Flere studier har inden for det sidste tid vist at hunden formentlig bearbejder følelsesrelaterede signaler fra mennesker på en asymmetrisk måde i deres hjerne. For at få en bedre forståelse for hvad der sker, har et forskerhold fra Italien set nærmere på hundes reaktioner, når de blev sat over for billeder af menneskeansigter, med forskellige ansigtsudtryk.
Hunden kunne kende forskel på forskellige ansigtsudtryk
I studiet fik hundene vist forskellige menneskeansigter, der udtrykte forskellige følelser. Forskerne fandt at hundene kiggede til venstre, et tegn på at hundens højre hjernehalvdel påvirkes, når de så følelserne frygt, vrede og glæde. Derimod kiggede hundene til højre, når de så ansigter der udtrykte overraskelse. Derudover fandt holdet bag undersøgelsen at hundene reagerede både med ændret adfærd og en øget puls, når hundene så tydelig tegn på en følelsesmæssig tilstand i ansigtsudtrykket.
Bevis for at hunde kan aflæse vores ansigter
Forskerne mener, at deres studie understøtter idéen om at hunde er følsomme over for de følelsesmæssige tegn det menneskelige ansigt kan vise, og at det peger på at de, i hvert fald til en vis grad, evner at aflæse vores ansigtsudtryk, og at disse indtryk bearbejdes på en asymmetrisk måde i hundens hjerne. Det peger på, at hunden ligesom mennesket, bruger i det hjernehalvdele til at bearbejde forskellige følelsesmæssige indtryk.
KILDE:
Siniscalchi, M., d’Ingeo, S. & Quaranta, A. Orienting asymmetries and physiological reactivity in dogs’ response to human emotional faces. Learning and Behavior (2018)
Giv din hund en meningsfuld opgave og skab livsglæde hos ældre gennem besøg fyldt med nærvær og varme
Er din nuttede hundehvalp pludselig blevet til en pubertetsplaget teenager, der har glemt alt, hvad den har lært? Mangler du en overlevelsesguide til at tackle unghundens mange fysiske og hormonelle forandringer? Du er ikke den eneste! Her får du hundeekspertens tips og tricks til at guide din firbenede igennem denne udfordrende periode.
Vidste du, at din hunds tarme huser billioner af mikroorganismer, der har afgørende betydning for dens sundhed og velvære? Det, du fodrer din hund med, påvirker ikke kun dens ernæring, men også sammensætningen af dens tarmbakterier, og det kan have langt større konsekvenser, end du tror.
Det er ikke altid til at se på hunden, at den har smerter. Dansk dyrlæge håber, at hun med nyt forskningsprojekt kan kortlægge hundes “pain face”. Det skal hjælpe hundeejere med at forstå hundens signaler, når den har ondt.
I dag fylder Svend Løvenkjær 70 år. Svend er et kendt ansigt på hundeudstillingerne i Danmark, hvor han har haft rigtig mange hunde gennem sine kyndige hænder
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Er din nuttede hundehvalp pludselig blevet til en pubertetsplaget teenager, der har glemt alt, hvad den har lært? Mangler du en overlevelsesguide til at tackle unghundens mange fysiske og hormonelle forandringer? Du er ikke den eneste! Her får du hundeekspertens tips og tricks til at guide din firbenede igennem denne udfordrende periode.
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?
At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen
Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde