Husk også hunden, når du skal tilbage på arbejde

11-05-2021 11:45, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nu sker det! De fleste af os forlader så småt hjemmekontoret eller det ufrivillige ophold på sofaen og vender igen tilbage til kontoret og kollegerne. Og dér sidder vores hund tilbage og har vænnet sig til at have os hjemme. Det gælder selvfølgelig især alle de hvalpe, der er blevet anskaffet under corona. Derfor har Agria Dyreforsikring samlet de bedste råd om, hvordan du vænner hunden til at være alene igen

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

 

Coronatiden har påvirket tilværelsen for mange af vores hunde. De har haft mere selskab, været mere ude at gå tur og oplevet øget opmærksomhed. Og det kan ramme hunden hårdt, når du igen vender tilbage til en normal arbejdsdag, fortæller Agria Dyreforsikrings direktør, Tine Antvorskov:

– Hvis man under nedlukningen ikke har fastholdt tidligere rutiner, kan det være en ekstra udfordring, når den normale hverdag melder sig igen. Det gælder ikke mindst hvalpe, hvor familier måske ikke har fået prioriteret alene-hjemme træningen i coronatiden.

 

Gradvis tilvænning til at være alene hjemme

I udgangspunktet er der store individuelle forskelle på, hvor længe en hund kan klare at være alene hjemme. Fælles for alle hunde er dog, at de har behov for at vænne sig til at være alene hjemme igen efter en lang periode, hvor der har været nogen hjemme hele tiden.

Først og fremmest er det vigtigt at opretholde så mange af hundens normale rutiner som muligt i dagtimerne. Det er også rigtig vigtigt at opretholde, at hunden er alene hjemme nogle timer hver dag, mens du er ude på ærinder. Når tiden nærmer sig til, at du igen skal tilbage på jobbet, kan du i god tid øge det tidsrum, hvor hunden er alene hjemme – gerne med mindst én time om dagen.

 

Hunde med separationsangst

Har du en hund, som tidligere har lidt af separationsangst, er det endnu vigtigere, at du husker at forlade huset eller lejligheden i løbet af dagen, om det så er for at handle, tage et udendørs telefonmøde eller gå en tur alene.

En hund, som tidligere har været bange for at være alene hjemme, vil højst sandsynligt opleve en større utryghed, når den igen forlades. Her bør man træne den, som om den var en hvalp, og udvide tidsrummet gradvist. Der en mange ting, du kan gøre for at støtte op om alene-hjemme træningen. Ud over godbidder, tyggeting og andet underholdning, er det vigtigt ikke at gøre et stort nummer ud af det, hverken når du går hjemmefra, eller når du kommer hjem igen.

 

Tjek adfærden

Tine Antvorskov forklarer:

– Hvis du mistænker, at din hund gør eller hyler, når den er alene hjemme, så bed en nabo om hjælp eller sæt et kamera op. Hvis der er problemer, kan det være en fordel at tale med naboen, fordi de så ved, at du ønsker at gøre noget ved problemet.

Gør hunden, mens du er væk, skal du spole din alene-hjemme træning tilbage og starte forfra. Hvis det er slemt, og det er blevet en reel adfærd hos hunden at være bange for at være alene, vil det være klogt at kontakte en hundeadfærdskyndig person, da det er et problem, der går hårdt ud over både hunden, dig og jeres omgivelser.

 

Gåture midt på dagen

En anden udfordring er hundeluftning midt på dagen, som mange måske har fået lagt ind som en rutine i coronatiden. Her råder vi til at afvænne hunden fra frokost gåturene allerede nu, hvis det ikke er noget, der fortsætter, når du er tilbage på arbejde. Du kan begynde med at lade længere tid gå imellem morgenturen og middagsturen. Går du f.eks. en tur kl. 7, kan du gå næste tur kl. 13. Og så øger du med en halv time om dagen, til du er tilbage på normalen med 6-8 timer mellem turene.

Hvis du er heldig at have en forstående arbejdsgiver, kan du måske få lov at starte langsomt med kortere dage, hvilket vil gøre det lettere både for hundens blære og for din samvittighed.

 

Husk at aktivere hunden!

Det er altid vigtigt at give hunden nok motion og aktivere den før og efter arbejdstid, men dette er særligt vigtigt nu. Vi anbefaler en længere tur, inden du går på job, efterfulgt af lidt hjernegymnastik for hunden, så den ikke er helt oppe at køre, når du skal hjemmefra.

– Når du kommer hjem fra arbejde, er det ligeledes vigtigt, at du bruger tid på hunden og giver den en gåtur, leger og hygger med den. Husk, at hunde skal luftes mindst tre gange om dagen. En understimuleret hund, der får for lidt motion, mistrives og kan udvikle adfærds- og sundhedsproblemer, fortæller Tine Antvorskov.

 

Hjernegymnastik?

Hunden er “forprogrammeret” til at søge efter føde og arbejde lidt for sagen. Det kan du udnytte ved at gemme lidt godbidder til den rundt omkring, så den får aktiveret de små grå og ikke finder på unoder, fordi den keder sig. Hvis du skal lave lidt sammen med hunden, kan du fx lægge godbidder under plastikbeholdere som dem, vi bruger i køkkenet. Så skal hunden lære at få dem vendt om. Sværere endnu er godbidder i en flaske (ikke af glas), hvor hunden skal lære at få fat om flasken og vende den på hovedet. Det kan godt være, du skal hjælpe den med at få det lært. Disse ting skal du selvfølgelig ikke gøre, hvis din hund er af den altædende type, for så kan plastikbøtten risikere at ryge samme vej som godbidderne, og det går jo ikke.


 

Husk at justere fodermængden

Det er vigtigt, at holde øje med hundens foderindtag, når den nu måske får flere godbidder, når den skal til at være alene hjemme. Sammenholdt med at den måske får lidt mindre motion fremover, er det en uheldig cocktail, der kan føre til overvægt, så sørg for at reducere hundens mad tilsvarende den mængde godbidder, den får, hvis du kan se, at den begynder at lægge sig lidt ud.

 

Læs også

Livsforsikring på kæledyr

11-01-2023 08:52, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Prisen på hunde, katte og andre kæledyr er under Corona steget i takt med vores lyst til firbenet selskab, når vi har arbejdet hjemme eller været i isolation. Det har gjort køb af en hund eller kat til en stor investering, hvor mange har betalt 15-25.000 kroner for en firbenet ven.

Hundedamen med den vilde fortid

29-12-2022 10:04, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Patricia Campbell Hearst er rigmandsdatter, vinder i Westminster Kennel Dog Show og meget meget mere. Læs den vilde historie her

Så hårdt er livet som hvalpeejer

11-01-2022 12:15, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En hvalp er ikke til at stå for, men man skal altså lige huske, at der er masser af arbejde i at være ejer af en nuttet hvalp

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Første DM i Canicross

10-04-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Søndag den 7. april blev det første Danske Mesterskab i Canicross afholdt under Dansk Canicross Forbund (DCF), arrangeret af K9Runners Mariager der stod for afholdelsen.

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Alle store dyreinteresseorganisationer vil sammen løfte sundheden og velfærden for danske hunde

15-04-2024 12:21, af Anne Cecilie Sohl

For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.