DNA test af hundelorte bliver mere og mere udbredt

20-09-2023 19:01, af Louise Trabjerg

Vi ser det jævnligt - særligt på de sociale medier - at den gennemsnitlige dansker er træt af de mange efterladte hunde-høm-høm'er der skal trædes uden om på gader og stræder. Men problemet er langt fra kun dansk.

Copyright Ridehesten.com

Ifølge Berlingske har myndighederne i Petah Tikva, en forstad til Tel Aviv i Israel, taget drastiske midler i brug for at bekæmpe hundes efterladenskaber. Bystyret er i færd med at skabe en database over lokale hundes DNA for at matche hundelorte med deres skødesløse ejere og straffe dem, der ikke har taget sig af hundenes efterladenskaber. Dette seks måneders forsøg blev indledt i denne uge, hvor hundeejere blev bedt om at tage deres hunde med til en lokal dyrlæge for at få taget en DNA-prøve. Hundeejere, der overholder byens krav til renlighed og anbringer efterladenskaber i særligt markerede skraldespande, vil blive belønnet med dyremads kuponer og hundelegetøj.

DNA test bliver mere og mere udbredt i udlandet

En artikel fra Spanien i Dag beskriver et lignende initiativ i Spanien, hvor rådhuset Guadalajara arbejder på at skabe en database over hundes DNA for at identificere ejerne og straffe dem. Bliver en hundeejer matchet med en hunde-bæ, giver det en bøde på 250 euro og oveni skal ejeren betale for udgifterne forbundet med prøven. Også i Málaga, den andalusiske by Huelva og Tarragona i Catalonien har man arbejdet på DNA-test af hundelorte i de seneste 2 år. Og i en artikel fra Ude og Hjemme kan vi læse om en fransk by ved navn Béziers, der har indført en ny lov om DNA-test af hundelort for at bekæmpe problemet med efterladte hundelorte.

Hundeejer fik bøde og blev smidt ud af lejlighed

En lejlighedsudlejer i den amerikanske stat Florida, var så træt af efterladte hundelorte på fællesarealerne at han krævede at alle lejere med hund fik lavet en DNA-test - af hunden vel at mærke - for på den måde at finde ud af, hvilken lejer der ikke overholdt reglerne om, at der ikke måtte besørges på fællesarealerne. 

Det kom til at koste en mand - og hans hund - en stor bøde og samtidig blev han smidt ud af sin lejlighed, skriver Mirror. Manden syntes ellers i første omgang det var en god ide at dna-teste, og blev meget overrasket over at det var hans egen hund der var den skyldige.

Er DNA-test af hundelorte også på vej til Danmark?

Det er tydeligt, at DNA-test af hundelort bliver brugt mere og mere som et effektivt værktøj til at identificere ejere og straffe dem for ikke at samle op efter deres hunde. 

Københavns Universitet tilbyder allerede racebestemmelse af hunde ved hjælp af DNA-tests, så det varer nok ikke længe før vi ser trenden med at DNA-teste efterladenskaberne brede sig til Danmark.

DNA-databasen vil også kunne hjælpe dyrlæger med at opspore genetiske sygdomme hos hunde og identificere løse hunde. Ja, der er nærmest ingen grænser for, hvad man vil kunne bruge sådan en database til.

Du kan læse artiklerne der henvises til herover på berlingske.dk, spanienidag.es og udeoghjemme.dk

Læs også

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen
20 24 29 30
bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Pas på poterne i frostvejret: Vejsalt er smertefuldt

28-11-2023 13:21, af Anne Cecilie Sohl

Når temperaturen rammer frysepunktet, bliver vejene saltet. Dette afhjælper glatte veje, men vejsalt er en smertefuld oplevelse for hunde. Dyrenes Beskyttelse opfordrer derfor til at smøre hundens trædepuder med potevoks inden gåturen.

Hjælp til hundens angst for fyrværkeri

29-11-2023 10:00, af Anne Cecilie Sohl

Når nytårsaften nærmer sig, glæder mange familier sig til himlens farverige skue. Men for vores firbenede venner bringer fyrværkeriet ofte en bølge af angst og frygt. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Sne kan give dårlig mave

21-11-2022 11:22, af Astrid Gerd Holtet

Hvis sneen begynder at dale, kan nogle hundeejere opleve at hunden spiser af sneen – og det kan give dårlig mave. Vi ser nærmere på hvad der sker

Vind med HUNDENs adventskalender

01-12-2023 13:05, af Anne Cecilie Sohl

I dag går vi officielt den søde juletid i møde, og i den forbindelse er vi hos HUNDEN klar med en adventskalender på vores sociale medier. Hver søndag i advent får du derfor chancen for at vinde spændende præmier til dig og din hund.

OVERBLIK: Sådan lufter du hunden i kulden

15-01-2021 15:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er ikke kun kulden, der generer vores firbenede venner i denne tid. Den salt, der strøs for at forhindre de tobenede i at falde og de firhjulede i at køre galt, er ikke god for hundenes poter. Det samme gælder små kugler af is

Skolehunden, helt præcist

04-12-2023 10:26, af Anne Cecilie Sohl

I dette blogindlæg kan du læse mere om, hvad en skolehund er og helt præcis kan. Som skrevet tidligere er en skolehund ikke 'bare' en hund som går rundt på en skole, det er en hund, som over tid er trænet til at hjælpe børn og unge med mange forskellige opgaver i forbindelse med skoledagen.

"Aktive hunde er lykkelige hunde"

28-11-2023 09:45, af Anne Cecilie Sohl

Sådan lyder motto'et hos Danmarks største løbeklub for hund og ejer, DIRTY PAWS. Klubben er en nystartet forening med lokalklubber spredt over det meste af Danmark, og deres mål er at få flere danske hundeejere ud og være aktive sammen med deres hunde.  

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Gør slædekørsel i sneen til en leg

05-12-2023 09:42, af Anne Cecilie Sohl

Det smukke snevejr frister til at lade den almindelige familiehund trække slæde med børnene. Det er ikke nødvendigvis en dårlig ide, men før man går i gang bør man have nogle ting på plads, for at det er både sikkerhedsmæssigt forsvarligt og bliver en god oplevelse for hunden.