Løb er blevet en folkesport, og mange bruger adskillige timer om ugen iført løbesko. Har man en hund, er det ofte oplagt at tage den med. Men hvordan kommer man i gang med at løbe med sin hund, og hvad skal man være særligt opmærksom på, når det kommer til de firbenede?
Hvilke hunde kan løbe?
Langt de fleste hunde, der er sunde og raske, kan løbe kortere eller længere ture. Det er dog vigtigt at du tager højde for hundens race og størrelse. Meget små hunde skal jo tage mange flere skridt end de store skal, og dermed kan det være hårdere for dem.
Hunde i vækst har ikke godt af længerevarende ture med hård belastning. Hvor længe en hund vokser, afhænger af race og størrelse – og det er derfor vigtigt, at du tjekker med din dyrlæge, hvornår du må begynde at træne med netop din hund.
Hvad skal du huske når du løber med din hund?
1) Kom godt i gang
Når en hund starter med at løbe, er det vigtigt, at den trænes langsomt op. Går man for hurtigt i gang med for hård belastning, kan det føre til skader. Start med korte ture, og øg gradvist distancen. I starten kan man eventuelt kombinere gang og løb, så I veksler mellem at løbe et par minutter, og at gå et par minutter.
Hold hele tiden øje med din hund. Begynder den at virke træt eller sakke bagud, kan det være et tegn på, at den trænger til en pause.
2) Varm godt op
Det er vigtigt at hunden bliver varmet op inden I for alvor går i gang med at løbe. En let måde at gøre det på, er at gå de første fem til ti minutter af turen. På denne måde får hunden også mulighed for at snuse og få tisset inden I sætter farten op.
3) Et godt trav
Trav er det mest naturlige tempo for hunden, hvis den skal løbe i længere tid. Løber hunden i galop, kan det være belastende for kroppen – især hvis underlaget er hårdt.
4) Fornuftigt udstyr
Det er vigtigt at både du og din hund har velsiddende udstyr når I løber. Problemer med seler der strammer eller et skævt træk, bliver større jo længere I løber og kan i sidste ende resultere i skader. Vær derfor sikker på at udstyret sidder som det skal, inden I løber afsted.
4) Andre gode råd
Hvis I løber længere ture, er det vigtigt at hunden kan få vand undervejs, især når det bliver sommer og vejret bliver varmere. Derudover er det vigtigt, at hunden ikke har spist et større måltid i timerne inden I løber. Det er også vigtigt, at du holder øje med din hunds poter mens I løber. Grus og asfalt kan være hårdt for trædepuderne, og der kan komme små ridser, der gør ondt. Når det bliver sommer, kan asfalten ligeledes blive meget varm, og det kan være en god idé, at du planlægger jeres rute, så I løber på bløde stier eller i skyggen.
/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge
Oplev hundesportens mest glamourøse aften, når Danmarks smukkeste hunde konkurrerer i Brøndby Hallen på lørdag ved Show of Winners.
Efter en tæt konkurrence blandt mange dygtige juniorhandlere kunne Amalie Grønborg sikre sig sejren med sin samojedehund Ellie.
Når kulden bider, kan hjemmelavede dækkener af sokker være en simpel og billig løsning til at holde små hvalpe varme – også selvom du ikke er en mester til håndarbejde!
På min uddannelse til hunde-zoneterapeut dukker der ofte interessante historier op som fx denne her om Malou. Jeg har netop afholdt mundtlig eksamen, hvor de studerende bl.a. skal præsentere en eksamenscase. Denne case beskriver et zoneterapiforløb med en hund med problemer, og de overvejelser den studerende har gjort sig, og hvordan de enkelte typisk 6-8 sessions med zoneterapi er forløbet. Censor, dyrlæge Katrine Boel, og jeg blev præsenteret for casen om Malou, som ejes af Janni Jensen fra Djursland
Har din hund allergi? Det kan du måske få svaret på ved at kigge på listen i denne artikel
Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.
I takt med, at flere og flere får hund, burde salget af lovpligtige ansvarsforsikringer også stige. Det gør det også bare ikke i samme grad. En manglende ansvarsforsikring kan blive dyr
Fokus & mentaltræner Iben Marianne Krarup Pedersen fra MindDog kommer her med sit personlige bud på hvordan du også kan opnå flow sammen med din hund
Lørdag i Mads og Monopolet på P4 var der et dilemma fra en lytter, der gerne ville vide, hvad hun skulle gøre ved en blind kvinde, der ikke samlede lort op efter sin hund
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.
Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.
Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.
Foråret bringer ikke kun sol og varme, men også en øget risiko for hjertelungeorm hos hunde. Parasitten kan forårsage alvorlige sygdomsforløb, men med tidlig opdagelse og forebyggelse kan du beskytte din bedste ven.
En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet