Agrias forskningsfond giver 3,5 million til forskning i hunde og kattes helbred

24-02-2014 09:52, af Tine Luther
Mulighederne for at behandle syge dyr er i dag næsten lige så avancerede som behandlingen af mennesker, og der foretages omfattende forskning i dyrenes helbred. Agria Dyreforsikring støtter denne forskning via en forskningsfond og beslutter årligt, hvilke projekter der modtager støtte det kommende år. I 2014 uddeles midler til 22 forskningsprojekter, hvoraf 15 er nye. Forskning i DNA-tests og stamcellebehandling er et par spændende eksempler.
Copyright Ridehesten.com
Modelfoto: Shutterstock

– At bidrage til forskning er en vigtig del af Agrias virksomhed som specialiseret dyreforsikringsselskab. Vi ønsker at bidrage til øget viden om dyrs helbred, og om hvordan sygdomme kan forebygges, diagnosticeres og behandles mere effektivt, siger Pekka Olson, dyrlæge og forskningsansvarlig hos Agria Dyreforsikring. EKSEMPLER PÅ PROJEKTER Flere af projekterne fokuserer på diagnosticerings- og behandlingsmetoder. To nye projekter, et i Sverige og et i Danmark, handler om at finde DNA-tests for forskellige sygdomme. Det svenske projekt kører på Sveriges Landbrugsuniversitet (SLU) og har til formål at kortlægge sygdomsforårsagende mutationer i arvemassen, som siden kan identificeres via DNA-tests. - Vi står midt i et utroligt spændende teknikskifte, hvor det bliver muligt at kortlægge hele arvemassen på et individ og ikke bare enkelte dele, siger Tomas Bergström, som er forskningsleder på SLU. Det kommer til at betyde utroligt meget for veterinærmedicinen og for avlsarbejdet. SLU får også midler til at fremstille den avancerede type udstyr, der er nødvendigt for at kunne udføre en såkaldt total genomsekventering. Det er en rigtig god teknik til at identificere og sekventere hele arvemassens sammensætning. Det danske projekt, der kører på Københavns Universitet, har til formål at fremstille en gentest, som kan påvise arvelighed af diskusprolaps hos gravhunde – en almindelig og alvorlig sygdom hos racen. Et andet projekt på SLU, som har fået tildelt midler, skal forske i stamcellebehandling af hunde med kroniske ledsygdomme. Stamcellerne udvindes fra hundens eget fedt og sprøjtes ind i det syge led. Annika Bergström er forskningsleder fortæller: - Behandlingen anvendes ganske ofte i Australien og USA. Der findes en del studier, men der mangler stadig en del viden på området. Hvis det er, som vi håber, får hunden mindre ondt og større bevægelighed i leddene. Vi vil også vurdere, om effekten holder over længere tid. DU KAN SE EN SAMMENFATNING AF ALLE AKTUELLE FORSKNINGSPROJEKTER 2014 VIA LINKET UNDER BILLEDET TIL HØJRE AGRIA DYREFORSIKRINGS FORSKNINGSFOND Agria Dyreforsikrings forskningsfond har eksisteret siden 1938 og Agria afsætter 4 promille af præmieindtægten hvert år. Formålet er at støtte forskning i dyrehelbred og forholdet menneske-dyr. Bevilling og uddeling af midler koordineres sammen med Svensk Kennel Klub, der også bidrager med midler.

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Fra HUNDEN: Raceportræt af den loyale rottweiler

15-07-2025 07:00, af Uli Nomis m.fl.

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

’’Uden James var jeg ikke mødt op’’

12-07-2025 07:24, af Yasmin Bøllehuus

Skolehunden James blev nøglen til eksamensro og succes for Magnus i 9. klasse. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Helen og hundene udforsker Norges vilde fjelde

13-07-2025 06:55, af Cecilie Friis Amstrup

Helen Riis og hendes kæreste rejser til Norges fjelde med deres hunde, hvor de oplever naturens storhed, fysisk udfordring og et stærkt fællesskab. Vandreturene er krævende og kræver både træning, planlægning og godt udstyr, men giver uforglemmelige minder og dyb samhørighed.

Hvalpen Jessi var aldrig ønsket

10-07-2025 06:30, af Sofie Elena Andersen, Dyrenes Beskyttelse

Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.

Fra HUNDEN: Løber hjertet af med dig i hvalpekøbet?

11-07-2025 07:01, af Lotte Evers, Agria Dyreforsikring

Når først beslutningen er taget, og drømmen om en lille, logrende hvalp går fra tanke til realitet, kan det være svært at lægge følelserne helt på hylden for at forholde sig til de lidt mere praktiske sider af hvalpekøbet. Men før du lader dig rive med af nuttede hvalpehoveder, små poter og den bløde hvalpemave, er der måske noget, du ikke helt har stillet skarpt på endnu.

Fra HUNDEN: Raceportræt af den alsidige border collie

14-07-2025 06:39, af Hanni Zimmer

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

Guldbasserne fik is og vandsjov i sommersolen

05-07-2025 06:45, af Cecilie Friis Amstrup

Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet