Taurinmangel og hjertesygdom

27-07-2019 12:00, af Astrid Gerd Holtet

Sammenhæng mellem taurinmangel og hjertelidelsen dilateret cardiomyopati har fyldt en del i medierne den sidste tid – men hvad er taurin og hvorfor udvikler nogle hunde taurinmangel?

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Hjertesygdommen dilateret cardiomyopati, forkortet DCM, er en alvorlig hjertelidelse hos hunde, som ofte er arveligt betinget. Det vil sige at årsagen til sygdommen er at finde i hundens gener, og sygdommen kan gives videre fra forældrene til hvalpene. I enkelte tilfælde kan sygdommen dog også komme som følge af mangel på aminosyren taurin.

Når hunden udvikler DCM, forstørres hjertet og hjertets pumpeevne forringes, og med tiden udvikles et hjertesvigt.

Hvad er taurin?

Proteiner består af en masse små byggesten, som kaldes for aminosyrer. Der findes en lang række forskellige aminosyrer, og de opdeles i to forskellige grupper. Den ene gruppe består af aminosyrer, som hunden ikke selv kan danne, og i stedet er den afhængig af at indtage dem gennem sit foder. Denne gruppe af aminosyrer kaldes for essentielle aminosyrer. Den anden gruppe af aminosyrer kan hunden normalt danne ud fra andre aminosyrer, og derfor kaldes de for ikke-essentielle aminosyrer. Taurin tilhører gruppen af ikke-essentielle aminosyrer hos hunden.

Hvorfor får hunde taurinmangel?

En af grundene til at hunde kan udvikle taurinmangel, skyldes formentlig en fejl i taurindannelsen – eller en nedsat evne til at danne taurin – hos enkelte hunde. Nogle racer er i øget risiko for taurinmangel, herunder golden retriever, cocker spaniel og newfoundlænder. En anden grund til udviklingen af taurinmangel, kan være en ubalanceret diæt. Det kan muligvis skyldes en mangel på de aminosyrer, der skal bruges til at danne taurin, eller at foderet indeholder stoffer, der hæmmer optagelsen i tarmen – men præcist hvorfor manglen opstår vides endnu ikke.

/Astrid Holtet, dyrlæge

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

Nye instruktører klar til træningspladserne

28-04-2025 15:13, af Cecilie Friis Amstrup

19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Uklare regler gør hundeloven til en fælde for ejere

25-04-2025 09:07, af Cecilie Friis Amstrup

Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.

Hundefødselsdag med logrende haler og store smil

26-04-2025 07:29, af Cecilie Friis Amstrup

En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.

Hjertelungeorm truer danske hunde

29-04-2025 10:46, af Cecilie Friis Amstrup

Foråret bringer ikke kun sol og varme, men også en øget risiko for hjertelungeorm hos hunde. Parasitten kan forårsage alvorlige sygdomsforløb, men med tidlig opdagelse og forebyggelse kan du beskytte din bedste ven.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

AFSLØRING: De 10 klogeste hunderacer

27-08-2019 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse