DNA test af hundelorte bliver mere og mere udbredt

20-09-2023 19:01, af Louise Trabjerg

Vi ser det jævnligt - særligt på de sociale medier - at den gennemsnitlige dansker er træt af de mange efterladte hunde-høm-høm'er der skal trædes uden om på gader og stræder. Men problemet er langt fra kun dansk.

Copyright Ridehesten.com

Ifølge Berlingske har myndighederne i Petah Tikva, en forstad til Tel Aviv i Israel, taget drastiske midler i brug for at bekæmpe hundes efterladenskaber. Bystyret er i færd med at skabe en database over lokale hundes DNA for at matche hundelorte med deres skødesløse ejere og straffe dem, der ikke har taget sig af hundenes efterladenskaber. Dette seks måneders forsøg blev indledt i denne uge, hvor hundeejere blev bedt om at tage deres hunde med til en lokal dyrlæge for at få taget en DNA-prøve. Hundeejere, der overholder byens krav til renlighed og anbringer efterladenskaber i særligt markerede skraldespande, vil blive belønnet med dyremads kuponer og hundelegetøj.

DNA test bliver mere og mere udbredt i udlandet

En artikel fra Spanien i Dag beskriver et lignende initiativ i Spanien, hvor rådhuset Guadalajara arbejder på at skabe en database over hundes DNA for at identificere ejerne og straffe dem. Bliver en hundeejer matchet med en hunde-bæ, giver det en bøde på 250 euro og oveni skal ejeren betale for udgifterne forbundet med prøven. Også i Málaga, den andalusiske by Huelva og Tarragona i Catalonien har man arbejdet på DNA-test af hundelorte i de seneste 2 år. Og i en artikel fra Ude og Hjemme kan vi læse om en fransk by ved navn Béziers, der har indført en ny lov om DNA-test af hundelort for at bekæmpe problemet med efterladte hundelorte.

Hundeejer fik bøde og blev smidt ud af lejlighed

En lejlighedsudlejer i den amerikanske stat Florida, var så træt af efterladte hundelorte på fællesarealerne at han krævede at alle lejere med hund fik lavet en DNA-test - af hunden vel at mærke - for på den måde at finde ud af, hvilken lejer der ikke overholdt reglerne om, at der ikke måtte besørges på fællesarealerne. 

Det kom til at koste en mand - og hans hund - en stor bøde og samtidig blev han smidt ud af sin lejlighed, skriver Mirror. Manden syntes ellers i første omgang det var en god ide at dna-teste, og blev meget overrasket over at det var hans egen hund der var den skyldige.

Er DNA-test af hundelorte også på vej til Danmark?

Det er tydeligt, at DNA-test af hundelort bliver brugt mere og mere som et effektivt værktøj til at identificere ejere og straffe dem for ikke at samle op efter deres hunde. 

Københavns Universitet tilbyder allerede racebestemmelse af hunde ved hjælp af DNA-tests, så det varer nok ikke længe før vi ser trenden med at DNA-teste efterladenskaberne brede sig til Danmark.

DNA-databasen vil også kunne hjælpe dyrlæger med at opspore genetiske sygdomme hos hunde og identificere løse hunde. Ja, der er nærmest ingen grænser for, hvad man vil kunne bruge sådan en database til.

Du kan læse artiklerne der henvises til herover på berlingske.dk, spanienidag.es og udeoghjemme.dk

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Danskerne bekymrer sig mere om deres kæledyr end om familie

25-04-2024 08:24, af Anne Cecilie Sohl

”Lykken er en varm hundehvalp”, sagde ”Radisen” Søren Bruun. Men nu viser en ny undersøgelse, at det ikke kun er lykke og glæde man investerer i, når man inkluderer en hund eller kat i familien - man får også en stor portion bekymring med i købet. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Danskerne vil gå langt for at hjælpe dyr i nød

26-04-2024 08:38, af Anne Cecilie Sohl

Siden Agria Dyreforsikring i 2018 første gang afholdt den velgørende Hundegåtur, er danskernes ønske om at hjælpe dyr i nød kun vokset. Derfor håber Agria på - for syvende år i træk - at kunne sætte indsamlingsrekord i weekenden den 4. og 5. maj. Hverken distancen eller antallet af skridt er afgørende for donationens størrelse - men jo flere der går med, jo flere penge donerer selskabet til Dyreværnets arbejde med hjemløse hunde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Hvad er interdigital furunkulose?

22-12-2017 16:15, af Astrid Gerd Holtet

Furunkulose i poterne er en ret almindelig lidelse hos hunde, som kan være smertefuld og svær at slippe af med