Psykolog med speciale i dyrepsykologi Alexandra Horowitz fra Barnard College i USA har i en undersøgelse arbejdet med, hvad der ligger bag, når vi mennesker synes, en hund ser skyldig ud. Tillægger vi bare hunden nogle menneskelige egenskaber? Forstår vi at aflæse hundens følelser? Eller er det med, at hunden ser skyldig ud i virkeligheden bare noget, vi bilder os ind? Forsøg omhandlende skyldfølelse hos hunde Alexandra Horowitz ville via et forsøg finde ud af, om en hund forstår, at den ikke har opført sig ordentligt og derfor skammer sig, således at det kan aflæses i dens kropssprog. 14 hunde og deres ejere deltog i forsøget. Ejerne skulle sætte deres hund af, efterlade en godbid på gulvet og forlade lokalet i 20 sekunder. Beskeden lød, at forsøget handlede om at teste, hvor gode hundene var til at adlyde deres ejer – om de kunne lade godbidden ligge, som de havde fået besked på. Mens ejeren var ude af lokalet, tog Alexandra Horowitz godbidden for enten at fjerne den eller give den til hunden. Når ejeren kom tilbage, fik vedkommende at vide, om hunden havde spist godbidden eller ej. Alt efter om den havde gjort det ene eller andet fik den ros/skæld ud. Imidlertid blev ejerne ikke altid korrekt informeret om hundens adfærd – så sommetider blev uskyldige hunde skældt ud og omvendt. Hvis hundene ved og viser, at den har gjort noget galt vil de se skyldige ud, uanset hvordan ejeren reagerer. Dette viste sig ikke at være tilfældet. Føler ikke skyld Hundenes tegn på at se skyldige ud var på forhånd defineret af ejerne, så Alexandra Horowitz havde noget at måle på (definition af, hvordan en ”skyldig hund” ser ud). Nu kunne hun konkludere, at hunde ikke ser skyldige ud, fordi de tror, de har gjort noget galt. De ser skyldige ud som reaktion på deres ejers opførsel. Får de skæld ud, ser de skyldige ud – får de ikke skæld ud, ser de ikke skyldige ud, heller ikke selvom de har guffet den forbudte godbid. Hunde kan have de såkaldte primære følelser (frygt, glæde osv.), men der er ikke videnskabelige beviser for – snarere tværtimod – at de også kan have de sekundære følelser såsom skyld og stolthed. Disse kræver antageligt for kompleks tænkning. Tegn på skyldfølelse De tegn, ejerne opgav som tegn på, at deres hund så skyldig ud var bl.a. at den undgik øjenkontakt, tog halen mellem benene eller logrede lavt og hurtigt, lagde sig og rullede om på siden/ryggen, sænkede hovedet/ørerne, løftede poten eller bakkede væk. Kilde: Videnskab.dk
Josie Quintrell er Danmarks eneste specialiserede ulvehundetræner og arbejder for at nedbryde fordomme om de fascinerende og krævende hunde.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?
Danmarks største hundeorganisation, Dansk Kennel Klub, åbner endnu engang dørene til en fantastisk udstillingsweekend ved Vejen Idrætscenter den 20.-22. juni 2025, og du er selvfølgelig inviteret med.
Mange hundeejere er stødt på flåter på sig selv eller hunden. Især når man har nydt en dejlig tur sammen i det fri, kan man risikere at få ubudne gæster med hjem. Flåter er små blodsugende mider, og det er ikke særlig lækkert at træde i en blodfyldt flåt, som er faldet af hunden, men det største problem med flåter er dog, at de kan forårsage sygdom hos både hunde og mennesker.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Når huden pludselig bliver rød, fugtig og kløende, kan det være starten på et smertefuldt hot spot. Særligt i de varme måneder bør hundeejere være ekstra opmærksomme.
I disse dage udkommer juninummeret af HUNDEN, som er Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin - læs hvad du blandt andet kan glæde dig til.
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.