Forgiftninger: Del 1 - Når hunden forgiftes

15-07-2011 09:59, af Anne Kristine Tollestrup
Tema: Forgiftninger - Mange stoffer fra vores nærmiljø kan udgøre en risiko, såfremt hunde indtager eller kommer i kontakt med dem.
Copyright Ridehesten.com
Det er vigtigt at gøre sig klart, at der stort set overalt i vores daglige miljø findes utallige kilder til mulige forgiftninger af hunde, herunder nok mange stoffer, som man ikke umiddelbart ville tænke på. (Modelfoto: Tine Luther/Hunden.dk)

Det er vigtigt at gøre sig klart, at der stort set overalt i vores daglige miljø findes utallige kilder til mulige forgiftninger af hunde, herunder nok mange stoffer, som man ikke umiddelbart ville tænke på. Det er derfor vigtigt, at man som hundeejer har en fornuftig og ansvarsfuld omgang med især kemikalier og medicin, idet denne gruppe af stoffer kan give de værste forgiftninger. Ejerens opgave at være vågen Omtanke er nøgleordet, når det drejer sig om forebyggelse af forgiftninger – præcis som når det drejer sig om små børns kontakt med potentielt farlige stoffer i hjemmet og i institutioner. Fjern alle kemikalier, maling, vaskemidler, sprøjtegifte og medikamenter fra gulvhøjde og sørg for at de anbringes i ”hunde- og børnesikre” skabe. Enkelte typer af madvarer bør, som det ses i det følgende, ligeledes undgås til hunde. Fra klinikken har jeg flere gange været ude for, at især hvalpe har spist cigaretter eller cigaretskod. Indholdet af nikotin og tjære kan give forgiftninger og i værste fald føre til dødsfald. Der skal handles hurtigt ved forgiftning Hvis din hund udviser tegn på forgiftning, f.eks. ved pludselig nedstemthed, slingerhed (hunden bliver ”vakkelvorn”), opkast, blodig diarre, udslet, kramper eller andet, bør du straks kontakte din dyrlæge. Ved forgiftning kan din hund dø, hvis den ikke får den fornødne hjælp. Din dyrlæge vil om nødvendigt give din hund drop, så lever og nyrer tager mindst mulig skade, mens giftstofferne udskilles af kroppen. Til visse typer giftstoffer findes der en modgift, og det er vigtigt, at du så vidt muligt er klar over, hvilke giftstoffer din hund kan have været i kontakt med, når du kontakter dyrlægen. Medbring så vidt muligt emballage eller deklarationer til dyrlægen, da det kan spare livsvigtig tid at kende den præcise forgiftningsårsag. Snart: Læs mere i anden del af temaet "forgiftninger" på hunden.dk Kilde: Sabine Förderer / Peter von Rosen Vange

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

Nye instruktører klar til træningspladserne

28-04-2025 15:13, af Cecilie Friis Amstrup

19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Uklare regler gør hundeloven til en fælde for ejere

25-04-2025 09:07, af Cecilie Friis Amstrup

Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.

Hundefødselsdag med logrende haler og store smil

26-04-2025 07:29, af Cecilie Friis Amstrup

En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.

Hjertelungeorm truer danske hunde

29-04-2025 10:46, af Cecilie Friis Amstrup

Foråret bringer ikke kun sol og varme, men også en øget risiko for hjertelungeorm hos hunde. Parasitten kan forårsage alvorlige sygdomsforløb, men med tidlig opdagelse og forebyggelse kan du beskytte din bedste ven.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

AFSLØRING: De 10 klogeste hunderacer

27-08-2019 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse