DNA-profiler og DNA bank for danske hunde fra 1. januar 2014

31-10-2013 14:18, af Tine Luther
Fra 1. januar 2014 bliver det muligt at få lavet en DNA-profil på sin hund i Danmark. Der oprettes samtidig en DNA-bank til brug for fremtidig forskning i hundes sygdomme. DNA-banken bliver placeret på KU/SUND, på det, der tidligere hed LIFE/Landbohøjskolen.
Copyright Ridehesten.com
Illustration: Shutterstock

HVORDAN GØR MAN? DKK anerkender kun prøver, der er udtaget af en dyrlæge, og hunden skal naturligvis være ID-mærket. For at få lavet en DNA-profil skal der udtages prøvemateriale fra hunden, enten blodprøve eller kindsvaber. Fremgangsmåden er den samme som for alle andre sundhedsundersøgelser. Ejeren skal selv beholde rekvisitionen – som skal indsendes til DKK sammen med certifikatet - og dyrlægen skal indsende prøven til KU/SUND sammen med en udfyldt blanket, der kan downloades fra enten DKK’s eller KU/SUND’s hjemmeside med hundens navn og dine kontaktoplysninger (e-mail). På KU/SUND bliver der isoleret DNA fra prøven, og der laves en DNA profil. Den resterende mængde DNA gemmes i DNA-banken. Ejeren modtager et certifikat fra KU/SUND, som skal fremsendes til DKK sammen med rekvisitionen, med henblik på at få resultatet registreret på hundeweb. Hvis der alene foreligger en profil på hunden selv, registreres den som ”DNA-afprøvet”. Efterhånden som der kommer flere hunde i systemet, vil der i mange tilfælde også ligge en profil på forældredyrene. Herved bliver det muligt at verificere slægtskabet mellem forældre og afkom, og hunden kan registreres som ”DNA-godkendt”. DNA-PROFILER PÅ AFKOM Som opdrætter kan du vælge at få lavet DNA-profiler på dine afkom, inden du overdrager dem til de nye ejere. Du kan f.eks. bede dyrlægen om at udtage en prøve samtidig med, at hvalpene bliver sundhedsundersøgt. Hvis begge forældre også har en DNA-profil, kan der udstedes et certifikat, hvorpå der står at forældreskabet er verificeret ved hjælp af DNA (DNA-godkendt). Der skal købes en rekvisition til denne verificering (DNA-godkendt), som skal indsendes til DKK sammen med certifikatet for at blive registreret på Hundeweb. EN DNA-PROFIL TESTER IKKE FOR SYGDOMME Når man laver en profil, er det kun de udvalgte markører imellem generne, der undersøges. Profilen siger altså intet om, hvor vidt ens hund kan have sygdomsfremkaldende mutationer i sine gener. Hvis der er sygdomme i racen, som der kan DNA-testes for, skal man have lavet specifikke DNA-tests for disse sygdomme. Hvis man allerede har fået lavet en DNA-profil på hunden, skal man dog ikke af sted til dyrlægen igen for at få taget en ny blodprøve. Når din hunds DNA er gemt i DNA-banken, og du på et senere tidspunkt ønsker at få den DNA-testet for en arvelig sygdom, kan du blot henvende dig til KU/SUND, og bede dem om at sende en DNA-prøve til det relevante laboratorium. Priser vil blive oplyst i en artikel i HUNDEN december 2013.

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Crufts: En drøm der gik mere end i opfyldelse

17-04-2024 12:50, af Anne Cecilie Sohl

Den 7. marts 2024 blev drømmen om at træde ind på det famøse grønne tæppe og deltage på Crufts med sine hunde til virkelighed for Emilie og Cathrine Andersen. Læs her deres beretning fra den store oplevelse 

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Ny donation baner vej for nye indendørs træningsfaciliteter til Nordjyllands Internat

17-04-2024 08:46, af Anne Cecilie Sohl

Mens opførelsen af en ny og topmoderne dyrlægeklinik i øjeblikket er i fuld gang hos Nordjyllands Internat i Hjallerup, kan internatet nu løfte sløret for, at der også er nye faciliteter til indendørs hundetræning samt hundemassage på vej. Det er resultatet af endnu en donation fra den nordjyske fond Melsen Fonden.