Deler du seng med din hund eller kat? Så er du ikke alene!

06-10-2023 13:40, af Louise Trabjerg

Op til 60% af danske hunde- og  katteejere lader deres kæledyr sove i deres seng. Det viser en ny undersøgelse, der er foretaget for Agria Dyreforsikring. Læs de overraskende årsager til, hvorfor du skal lade dit kæledyr sove i din seng – og hvordan du får sengen for dig selv, hvis du (virkelig) ønsker det …

Copyright Ridehesten.com

Hunde er flokdyr, og derfor vil de meget gerne sove sammen med deres ”flok”, dvs. deres ejer(e). Katte derimod er solitære dyr, der sædvanligvis går deres egne veje - også op i sengen. Men er det en god ide at dele seng med sin firbenede ven? Det har forskerne såvel som dyreejerne delte meninger om:

Op til 60% af danske hunde- og katteejere lader deres kæledyr sove i deres seng. Det viser en ny undersøgelse, der er foretaget for Agria Dyreforsikring.

De danske hunde- og katteejere, der deltog i Agria Dyreforsikrings undersøgelse, blev spurgt, om de tillod deres hunde og katte at sove i deres senge. Iblandt hundeejerne er 55 procent positive overfor at lade deres hunde sove i deres seng, mens 60 procent af katteejerne ingen problemer har med at dele sengen med deres kat.

Dyrefrit område

- Hvis din hund allerede har vænnet sig til at sove i sengen, kan det være svært – men ikke umuligt – at vænne den fra det igen, forklarer Lotte Evers, der er marketingchef hos Agria Dyreforsikring.

- Derfor bør du - i den ideelle verden - allerede inden du får hvalpen hjem, beslutte dig for, hvorvidt hunden skal have senge-privilegier eller ej. Og dernæst og holde dig til beslutningen. Katten er som bekendt sin egen, men også den kan opdrages, og for både hund og kat gælder, at du skal belønne den ønskede adfærd og tilbyde gode alternativer, hvis du ønsker at beholde din seng som dyrefrit område, siger Lotte Evers.

Adgang til soveværelset er ikke lig med adgang til sengen

At give dyret adgang til soveværelset er ikke altid ensbetydende med, at man også nødvendigvis skal dele sengen med sit pelsede familiemedlem.

- Efter at have været alene hjemme i flere timer, mens du f.eks. har været på arbejde, betyder det mere, end man måske skulle tro - for både hund og kat - at de ikke også adskilles fra ”flokken”, mens du får nattesøvnen i hus, forklarer Lotte Evers.

- For mange hunde og katte er det rart blot at få lov at opholde sig i din nærhed, og det behøver ikke nødvendigvis at være i sengen. Det kan også være i en kurv eller på et lunt, blødt tæppe i soveværelset. Dermed kan du undgå, at hunden eller katten føler sig ”forvist” fra flokken i løbet af natten, forklarer hun.

Fakta
For og imod hunden i sengen

Her får du en for- og imod-liste fra Agria Dyreforsikring, så du bedre selv kan vurdere, hvad der er rigtigt for dig og dit kæledyr:

Fordele ved hund i sengen:

  1. Du sover bedre, fordi du føler dig mere rolig og sikker med dit kæledyr i umiddelbar nærhed
  2. Interaktionen med dit kæledyr forøger niveauet af de positive stoffer serotonin og dopamin i din hjerne, hvilket reducerer stress og angst
  3. Du føler dig mindre alene
  4. På kolde nætter er et kæledyr den bedste varmedunk, der findes
  5. Hvis du vågner med mareridt, er det nemmere at finde ro med et kæledyr ved din side
  6. Det kan styrke båndet mellem dig og dit kæledyr
  7. Hvis hunden er "sove i sengen-typerne”, vil de elske det.

Ulemper ved hund i sengen:

  1. Det kan forstyrre din søvn, hvis dit kæledyr er urolig i løbet af natten
  2. Du kan risikere at finde sand, pels eller andet i din seng, ligesom hundens pels kan gemme på lopper og flåter
  3. På varme nætter bliver det endnu mere varmt med et andet levende væsen i sengen
  4. Husstøvmider trives i varme og fugtige miljøer, så når et menneske sveder ca. 2 liter væske ud på en nat, er sengen et ideelt sted for miderne at opholde sig – og med hund i sengen vil fugten og temperaturen kun stige
  5. Med en hund i sengen vil der være mindre plads, hvilket kan resultere i, at du må ligge i en ukomfortabel sove-position
  6. Hvis du deler seng med din hund, kan du være nødt til at vaske sengetøj oftere for at opretholde hygiejnen.

Undersøgelsen blev udført af Analyseinstituttet Xtreme Insight på vegne af Agria Dyreforsikring. 810 katte- og hundeejere deltog i undersøgelsen.

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

Nye instruktører klar til træningspladserne

28-04-2025 15:13, af Cecilie Friis Amstrup

19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Uklare regler gør hundeloven til en fælde for ejere

25-04-2025 09:07, af Cecilie Friis Amstrup

Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.

Hundefødselsdag med logrende haler og store smil

26-04-2025 07:29, af Cecilie Friis Amstrup

En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.

Hjertelungeorm truer danske hunde

29-04-2025 10:46, af Cecilie Friis Amstrup

Foråret bringer ikke kun sol og varme, men også en øget risiko for hjertelungeorm hos hunde. Parasitten kan forårsage alvorlige sygdomsforløb, men med tidlig opdagelse og forebyggelse kan du beskytte din bedste ven.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

AFSLØRING: De 10 klogeste hunderacer

27-08-2019 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse