Quattro er Årets Politihund

05-12-2020 09:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Exceptionelle tider kræver exceptionelle tiltag: Selv om år 2020 på mange måder har været et anderledes år - og Covid-19-pandemien har spændt ben for mange planer - har Politiets patruljehunde landet over som sædvanlig løst mange vigtigesamfundsmæssige opgaver og udført politiarbejde af høj kvalitet. Derfor måtte Dansk Kennel Klub ”tænke ud af boksen” og finde en coronatilpasset måde at fejre Årets Politihund 2020 på – en måde, der samtidig gjorde det muligt at dele oplevelsen med resten af Danmark. 
Læs her hvorfor – og hvordan – Årets Politihund og -fører i år fik overrakt den prestigefulde pris

Copyright Ridehesten.com
Foto: Jesper Bloksgaard

Hvert år indstiller Rigspolitiet, Politihundetjenesten, en politihund og hundefører til Dansk Kennel Klubs kåring af Årets Politihund; et team, der i årets og/eller årenes løb har udført et ekstraordinært stykke politiarbejde. Alle politikredse har mulighed for at indsende motiverede indstillinger af potentielle modtagere af prisen, og det er Rigspolitiet, Politihundetjenesten, som forestår udvælgelsen. Kvaliteten af danske politihunde er meget høj, og der er derfor hvert år mange kvalificerede kandidater i spil. I år var ingen undtagelse:

Årets Politihund og fører har ikke alene i år leveret ekstraordinært mange gode resultater, men har også på den lange bane leveret politiarbejde af høj kvalitet. Ved valget af Årets Politihund er der desuden lagt vægt på, at hundeføreren er en meget vellidt teamplayer, der er professionel og fagligt dygtig, altid parat til at hjælpe og bidrage med sin viden – og som altid spiller sine kolleger og deres hunde gode.

Alan Syhler, Rigspolitiets Hundetjeneste uddyber:

– At være hundefører i politiet er en ”holdsport”. Det handler om samarbejde, ikke kun med hunden, men også med kollegerne. En god hundefører byder ind, når der er opgaver, som hans/hendes hund vil være bedst til, men spiller også andres hunde ind, når de vurderes at være bedre i den konkrete situation. De krydssøger og kører makkermetoder på opgaver. Vi arbejder for samme mål, og derfor er team-følelsen vigtig. Sådan en hundefører er Årets Politihunds ejer – og så formår han at få det bedste ud af sin hund. Og derfor er det en stor fornøjelse at udnævne netop dette makkerpar til Årets Politihund 2020.

 

Måtte bruge dækhistorie

På grund af COVID-19-situationen måtte årets prisoverrækkelse tilrettelægges, så den kunne ske udendørs - og i år desuden som en overraskelse for modtageren.

Dansk Kennel Klubs adfærdskonsulent, Lise Lotte Christensen, udtænkte derfor en kæk plan: En af den prisvindende politihunds succeshistorier er nemlig en - af offentligheden - kendt sag, om fundet af en lille bortløben dreng. Via gamle avisomtaler opsporede hun drengen og hans familie, som var henrykte ved nyheden om, at den politihund, de lærte at kende for 5 år siden under stressende omstændigheder, nu skulle hædres. Lise Lotte lånte den cykel drengen blev borte på, og nu var fundamentet for en sjov og mindeværdig overraskelse på plads.

Copyright Ridehesten.com
Foto: DKK

I den gode sags tjeneste er Rigspolitiets Politihundetjeneste med på ideen om at lade den politihund og -fører, der i sin tid fandt drengen uskadt, gentage successen – for til slut at overraske politihund og -fører med en prisoverrækkelse. Også selv om det indebærer en dækhistorie og en lille hvid løgn…

Derfor befinder vi os på Politihundetjenestens Hundeskole i Farum en formiddag sidst i november. Der afholdes kursus på hundeskolen, og i det fjerne høres begejstrede hundes gøen. Om lidt skal Lise Lotte Christensen mødes med nogle politifolk, og særligt én af dem har hun lidt ”kriller” i maven over at skulle mødes med – og ikke mindst lyve for:

Han hedder Allan Friis, er hundefører og ejer den erfarne, 9½ år gamle patruljehund, schæferhunden Cutulus Lasko – kaldenavn Quattro. De to gør til daglig tjeneste ved Københavns Vestegns politi, men denne dag skal de møde på Hundeskolen i Farum.

Copyright Ridehesten.com
Foto: DKK

 

Oplevelsen skal deles med Danmark

Dansk Kennel Klub har en aftale med Politihundetjenesten om, at politiassistent Allan Friis og Quattro skal deltage i filmoptagelser om ”schæferhunden som brugshund”. Eller rettere: Det er i hvert fald det, Allan Friis tror, der skal ske. I virkeligheden er det en dækhistorie, udarbejdet sammen med Politihundetjenesten og Allan Friis´ daglige leder, politikommissær Brian Munck, der har indstillet politihunde-duoen som modtager af Årets Politihund-prisen 2020.

Sammen har vi ned i mindste detalje arrangeret mødet og planlagt nogle opgaver, som Allan og Quattro skal løse. Vores mål er at overraske Allan med, at Quattro er blevet valgt til Årets Politihund 2020 – og filme det hele, så vi kan dele oplevelsen med hele Danmark.  

 

Wuattros arbejde giver pote

– Allan er en 360 graders rigtig professionel hundefører.

Skudsmålet kommer fra politikommissær Alan Syhler, Rigspolitiet, Politihundetjenesten. For selv om prisen hylder hunden, tilfalder en meget stor del af hæderen Allan Friis, der fik Quattro godkendt som politihund i 2004.

– En god hundefører byder ind, når der er opgaver, som hans eller hendes hund vil være bedst til, og spiller andres hunde ind, når de vil være bedre i den konkrete situation. Sådan en hundefører er Allan, og så formår han at få det bedste ud af Quattro, uddyber Alan Syhler.

I løbet af de sidste seks år er Quattro og Allan trådt til i over 600 opgaver i syv af de 12 politikredse (og det er rigtig mange!), hvor de har bidraget til alt lige fra påvisning af spor i voldtægts- og drabssager og sikring af beviser på gerningssteder, over pågribelse af gerningsmænd ved indbrud, til humanitære eftersøgninger, hvor politiet leder efter bortgåede eller savnede personer. Og gang på gang har deres medvirken givet pote:

 

Vejrede Storm i sommernatten

Ved humanitære eftersøgninger sættes der meget store ressourcer ind i form af hunde, droner og helikoptere. Der er på alle måder tale om teamarbejde, hvor de forskellige kompetencer og den enkeltes indsats har stor betydning for den fælles opgaveløsning.

Som nævnt ligger Quattro og Allan Friis´ nok mest omtalte succeshistorie fem år tilbage: En juli-aften i 2015 var Danmark på den anden ende. En lille dreng, Storm, på bare 2 år, var på egen hånd draget hjemmefra på sin lille, blå løbecykel. Alle forældres mareridt udspillede sig. Der blev iværksat en stor eftersøgning, med mange politifolk, 24 patruljehunde, helikopter og mange frivillige. Storm skulle bare findes - i live.

Allan og Quattro var også en del af eftersøgningen. Sammen med kolleger og hunde gennemsøgte de et skovområde ca. 3 km fra hjemmet. Storm havde været væk i 7 timer, og alle arbejdede målrettet på at finde ham. Klokken 02.08 om natten hører Allan pludselig Quattro give hals i en lysning i skoven. Allan haster frem for at se, hvad hunden har fundet. Og der finder han lille Storm, sovende henover sin rygsæk. Takket være den omfattende eftersøgningsindsats og Quattros gode næse, slap Storm godt fra udflugten. Kold, fuld af myggestik i ansigtet, men ellers uskadt. Hele Danmark åndede lettet op.

”Genindspilningen” af fundet af Storms lille blå løbecykel var blot en af tre opgaver, Allan Friis og Quattro skulle løse, før de blev kåret som Årets Politihunde-duo 2020.

Copyright Ridehesten.com
Foto: DKK

 

Politihunde-eliten

De danske patruljehunde er inddelt i tre grupper. Efter godkendelse, starter alle patruljehunde i gruppe tre, og i takt med at deres færdigheder udvikles, kan de rykkes op i gruppe to og senere op i gruppe et. Gruppe 1-hundene har psyken, evnerne og uddannelsen til at blive placeret i gruppen af de bedste patruljehunde. Gruppe 1-hundene anvendes i efterforskning af de groveste og mest alvorlige forbrydelser.

Quattro er Allans Friis´ anden patruljehund, der ligesom hans første hund, har været placeret i gruppe 1 igennem flere år. 9½-årige Quattro er, som patruljehund, i sit efterår, men han har netop i november måned igen bestået den årlige mønstring, og han tilhører derfor fortsat politihundeeliten i gruppe 1.

Udover at være gruppe 1-hund er Quattro også godkendt som nedgravningshund. Dvs. en af de hunde, der anvendes, når der søges efter lig, ting og effekter, der har været gravet ned i længere tid.

Derfor måtte opsporingen af et nedgravet objekt også være en af de prøver, Quattro og Allan Friis blev udsat for i DKK´s ”november-politihunde-test”: Vi har nemlig gravet et lille bundt pengesedler godt ned i mulden, men Quattros erfarne næse løser hurtigt opgaven, og efter blot et par minutter markerer han nedgravningsstedet. Allan fjerner græstørvet og graver – til sin store overraskelse – et stort bundt penge op.

– Stik du bare dem i lommen, siger Lise Lotte Christensen. Og pengene, dem vender vi tilbage til…

 

For enden af sporet

Dagens sidste opgave – og dermed overraskelsen – venter forude. Lise Lotte løber i forvejen, og planen er, at Quattro skal følge hendes spor gennem terrænet og finde gemmestedet. For enden af sporet er der pyntet op med flag, blomster og Årets Politihund-pokalen. Allans to store børn, Ida og Jonas, står klar til at tage imod sammen med Allans daglige leder, politikommissær Brian Munck. Allans hustru Susan kunne desværre ikke deltage, men hun er stolt af både politihund og mand, fortæller hun.

Vi gør klar til at overraske Allan. Quattro har snuden i sporet, og fører Allan mod skuret, hvor vi gemmer os.

Og Allan bliver – præcis som vi havde håbet på - virkelig overrasket. Allans store børn får først et kram, og så må vi jo afsløre, at anledningen var noget andet end dækhistorien, som vi alle har arbejdet sammen om – både DKK og Allans politikolleger – i en god sags tjeneste:

Quattro er udnævnt til Årets Politihund 2020. Med hæderen følger sædvanligvis en check på kr. 5.000 fra Dansk Kennel Klub, men i år, hvor ingenting er, som det plejer, og DKK i forvejen ”bøjer reglerne”, må Allan Friis i stedet børste jorden af de nedgravede, krøllede pengesedler, som Lise Lotte Christensen tidligere bad ham stikke i lommen…

Copyright Ridehesten.com
Foto: Jesper Bloksgaard

Vi kan herfra berette, at en del af er allerede gået til indkøb af ”citronmåne” i Quattros ære - for når alt kommer til alt, så er politiarbejde et teamwork, hvor alle arbejder mod samme mål.

Herunder kan du se, hvordan det gik, da Allan og Quattro blev overrasket, og så kan du læse mere om ALlan og Quattro i næste nummer af HUNDEN.

Info

Fakta

Siden 1992 har Dansk Kennel Klub i samarbejde med politiet uddelt prisen som Årets Politihund, som både patruljehunde og narkotikahunde har modtaget.
Prisen er indstiftet af Dansk Kennel Klub, mens Rigspolitiet, Politihundetjenesten, står for udvælgelsen blandt de mange velkvalificerede kandidater, som politikredsene indstiller.
Med hæderen følger en erkendtlighed på kr. 5.000 fra Dansk Kennel Klub.
Normalt finder prisuddelingen sted ved Dansk Kennel Klubs sidste store hundeudstilling på året, hvilket imidlertid ikke lod sig gøre i år på grund af COVID-19-situationen.
Normalvist er politihundeføreren på forhånd orienteret om, at det er hans/hendes hund der er indstillet, men i år blev prisoverrækkelsen afviklet som en overraskelse og under markant anderledes former end tidligere.

Læs også

Loke er Årets Politihund

13-11-2021 15:48, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Schæferhunden Loke modtog i dag prisen som Årets Politihund

Effektive narkohunde

19-08-2021 12:41, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Onsdag sørgede nogle narkohunde for, at Østjyllands Politi fik en fornem fangst i Risskov

Se verdens vildeste politihund

03-08-2021 08:52, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hunde har evner, som vi andre kun kan drømme om. I Moldova har de en politihund, der kan mere end de fleste

 

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen
20 24 29 30
bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Grøntsager til hunden: Hvad kan den tåle?

12-01-2022 08:53, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Kan hunde spise grøntsager? Mange hunde kan faktisk godt lide grøntsager. Her kan du læse, hvilke grøntsager du kan give din hund, og hvilke der er farlige for den

England: Hund fundet otte år efter at være stjålet

18-01-2022 12:03, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I 2013 blev Cassie, der er en cocker spaniel, stjålet fra sine ejere. Nu er Cassie genforenet med sin familie

Renlighedtræning – 5 gode råd

11-01-2022 14:51, af Astrid Gerd Holtet

Har man fået sig en lille hvalp, skal man igennem renlighedstræning – altså den proces, hvor hvalpen lærer at besørge udenfor. Her er 5 gode råd til træningen!

Hvornår er hundens personlighed færdigudviklet

13-01-2022 14:49, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hundens personlighed er selvsagt en vigtig del af den, men hvornår er den rent faktisk færdigudviklet – hvis den da overhovedet bliver det? Agria Dyreforsikrings hundeekspert giver dig svaret her

Fredagsquiz: Hvad ved du om finsk lapphund

14-01-2022 08:12, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Quiz|

Så er der igen fredagsquiz. Denne gang om den finske lapphund

Hvad gør du hvis din hund spiser rottegift?

17-01-2022 08:00, af Astrid Gerd Holtet

Rotter er uønskede gæster, som blandt andet bekæmpes med gift – og indtager hunden denne gift, kan det være livsfarligt 

 

Så hårdt er livet som hvalpeejer

11-01-2022 12:15, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En hvalp er ikke til at stå for, men man skal altså lige huske, at der er masser af arbejde i at være ejer af en nuttet hvalp

Nye hunderegler på Christiansborg

10-01-2022 08:49, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Må politikerne tage deres hunde med på arbejde? Ja det må de gerne, men hundene må ikke længere løbe uden snor på gangene

Var der overhovedet en ulv?

13-01-2022 08:33, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Fredag skrev vi om en jagthund, der havde været oppe at slås med en ulv. Men nu tager sagen en ny drejning. Det kan nemlig ikke bevises, at der var en ulv

Dyreværnslov er for uspecifik

11-01-2022 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

For godt et år siden blev dyreværnsloven opgraderet til dyrevelfærdsloven. Men den er stadig ikke god nok, mener dyreværnsforeninger