Fra HUNDEN: Hvordan har din hund det med støvsugeren?

12-04-2025 07:56, af Karen Frost Knudsen

Mange hunde ender med at have et lidt belastet forhold til koste, sneskovle og ikke mindst støvsugeren. For nogles vedkommende begynder det dårlige forhold allerede i hvalpetiden, for andre opstår problemet senere og uden at vi måske helt er opmærksomme på, hvad der er sket

Copyright Ridehesten.com
Uanset om din hund angriber eller flygter, kan det være en god ide at lære den at være tryg, når vi har brug for at feje, skovle eller støvsuge. Foto: Adobe

Denne artikel blev bragt i martsnummeret af magasinet HUNDEN. 

Som med så mange andre hverdagsfærdigheder, er det at være tryg, når der bliver fejet, skovlet eller støvsuget, noget vi kan træne med vores hvalpe fra en tidlig alder. Har du en voksen hund, så gælder de samme råd. Det er muligt, at du skal bruge lidt længere tid på hvert trin, men så længe din hund ikke er rigtig bange, så kan træningen gøre en forskel for din hund. Er din hund derimod virkelig bange, så er de råd jeg kommer med her formodentlig ikke nok, og jeg vil anbefale, at du søger hjælp til din hund.

Reaktionerne på bevægelige genstande
Forhåbentligt har du fået din hund fra en opdrætter, der har vænnet hvalpene til forskellige former for lyde. Alligevel er der hvalpe og voksne hunde, der bliver bekymrede, når de ser noget der bevæger sig underligt. Det gælder uanset, om det er noget, vi har i hænderne, f.eks. en kost eller en støvsugerslange, eller om det er en robotstøvsuger. Lyd og syn er to forskellige ting. I forhold til hvalpe handler det om at begynde rigtigt, så vi ikke får skræmt dem fra start. Husk, at førstegangsindtrykket er reglen, alt andet er undtagelser. Det gælder i alle sammenhænge og dermed også for bl.a. støvsugning. For voksne hunde handler det om at ændre på den erfaring, de allerede har og lære dem, at f.eks. støvsugeren er ok. Det er fordi, de har en erfaring allerede, at træningen kan tage lidt længere tid.

Både hvalpe og voksne hunde, der er bekymrede for f.eks. støvsugeren, falder ofte i en af to kategorier. Enten flygter de, eller også angriber de. Selvom det kan se sjovt ud med vores øjne, når en hvalp eller en hund gør eller laver skinangreb på f.eks. en kost, så er der ofte en følelse af ubehag, der ligger til grund for adfærden. For nogle hvalpe kan adfærden meget vel være i leg, men det kan være svært at se forskel på, om hvalpen angriber, fordi den er ophidset og glad, eller fordi den er ophidset og bekymret. Det bedste er at lære både hvalpe og voksne hunde at være rolige, når vi fejer, skovler eller støvsuger. For hunde, der flygter når f.eks. støvsugeren bliver taget frem, er det lettere at se, at de nok er bekymrede, men ofte bliver den bekymring ikke taget så alvorligt, fordi hunden ofte vil søge væk fra det sted, der bliver støvsuget - og så er det jo i øvrigt heller ikke os, der bliver bange! Så uanset om din hund angriber eller flygter, kan det være en god ide at lære den at være tryg, når vi har brug for at feje, skovle eller støvsuge.

Managementstrategier
Før vi kommer til selve træningen, så lad os lige kort snakke om management. Hvad kan du gøre, hvis du har en hund, der er bekymret eller bange, og du har behov for at feje, skovle eller støvsuge. I det omfang det kan lade sig gøre, så forsøg at undgå, at hunden er med dig, når du f.eks. skal støvsuge. Luk den væk med et lækkert ben, lad den søge efter godbidder i haven eller støvsug mens hunden er med en anden ude at gå tur. Har du en robotstøvsuger, så sæt den til, når du f.eks. selv går tur med hunden.

