Deler du seng med din hund eller kat? Så er du ikke alene!

06-10-2023 13:40, af Louise Trabjerg

Op til 60% af danske hunde- og  katteejere lader deres kæledyr sove i deres seng. Det viser en ny undersøgelse, der er foretaget for Agria Dyreforsikring. Læs de overraskende årsager til, hvorfor du skal lade dit kæledyr sove i din seng – og hvordan du får sengen for dig selv, hvis du (virkelig) ønsker det …

Copyright Ridehesten.com

Hunde er flokdyr, og derfor vil de meget gerne sove sammen med deres ”flok”, dvs. deres ejer(e). Katte derimod er solitære dyr, der sædvanligvis går deres egne veje - også op i sengen. Men er det en god ide at dele seng med sin firbenede ven? Det har forskerne såvel som dyreejerne delte meninger om:

Op til 60% af danske hunde- og katteejere lader deres kæledyr sove i deres seng. Det viser en ny undersøgelse, der er foretaget for Agria Dyreforsikring.

De danske hunde- og katteejere, der deltog i Agria Dyreforsikrings undersøgelse, blev spurgt, om de tillod deres hunde og katte at sove i deres senge. Iblandt hundeejerne er 55 procent positive overfor at lade deres hunde sove i deres seng, mens 60 procent af katteejerne ingen problemer har med at dele sengen med deres kat.

Dyrefrit område

- Hvis din hund allerede har vænnet sig til at sove i sengen, kan det være svært – men ikke umuligt – at vænne den fra det igen, forklarer Lotte Evers, der er marketingchef hos Agria Dyreforsikring.

- Derfor bør du - i den ideelle verden - allerede inden du får hvalpen hjem, beslutte dig for, hvorvidt hunden skal have senge-privilegier eller ej. Og dernæst og holde dig til beslutningen. Katten er som bekendt sin egen, men også den kan opdrages, og for både hund og kat gælder, at du skal belønne den ønskede adfærd og tilbyde gode alternativer, hvis du ønsker at beholde din seng som dyrefrit område, siger Lotte Evers.

Adgang til soveværelset er ikke lig med adgang til sengen

At give dyret adgang til soveværelset er ikke altid ensbetydende med, at man også nødvendigvis skal dele sengen med sit pelsede familiemedlem.

- Efter at have været alene hjemme i flere timer, mens du f.eks. har været på arbejde, betyder det mere, end man måske skulle tro - for både hund og kat - at de ikke også adskilles fra ”flokken”, mens du får nattesøvnen i hus, forklarer Lotte Evers.

- For mange hunde og katte er det rart blot at få lov at opholde sig i din nærhed, og det behøver ikke nødvendigvis at være i sengen. Det kan også være i en kurv eller på et lunt, blødt tæppe i soveværelset. Dermed kan du undgå, at hunden eller katten føler sig ”forvist” fra flokken i løbet af natten, forklarer hun.

Fakta
For og imod hunden i sengen

Her får du en for- og imod-liste fra Agria Dyreforsikring, så du bedre selv kan vurdere, hvad der er rigtigt for dig og dit kæledyr:

Fordele ved hund i sengen:

 1. Du sover bedre, fordi du føler dig mere rolig og sikker med dit kæledyr i umiddelbar nærhed
 2. Interaktionen med dit kæledyr forøger niveauet af de positive stoffer serotonin og dopamin i din hjerne, hvilket reducerer stress og angst
 3. Du føler dig mindre alene
 4. På kolde nætter er et kæledyr den bedste varmedunk, der findes
 5. Hvis du vågner med mareridt, er det nemmere at finde ro med et kæledyr ved din side
 6. Det kan styrke båndet mellem dig og dit kæledyr
 7. Hvis hunden er "sove i sengen-typerne”, vil de elske det.

Ulemper ved hund i sengen:

 1. Det kan forstyrre din søvn, hvis dit kæledyr er urolig i løbet af natten
 2. Du kan risikere at finde sand, pels eller andet i din seng, ligesom hundens pels kan gemme på lopper og flåter
 3. På varme nætter bliver det endnu mere varmt med et andet levende væsen i sengen
 4. Husstøvmider trives i varme og fugtige miljøer, så når et menneske sveder ca. 2 liter væske ud på en nat, er sengen et ideelt sted for miderne at opholde sig – og med hund i sengen vil fugten og temperaturen kun stige
 5. Med en hund i sengen vil der være mindre plads, hvilket kan resultere i, at du må ligge i en ukomfortabel sove-position
 6. Hvis du deler seng med din hund, kan du være nødt til at vaske sengetøj oftere for at opretholde hygiejnen.

Undersøgelsen blev udført af Analyseinstituttet Xtreme Insight på vegne af Agria Dyreforsikring. 810 katte- og hundeejere deltog i undersøgelsen.

Læs også

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen
20 24 29 30
bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Billeder fra Fredericia online

16-02-2024 19:59, af Anne Cecilie Sohl

Så er billederne fra udstillingen i Fredericia kommet på hjemmesiden.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hundelufter overværede indbrud

19-02-2024 15:40, af Anne Cecilie Sohl

Da en borger var ude og gå med sin hund lørdag morgen, så han til sin overraskelse at en garagedør stod åben på Digevej i Agger Syd. 

Nye kræfter i spidsen for hundene på Store Hestedag

13-02-2024 16:19, af Anne Cecilie Sohl

Anne Orholt har sagt ja til at overtage ansvaret for hundeområdet på Store Hestedag efter Tina Bjerre, der har valgt at hellige sig sin egen hundevirksomhed. Anne har igennem mange år haft hunde på programmet - ikke kun i fritiden, men også professionelt. 

Fra Magasinet HUNDEN: Hundeklinikken gør dyrlægebesøget hyggeligt

26-05-2023 12:31, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Alle hunde skal på et eller andet tidspunkt forbi dyrlægen, og det er ikke alle, der synes, det er en fest. På Hundeklinikken i København gør de noget ved dyrlægeangst med deres helt specielle tilgang til hundene

En dag med politihundene

16-02-2024 11:24, af Anne Cecilie Sohl

Michael Bejder fik onsdag sin drøm opfyldt - nemlig en dag med politihunde. Han så først, hvordan Syd- og Sønderjyllands Politis narkohunde arbejder, og dernæst var han med til hundetræning i skoven.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Kvik og de andre - hundene i Matador

04-01-2023 09:36, af Anne Egede

Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde