Husk også hunden, når du skal tilbage på arbejde

11-05-2021 11:45, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nu sker det! De fleste af os forlader så småt hjemmekontoret eller det ufrivillige ophold på sofaen og vender igen tilbage til kontoret og kollegerne. Og dér sidder vores hund tilbage og har vænnet sig til at have os hjemme. Det gælder selvfølgelig især alle de hvalpe, der er blevet anskaffet under corona. Derfor har Agria Dyreforsikring samlet de bedste råd om, hvordan du vænner hunden til at være alene igen

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

 

Coronatiden har påvirket tilværelsen for mange af vores hunde. De har haft mere selskab, været mere ude at gå tur og oplevet øget opmærksomhed. Og det kan ramme hunden hårdt, når du igen vender tilbage til en normal arbejdsdag, fortæller Agria Dyreforsikrings direktør, Tine Antvorskov:

– Hvis man under nedlukningen ikke har fastholdt tidligere rutiner, kan det være en ekstra udfordring, når den normale hverdag melder sig igen. Det gælder ikke mindst hvalpe, hvor familier måske ikke har fået prioriteret alene-hjemme træningen i coronatiden.

 

Gradvis tilvænning til at være alene hjemme

I udgangspunktet er der store individuelle forskelle på, hvor længe en hund kan klare at være alene hjemme. Fælles for alle hunde er dog, at de har behov for at vænne sig til at være alene hjemme igen efter en lang periode, hvor der har været nogen hjemme hele tiden.

Først og fremmest er det vigtigt at opretholde så mange af hundens normale rutiner som muligt i dagtimerne. Det er også rigtig vigtigt at opretholde, at hunden er alene hjemme nogle timer hver dag, mens du er ude på ærinder. Når tiden nærmer sig til, at du igen skal tilbage på jobbet, kan du i god tid øge det tidsrum, hvor hunden er alene hjemme – gerne med mindst én time om dagen.

 

Hunde med separationsangst

Har du en hund, som tidligere har lidt af separationsangst, er det endnu vigtigere, at du husker at forlade huset eller lejligheden i løbet af dagen, om det så er for at handle, tage et udendørs telefonmøde eller gå en tur alene.

En hund, som tidligere har været bange for at være alene hjemme, vil højst sandsynligt opleve en større utryghed, når den igen forlades. Her bør man træne den, som om den var en hvalp, og udvide tidsrummet gradvist. Der en mange ting, du kan gøre for at støtte op om alene-hjemme træningen. Ud over godbidder, tyggeting og andet underholdning, er det vigtigt ikke at gøre et stort nummer ud af det, hverken når du går hjemmefra, eller når du kommer hjem igen.

 

Tjek adfærden

Tine Antvorskov forklarer:

– Hvis du mistænker, at din hund gør eller hyler, når den er alene hjemme, så bed en nabo om hjælp eller sæt et kamera op. Hvis der er problemer, kan det være en fordel at tale med naboen, fordi de så ved, at du ønsker at gøre noget ved problemet.

Gør hunden, mens du er væk, skal du spole din alene-hjemme træning tilbage og starte forfra. Hvis det er slemt, og det er blevet en reel adfærd hos hunden at være bange for at være alene, vil det være klogt at kontakte en hundeadfærdskyndig person, da det er et problem, der går hårdt ud over både hunden, dig og jeres omgivelser.

 

Gåture midt på dagen

En anden udfordring er hundeluftning midt på dagen, som mange måske har fået lagt ind som en rutine i coronatiden. Her råder vi til at afvænne hunden fra frokost gåturene allerede nu, hvis det ikke er noget, der fortsætter, når du er tilbage på arbejde. Du kan begynde med at lade længere tid gå imellem morgenturen og middagsturen. Går du f.eks. en tur kl. 7, kan du gå næste tur kl. 13. Og så øger du med en halv time om dagen, til du er tilbage på normalen med 6-8 timer mellem turene.

Hvis du er heldig at have en forstående arbejdsgiver, kan du måske få lov at starte langsomt med kortere dage, hvilket vil gøre det lettere både for hundens blære og for din samvittighed.

 

Husk at aktivere hunden!

Det er altid vigtigt at give hunden nok motion og aktivere den før og efter arbejdstid, men dette er særligt vigtigt nu. Vi anbefaler en længere tur, inden du går på job, efterfulgt af lidt hjernegymnastik for hunden, så den ikke er helt oppe at køre, når du skal hjemmefra.

– Når du kommer hjem fra arbejde, er det ligeledes vigtigt, at du bruger tid på hunden og giver den en gåtur, leger og hygger med den. Husk, at hunde skal luftes mindst tre gange om dagen. En understimuleret hund, der får for lidt motion, mistrives og kan udvikle adfærds- og sundhedsproblemer, fortæller Tine Antvorskov.

 

Hjernegymnastik?

Hunden er “forprogrammeret” til at søge efter føde og arbejde lidt for sagen. Det kan du udnytte ved at gemme lidt godbidder til den rundt omkring, så den får aktiveret de små grå og ikke finder på unoder, fordi den keder sig. Hvis du skal lave lidt sammen med hunden, kan du fx lægge godbidder under plastikbeholdere som dem, vi bruger i køkkenet. Så skal hunden lære at få dem vendt om. Sværere endnu er godbidder i en flaske (ikke af glas), hvor hunden skal lære at få fat om flasken og vende den på hovedet. Det kan godt være, du skal hjælpe den med at få det lært. Disse ting skal du selvfølgelig ikke gøre, hvis din hund er af den altædende type, for så kan plastikbøtten risikere at ryge samme vej som godbidderne, og det går jo ikke.


 

Husk at justere fodermængden

Det er vigtigt, at holde øje med hundens foderindtag, når den nu måske får flere godbidder, når den skal til at være alene hjemme. Sammenholdt med at den måske får lidt mindre motion fremover, er det en uheldig cocktail, der kan føre til overvægt, så sørg for at reducere hundens mad tilsvarende den mængde godbidder, den får, hvis du kan se, at den begynder at lægge sig lidt ud.

 

Læs også

Franske hunde imponerer i coronatest

25-05-2021 09:30, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mens vi stadig venter på, at hunde bliver sat ind i coronaopsporingen herhjemme, er man allerede langt i andre lande. I Frankrig har man netop færdiggjort et stort studie, der afslører, at hunde er fantastiske til at finde corona

Ny coronavirus stammer fra hunde

24-05-2021 11:06, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Forskere har fundet en ny coronavirus, der stammer fra hunde. De mener dog ikke, at der er grund til bekymring

Sæt hunden først, hvis den skal have nyt hjem

19-05-2021 12:23, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Antallet af nyregistrerede hunde steg 10 procent i 2020, og efterspørgslen er stadig stor. På Dyrenes Beskyttelses internater er der lige nu færre hunde til adoption i hundeafdelingen, og selvom det kan virke mærkeligt, så bekymrer det internatlederne

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen
20 24 29 30
bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Englands mest ensomme hund

04-06-2021 09:03, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Bob har netop fået den tvivlsomme ære at blive udnævnt som Englands mest ensomme hund

Top 10 over produkter, der kan forgifte hunden

07-06-2021 15:05, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Den amerikanske kennel klub har udgivet en top 10 over, hvad hunde bliver forgiftet af. Du får listen her

Pas på hunden i varmen

06-06-2021 09:15, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er ikke kun i bilen, det kan være hårdt at være hund i varmen. Der er også mange andre ting, man som hundeejer skal være opmærksom på

Pas på jeres hunde i Slagelse

07-06-2021 09:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Den sidste tid er der fundet flere brød med rottegift i Slagelse. En hund har allerede spist af giften

 

Labradoodle skulle aldrig have været opfundet

30-09-2019 08:44, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

”Opfinderen” af labradoodle, der er en blanding mellem labrador og puddel, kommer med opsigtsvækkende advarsel om den populære blanding

Undgå skader når vandhunden springer i bølgerne

23-06-2020 08:09, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Sommeren er over os, og en badetur på de varmeste dage kan være tiltrængt for både mennesker og dyr. Men selvom havet ser indbydende ud, gemmer det også på skarpe genstande og farlige alger, som kan skade hunden. Direktør hos Agria Dyreforsikring giver her hundeejere tips til en god og våd hundesommer

Voice of pets tæt på lukning

09-06-2021 09:09, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Konkursen kommer nærmere og nærmere for den over 70 år gamle dyreværnsorganisation, der tidligere gik under navnet Dansk Dyreværn Aarhus

Se billederne: En dejlig weekend

07-06-2021 12:15, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Foto|

Lørdag bad vi jer sende os nogle gode sommerbilleder af jeres hunde. Det var I gode til. Her får I et udvalgt galleri

Hvorfor humper min hund alt og alle?

22-12-2016 13:46, af Kasper Larsson
Når din hund humper en fremmedes ben, er det ofte anledning til en meget akavet stemning. Det er en adfærd, mange hundeejere gerne vil være foruden

Forskning: Hundes forhold til mennesker er genetisk

04-06-2021 15:07, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ny forskning peger på, at hundens evner til at følge menneskers evner ligger i generne