I Danmark bor der omkring 456.000 hunde og 1,3 millioner katte, som afsætter et negativt poteaftryk på klimaet, fordi de er kødspisere. Forskning viser, at kæledyr er ansvarlige for op mod 25 % af de drivhusgasser, der bliver udledt på verdensplan inden for kødproduktion. Derfor er der brug for alternative proteinkilder for at nedbringe CO2-aftrykket.
Plantebaserede kæledyr
I den vestlige verden ser vi lige nu en stor trend mod at spise plantebaseret, og den trend forsøger man nu at bringe videre til kæledyrene. Et internationalt projekt – Pro-Enrich – med Teknologisk Institut i spidsen vil undersøge, om dele af det animalske protein i hunde- og kattemad kan erstattes med planteprotein.
Upcycling af restprodukter
Planteproteinerne i Pro-Enrich-projektet stammer fra restprodukter i landbruget og fødevareindustrien.
I Danmark bliver store mængder rapspressekage ikke udnyttet optimalt, fordi industrien primært bruger olien, og fordi pressekagen indeholder problematiske stoffer som fx glucosinolater.
Netop pressekagen indeholder dog også protein af høj kvalitet. Gennem bioraffinering vil Teknologisk Institut udvikle en metode, der trækker proteiner og andre værdifulde stoffer ud af pressekagen og i samme omgang fjerner uønskede stoffer som fx glucosinolater. Lykkes det, er der stort potentiale inden for både foder og fødevarer.
– Vi kigger på raps fra Danmark, men også andre biobaserede restprodukter som tomater, citrusfrugter og oliven fra Spanien og Slovenien. Målet er at udvikle et bioraffineringsanlæg, der kan håndtere mange typer råvarer, så producenten undgår downtime, når de forskellige planter ikke er i sæson. På vores pilotanlæg kan vi teste teknologien til proteinekstraktion på pilotskala, så vi er sikre på, at den er klar til reel produktion, siger Anne Christine Hastrup, centerchef på Teknologisk Institut.
Testes af Pedigree og Whiskas
Teknologisk Institut har mange års erfaring med genanvendelse og upcycling af biobaserede restprodukter.
I Pro-Enrich-projektet skal instituttet gøre det økonomisk og teknologisk rentabelt at anvende de plantebaserede restprodukter som proteinkilde i mad til kæledyr. Og her har de allieret sig med den verdensomspændende virksomhed Mars, som står bag brands som Pedigree og Whiskas.
– Der er lige nu stort fokus på at udnytte verdens ressourcer bedst muligt og lade så lidt som muligt gå til spilde. Vi vil gerne bidrage til den grønne omstilling og imødekomme nye kundesegmenter. Derfor er vi i gang med at udforske mulighederne for at arbejde med bæredygtige og klimavenlige ingredienser. Når vi er nået længere i projektet, vil vi teste det i nye vådfoderopskrifter til hunde og katte, siger Seronei Cheison, Global Flavour Innovation Manager hos Mars.
Store CO2-besparelseri
Det globale marked for mad til kæledyr er estimeret til 128,4 billioner dollars i 2024. Med kød som hovedingrediens er der derfor mange klimamæssige fordele ved at skifte kødet helt eller delvist ud med planter.
– Hidtil har et af argumenterne for at give kæledyr animalsk protein været, at sammensætningen af aminosyrer i kød passer perfekt til kæledyrenes behov. Men ud fra et ernæringsmæssigt synspunkt er planteprotein fra fx raps faktisk meget sammenligneligt med bl.a. kyllingekød, og der er derfor et stort potentiale i at erstatte animalske proteinkilder på sigt, siger Anne Christine Hastrup.
Kløe, hudproblemer og mavegener kan skyldes allergi. Hunde kan udvikle både inhalationsallergi og foderintolerance, og nogle har endda begge dele. Det kræver en grundig udredning at finde den rette behandling.
Overvægt er ikke kun et menneskeligt problem. Mange hunde i Danmark kæmper med for mange kilo, og det kan gå ud over både livskvalitet og levetid. Heldigvis er der meget, du kan gøre for at hjælpe din hund tilbage i trivsel.
Den gule blomst i haven er ikke bare flot at se på, men kan også styrke din hunds fordøjelse og understøtte organer som lever og nyrer. Hvis du samler den med omtanke, kan hele planten bruges som et naturligt supplement i foderet.
Gitte Morell har skruet ned for opdræt og udstilling, men op for design og detaljesans. Med tøjmærket, CBK, producerer hun suits, der kombinerer bling og bevægelse, og som i dag bæres af udstillere i hele verdenen.
Du kan nu finde alle billeder fra udstillingen i Vejen online.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?
Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen
Hvad kan du gøre hvis din hund får et sår – og hvornår bør du ringe til dyrlægen?