Når hunden fordufter
I forhold til træning, så lad os begynde med de hunde, der skynder sig at fordufte, når f.eks. støvsugeren kommer frem. Et af de tiltag, som helt generelt kan gavne din hund - også i alle andre situationer - er at give den følelsen af kontrol i situationen. Det betyder ikke, at hunden altid skal spørges om lov eller altid skal have, hvad den vil have, når den vil have det. Jeg har labrador, og det ville hurtigt kunne udvikle sig i en meget uheldig retning, specielt i forhold til mad! Kontrol handler ikke om at få, hvad man vil have, men at kunne gennemskue, hvad der skal ske og at have handlemuligheder. Det er også det, der er hovedessensen i at lære din hund at være tryg ved f.eks. støvsugeren. Her handler det om at give din hund viden om, hvad der skal ske og give den mulighed for at handle derefter. Du kan gøre følgende:

  • Fortæl din hund, at nu finder du støvsugeren frem. Sig f.eks.: ”Støvsuger”. Vent et øjeblik og tag så støvsugeren frem. Din hund vil efterhånden gennemskue, hvad der skal ske og kan vælge at gå, før du finder støvsugeren frem. Valget er hundens.
  • Har du få kvadratmeter, så kan du evt. bede hunden om at flytte sig væk, før du finder støvsugeren frem, så du ikke trækker den frem i hovedet på din hund. Hunden skal vide, hvad der skal ske, så den har mulighed for at handle!
  • Før du tænder støvsugeren, fortæller du igen din hund, hvad der skal ske. F.eks.: ”Tænder”. Vent et øjeblik og tænd så. Din hund lærer, hvad ordet betyder, og kan vælge at flytte sig, før du tænder.
  • Herfra gælder reglen, at du aldrig vender mundstykket i retning mod din hund! Har du brug for at støvsuge i retning af din hund, så stop og bed din hund om at flytte sig til et sted, hvor der er mere sikkert, før du støvsuger.

Hvis du altid fortæller, hvad du vil gøre, før du gør det, og altid gør det, vil din hund begynde at stole på, at du altid passer på den og aldrig lader støvsugeren komme i nærheden af den. Du vil kunne se det ved, at din hund vil virke mere og mere afslappet og ubekymret, når du støvsuger.

Når hunden angriber
Har du en hund, der angriber støvsugeren, er det som regel ikke nok at fortælle, hvad du gør. Husk, at din hund kan angribe, både fordi den synes, det er sjovt, eller fordi den er lidt utryg. Den motivation din hund har for at angribe, og hvor intens din hund er i sin adfærd, har betydning for, hvor let det er at lære den at lade være. Du kan prøve at bruge den strategi, jeg beskriver herunder, men da problemstillingen kan være mere kompleks, er det ikke sikkert, at det er nok. Er din hund meget voldsom, så kan det være en fordel at få professionel hjælp, men du kan i første omgang prøve flg.:

  • Guid din hund til et tæppe eller luk den bag et børnegitter. Der er både fordele og ulemper ved at bruge et børnegitter. Hunden kan ikke angribe støvsugeren, selvom du kommer til at komme for tæt på, men den kan heller ikke søge væk. Så er din hund bag et børnegitter, stiller det større krav til din træning.
  • Dump et par godbidder til hunden, gerne nok til, at den bruger lidt tid på at søge og spise dem, hvis den er på et tæppe.
  • Ligesom med de hunde, der går deres vej, så fortæl din hund, at du vil finde støvsugeren frem, før du gør det.
  • Lige så snart du har taget støvsugeren frem, går du tilbage og drysser nogle godbidder til din hund for at blive liggende. Du skal helst nå tilbage til hunden, før den rejser sig.
  • Fortæl gerne hunden, at du tænder støvsugeren, før du tænder og gå igen tilbage og giv godbidder til din hund for at blive liggende.
  • Støvsug lidt og gå igen tilbage og giv godbidder.
  • Du kan sikkert godt ane et mønster her. Du skal hele tiden nå at give din hund godbidder, før den når at rejse sig. Det kan nogle gange være en fordel at være to, så der er en, der fodrer hunden for at ligge, mens den anden støvsuger. Eller hvis du har en robotstøvsuger, så stå med din hund, mens robotstøvsugeren kører, men vær opmærksom på, at den ikke kommer for tæt på hunden.
  • Rejser hunden sig, så er du enten gået for hurtigt frem, eller din hund har nået at spise alle godbidderne. Stop støvsugningen og vent ca. ti sekunder før du prøver igen.

Træn det at støvsuge
Træningen behøver ikke at tage måneder, men for at have succes med den, kræver det, at du træner ofte specielt i begyndelse.  

Så bare lige for at opsummere:

  1. Træn støvsugning med din hund. Det behøver ikke være lang tid ad gangen, men det skal være forholdsvist ofte.
  2. Fortæl hvad der skal ske, før det sker.
  3. Sørg for altid at støvsuge væk fra din hund eller flyt den, hvis du skal til, hvor den er.

God fornøjelse med træningen!

Læs også

Fra HUNDEN: Naturlig smertelindring ved ledsmerter

24-04-2025 07:04, af Ditte Jensen, veterinær rehabiliteringsterapeut, Laser Til Dyr

Ledsmerter er desværre blevet en alt for almindelig del af mange hundes liv. Takket være moderne dyrlægevidenskab, bedre ernæring og en øget opmærksomhed på dyrevelfærd lever hunde i dag længere end nogensinde før. Denne positive udvikling betyder dog også, at flere hunde når en alder, hvor slid og belastning af leddene bliver et reelt problem.

Når hunden får noget på tværs

21-04-2025 07:15, af Cecilie Friis Amstrup

Har du mistanke om, at din hund har slugt en sok, en sten eller noget legetøj? Det er ikke ualmindeligt, at hunde spiser ting, de ikke burde, og det sker desværre ofte, at de ting sætter sig fast på deres vej igennem kroppen. Den situation kan ende med at være livstruende, især hvis spiserøret eller tarmene bliver beskadiget. Hør chefdyrlæge forklare, hvorfor det er så vigtigt at søge hjælp med det samme.

Når hunden TROR, den skal have hvalpe

20-04-2025 07:55, af Cecilie Friis Amstrup

Har du oplevet, at din hunhund pludselig ændrer adfærd eller begynder at udvise fysiske forandringer? Så er du ikke alene. "Det er en helt naturlig proces", forklarer Agrias chefdyrlæge. Studier viser, at de fleste ikke-steriliserede tæver mindst én gang i deres liv gennemlever en "pseudodrægtighed", dvs. at de tror, at de snart skal føde hvalpe. Læs her hvorfor, og hvordan du bedst hjælper din hund igennem den svære periode.

$51.000 i erstatning for dræbt hund

03-03-2013 08:58, af Tine Luther
Der er nu faldet erstatning for en familiehund, der meningsløst blev skudt af politiet i Des Moines, USA.

Hund har rolle i ny dansk film

14-01-2011 09:27, af Tine Luther
Springer spanielen Sally har rollen som familiehund i den nye danske spillefilm ”En familie” med skuespiller Jesper Kristensen i en af hovedrollerne.

Er din hund bange for støvsugeren?

14-03-2025 10:05, af Cecilie Friis Amstrup

Mange hunde reagerer med frygt eller usikkerhed, når støvsugeren tændes, og for nogle kan det udvikle sig til en reel fobi. I næste nummer af HUNDEN kan du læse mere om, hvorfor sker det, og hvad kan du gøre for at hjælpe din hund

Dyrehelt: 11-årige Marcus har ADHD. hunden Molly aflæser hans humør og forhindrer, at verden ramler

04-11-2016 10:52, af Kasper Larsson
Hunden Molly fra Kalundborg er kåret som sjællandsk ugevinder i Agria Dyreforsikrings konkurrence om at blive Danmarks Dyrehelt 2016. Molly sørger for, at 11-årige Marcus kan fokusere, få ro og grine en masse i en hverdag, der kan være udfordrende, når man har ADHD

Fredagsquiz: Hvad ved du om labradoren?

02-02-2018 09:05, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Quiz|

Endnu en fredag, endnu en quiz. Denne gang om danskernes foretrukne familiehund. Så der er store forventninger til en masse rigtige svar.

BLOG: Men al sand Hjælpen begynder med en Ydmygelse - Del 2 af 3

06-12-2020 08:30, af Hehla Mie Bernickow

- om at finde den helt rigtige familiehund

Billeder fra din hverdag

16-09-2022 09:28, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Foto|

Vil du vise din hverdag med hunden i bladet, så læs med her

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

Nye instruktører klar til træningspladserne

28-04-2025 15:13, af Cecilie Friis Amstrup

19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Ny bog sætter fokus på hundens lyst til samarbejde

23-04-2025 13:02, af Cecilie Friis Amstrup

I "Din kompetente hund" formidler tre af landets førende hundeeksperter ny og forskningsbaseret viden om hunde, der kan hjælpe os med at forstå hundens natur og behov. 

Uklare regler gør hundeloven til en fælde for ejere

25-04-2025 09:07, af Cecilie Friis Amstrup

Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.

Hundefødselsdag med logrende haler og store smil

26-04-2025 07:29, af Cecilie Friis Amstrup

En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

AFSLØRING: De 10 klogeste hunderacer

27-08-2019 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste