DNA-profiler og DNA bank for danske hunde fra 1. januar 2014

31-10-2013 14:18, af Tine Luther
Fra 1. januar 2014 bliver det muligt at få lavet en DNA-profil på sin hund i Danmark. Der oprettes samtidig en DNA-bank til brug for fremtidig forskning i hundes sygdomme. DNA-banken bliver placeret på KU/SUND, på det, der tidligere hed LIFE/Landbohøjskolen.
Copyright Ridehesten.com
Illustration: Shutterstock

HVORDAN GØR MAN? DKK anerkender kun prøver, der er udtaget af en dyrlæge, og hunden skal naturligvis være ID-mærket. For at få lavet en DNA-profil skal der udtages prøvemateriale fra hunden, enten blodprøve eller kindsvaber. Fremgangsmåden er den samme som for alle andre sundhedsundersøgelser. Ejeren skal selv beholde rekvisitionen – som skal indsendes til DKK sammen med certifikatet - og dyrlægen skal indsende prøven til KU/SUND sammen med en udfyldt blanket, der kan downloades fra enten DKK’s eller KU/SUND’s hjemmeside med hundens navn og dine kontaktoplysninger (e-mail). På KU/SUND bliver der isoleret DNA fra prøven, og der laves en DNA profil. Den resterende mængde DNA gemmes i DNA-banken. Ejeren modtager et certifikat fra KU/SUND, som skal fremsendes til DKK sammen med rekvisitionen, med henblik på at få resultatet registreret på hundeweb. Hvis der alene foreligger en profil på hunden selv, registreres den som ”DNA-afprøvet”. Efterhånden som der kommer flere hunde i systemet, vil der i mange tilfælde også ligge en profil på forældredyrene. Herved bliver det muligt at verificere slægtskabet mellem forældre og afkom, og hunden kan registreres som ”DNA-godkendt”. DNA-PROFILER PÅ AFKOM Som opdrætter kan du vælge at få lavet DNA-profiler på dine afkom, inden du overdrager dem til de nye ejere. Du kan f.eks. bede dyrlægen om at udtage en prøve samtidig med, at hvalpene bliver sundhedsundersøgt. Hvis begge forældre også har en DNA-profil, kan der udstedes et certifikat, hvorpå der står at forældreskabet er verificeret ved hjælp af DNA (DNA-godkendt). Der skal købes en rekvisition til denne verificering (DNA-godkendt), som skal indsendes til DKK sammen med certifikatet for at blive registreret på Hundeweb. EN DNA-PROFIL TESTER IKKE FOR SYGDOMME Når man laver en profil, er det kun de udvalgte markører imellem generne, der undersøges. Profilen siger altså intet om, hvor vidt ens hund kan have sygdomsfremkaldende mutationer i sine gener. Hvis der er sygdomme i racen, som der kan DNA-testes for, skal man have lavet specifikke DNA-tests for disse sygdomme. Hvis man allerede har fået lavet en DNA-profil på hunden, skal man dog ikke af sted til dyrlægen igen for at få taget en ny blodprøve. Når din hunds DNA er gemt i DNA-banken, og du på et senere tidspunkt ønsker at få den DNA-testet for en arvelig sygdom, kan du blot henvende dig til KU/SUND, og bede dem om at sende en DNA-prøve til det relevante laboratorium. Priser vil blive oplyst i en artikel i HUNDEN december 2013.

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

Nye instruktører klar til træningspladserne

28-04-2025 15:13, af Cecilie Friis Amstrup

19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Uklare regler gør hundeloven til en fælde for ejere

25-04-2025 09:07, af Cecilie Friis Amstrup

Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.

Hundefødselsdag med logrende haler og store smil

26-04-2025 07:29, af Cecilie Friis Amstrup

En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.

Hjertelungeorm truer danske hunde

29-04-2025 10:46, af Cecilie Friis Amstrup

Foråret bringer ikke kun sol og varme, men også en øget risiko for hjertelungeorm hos hunde. Parasitten kan forårsage alvorlige sygdomsforløb, men med tidlig opdagelse og forebyggelse kan du beskytte din bedste ven.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

AFSLØRING: De 10 klogeste hunderacer

27-08-2019 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse