Bangladesh vaccinerer sig ud af frygten

06-04-2013 08:42, af Tine Luther
Forældre har i mange år skullet leve med frygten for, at deres barn ville blive bidt af en hund og smittet med den dødbringende sygdom rabies. Samtidig har hundeejere frygtet, at deres hunde ville blive forgiftet og smidt på lossepladsen i myndighedernes mislykkede forsøg på at stoppe sygdommen. I dag føler både forældre og hundeejere sig mere trygge.

Den ni-årige Nayou Abdul løfter forsigtigt sin hund op. Hvalpen Jack ligger roligt i Nayous arme, mens en sprøjte sender vaccine ind i den lille krop. En vaccine som både vil beskytte Jack og Nayou mod den dødbringende sygdom rabies. Men for Nayou handler vaccinen om mere end sygdomsbeskyttelse: ”Jack er ikke min første hund. Før ham havde jeg Tommy. Han var mild og loyal, og så passede han altid på mig. Vi var tit på eventyr sammen. Men en dag var han pludselig væk. Det er et år siden nu,” fortæller Nayou Abdul. Nayou og hans forældre ledte efter Tommy, og de kunne ikke forstå, hvor han var. ”Men så fik jeg at vide, at de havde været forbi for at slå hunde ihjel. De må have taget Tommy med. Jeg var så ked af det, og jeg græd rigtig meget. Han var jo bare en gammel hund, og han gjorde aldrig nogen noget.” Vejen til tryghed Titusinder af hunde blev vaccineret i Bangladesh i 2012, ligesom Jack. Sammen med myndighederne i Bangladesh vaccinerer nemlig WSPA (World Society for the Protection of Animals) store dele af landets hundebestand mod rabies. Rabies er en dødbringende sygdom og spredes gennem hundebid. Massevaccination er den eneste effektive metode til at bekæmpe sygdommen. Men ind til vi satte ind, forsøgte myndighederne i Bangladesh – ligesom i mange andre lande – at stoppe spredningen af sygdommen ved at slå hunde ihjel. Fra gribetænger og gift til vacciner Mange mennesker i Bangladesh er glade for hunde og ville gerne stoppe masseaflivningerne. Den 11-årige dreng Shaon fortæller: ”Jeg hadede at se hundene blive fanget i store gribetænger og forgiftet. Jeg kunne se, at mændene, som var nødt til at gøre det, ikke kunne lide deres job, men de fortalte os, at det var nødvendigt for at beskytte os". Shaon har taget to hvalpe med hen til WSPA-teamet, der vaccinerer. Hundene er ikke hans, men de lever uden for hans hus, så han giver dem mad sammen med sin søster. Han siger: "Jeg vidste slet ikke, at man kunne få sygdomme fra hunde. Hvis det arbejde, I gør her, kan beskytte hunde og mennesker, så er det en rigtig god ting”. Gavner både hunde og mennesker Ved at vise lande som Bangladesh, at vacciner helt kan udrydde rabies, er vi med til at redde millioner af hunde fra pinefuld aflivning. Samtidig sikrer vi, at både hundeejere og forældre føler sig mere trygge i hverdagen. Løsningen gavner både dyr og mennesker.

Links

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

Nye instruktører klar til træningspladserne

28-04-2025 15:13, af Cecilie Friis Amstrup

19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Ny bog sætter fokus på hundens lyst til samarbejde

23-04-2025 13:02, af Cecilie Friis Amstrup

I "Din kompetente hund" formidler tre af landets førende hundeeksperter ny og forskningsbaseret viden om hunde, der kan hjælpe os med at forstå hundens natur og behov. 

Uklare regler gør hundeloven til en fælde for ejere

25-04-2025 09:07, af Cecilie Friis Amstrup

Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.

Hundefødselsdag med logrende haler og store smil

26-04-2025 07:29, af Cecilie Friis Amstrup

En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

AFSLØRING: De 10 klogeste hunderacer

27-08-2019 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste