie.

Læs også

Se video: genoplev kåringen af Årets Hund

30-11-2023 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Det var et smukt øjeblik og der var fart på, da Årets Hund løb gennem Store Ring i Herning Messecenter ved årets sidste store udstilling, Winter Wonder Show. 

Stort øjeblik for Shiba Inu i Dortmund

21-11-2023 13:55, af Anne Cecilie Sohl

Shiba Inu racen er ikke typisk at finde på podierne rundt om på Europa's hundeudstillinger, men den 3.-5. november brillierede hanhunden Ai-We-Sed-So NeverEnding Story alligevel  i Dortmund.

Healing af hunde

17-11-2023 09:02, af Anne Cecilie Sohl

Under årets største udstilling i Herning var der stande i alle afskygninger. Mange af dem tilbød behandlinger til din hund, så som kiropraktik, massage, osteopati eller kranio sakral terapi. 

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen
20 24 29 30
bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Pas på poterne i frostvejret: Vejsalt er smertefuldt

28-11-2023 13:21, af Anne Cecilie Sohl

Når temperaturen rammer frysepunktet, bliver vejene saltet. Dette afhjælper glatte veje, men vejsalt er en smertefuld oplevelse for hunde. Dyrenes Beskyttelse opfordrer derfor til at smøre hundens trædepuder med potevoks inden gåturen.

Højsæson for den smitsomme kennelhoste

27-11-2023 09:37, af Anne Cecilie Sohl

Hunde bliver ofte smittet med sygdommen, kennelhoste, når vinterens fugtige og kolde vejr indtræffer. Derfor er det i den kommende tid ekstra vigtigt, at man som hundeejer kan spotte symptomerne på kennelhoste og ved, hvad man selv kan gøre for at mindske risikoen for smitte.

"Aktive hunde er lykkelige hunde"

28-11-2023 09:45, af Anne Cecilie Sohl

Sådan lyder motto'et hos Danmarks største løbeklub for hund og ejer, DIRTY PAWS. Klubben er en nystartet forening med lokalklubber spredt over det meste af Danmark, og deres mål er at få flere danske hundeejere ud og være aktive sammen med deres hunde.  

OVERBLIK: Sådan lufter du hunden i kulden

15-01-2021 15:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er ikke kun kulden, der generer vores firbenede venner i denne tid. Den salt, der strøs for at forhindre de tobenede i at falde og de firhjulede i at køre galt, er ikke god for hundenes poter. Det samme gælder små kugler af is

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Stjålet retriever fundet på plejecenter

20-11-2023 20:47, af Anne Cecilie Sohl

Tirsdag i sidste uge forsvandt en hund fra en adresse i Vordingborg, og ejeren, en 69-årig mand, efterlyste hunden på de sociale medier, for han var i sagens natur bekymret for, hvor hans hund var henne.

Kvik og de andre - hundene i Matador

04-01-2023 09:36, af Anne Egede

Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller

Hjælp til hundens angst for fyrværkeri

29-11-2023 10:00, af Anne Cecilie Sohl

Når nytårsaften nærmer sig, glæder mange familier sig til himlens farverige skue. Men for vores firbenede venner bringer fyrværkeriet ofte en bølge af angst og frygt. 

Hvem skal vinde titlen som årets hundefotograf?

22-11-2023 11:45, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned modtager HUNDEN rigtig mange fantastiske billeder fra glade hundejere i hele Danmark, hvorefter der uddeles en præmie til de tre bedste billeder. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet