Sådan klipper du kløer på din hund

18-07-2016 15:49, af Kasper Larsson
I dag trænger langt de fleste hunde til at få studset spidserne – altså kløerne. Herunder kan du lære, hvordan du klipper hunds kløer, uden den lider overlast.

Det er vigtigt at klippe din hunds kløer. Hvis de bliver for lange, kan det gøre ondt på hunden at gå. Risikoen for at de knækker er også større – og det kan medføre store smerter. I en hundeklo er der utroligt mange nerver, og brækker kloen tæt på disse nerver gør det utroligt ondt på hunden, og en tur til dyrlægen kan blive nødvendig. Alt andet lige er det billigere at anskaffe sig det rigtige værktøj og klippe dem regelmæssigt. Pas på nerver og blodkar I en hunds kløer findes der både nerver og blodkar. Du skal derfor være yderst varsom, når du klipper dem, da det kan være smertefuldt for hunden, hvis du klipper i nerverne. Hvis hunden har lyse kløer er det i den rette belysning muligt at se disse nerver og blodkar og dermed undgå at klippe i dem. Har din hund derimod mørke kløer skal du gå langsomt frem. Er du i tvivl så klip små stykker af ad gangen, indtil kløerne har den rette længde. Den rette længde Da hunde levede i naturen som rovdyr, sled de naturligt på kløerne. I dag er det de færreste hunde, der på egen ”pote” slider nok på kløerne, til at de ikke skal klippes. Særligt de såkaldte vildtkløer, der sidder på indersiden af hundens forben, slides ikke og har tendens til at blive for lange. Nogle hunderacer har også ulvekløer, der sidder på indersiden af bagbenene. Disse skal, som de andre kløer, også klippes fra tid til anden. Du ved din hund har for lange kløer, når den står normalt, og kløerne på poterne rører gulvet. Dette gælder naturligvis ikke vildt – og ulvekloen. Værktøjet Når du klipper din hunds kløer, skal du bruge en rigtig klosaks, som passer netop til din hund og dennes race. Hvis uheldet er ude, og du rammer en nerve eller et blodkar, skal du også bruge et middel, der kan få blodet til at stoppe. Det kan nemt komme til at ligne en scene fra en gyserfilm. Du kan spørge din dyrlæge efter hvilken saks du skal bruge til netop din hund. Væn hunden til det Når du skal vænne din hund til at få klippet kløer, kan du med fordel starte blødt op ved blot at undersøge poterne blidt. Hunden vænner sig dermed til berøringen, og at det ikke gør noget, at du tager fat i poter og kløer. Jo tidligere du starter i hundens liv, desto nemmere bliver det. Forestil dig at rode rundt med en fuldvoksen leonberger, der ikke har fået klippet negle før. Det kan godt blive strabadserende. Når hunden lader dig undersøge poterne, kan du begynde at klippe dem. Start med at klippe en eller to for igen at vænne hunden til, at det ikke er farligt. Seancen kan også blive for lang, og man skal ikke klippe kløer på en utålmodig hund. For lange kløer Når en hundeklo vokser, følger nerver og blodkar med noget af vejen. Du kan derfor blive nødt til at klippe kløerne af flere omgange, for at undgå at gøre skade på din hund. Klippes der op til nerven, vil den automatisk trække sig tilbage, hvorefter du kan klippe længere op næste gang – og så fremdeles. Når der kommer en sort prik til syne i midten af kloen, skal du stoppe med at klippe. Kilde: Samvirke.dk

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

Nye instruktører klar til træningspladserne

28-04-2025 15:13, af Cecilie Friis Amstrup

19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Uklare regler gør hundeloven til en fælde for ejere

25-04-2025 09:07, af Cecilie Friis Amstrup

Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.

Hundefødselsdag med logrende haler og store smil

26-04-2025 07:29, af Cecilie Friis Amstrup

En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.

Hjertelungeorm truer danske hunde

29-04-2025 10:46, af Cecilie Friis Amstrup

Foråret bringer ikke kun sol og varme, men også en øget risiko for hjertelungeorm hos hunde. Parasitten kan forårsage alvorlige sygdomsforløb, men med tidlig opdagelse og forebyggelse kan du beskytte din bedste ven.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

AFSLØRING: De 10 klogeste hunderacer

27-08-2019 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse