Curlingtæver – godt eller skidt for hvalpene?

09-08-2017 18:54, af Anne Ekenberg

Blandt forskere i humanpsykologi diskuteres det forsat, om forældre kan overbeskytte deres børn til skade for børnene. Nu har adfærdsforskere fra Arizonas universitet kigget på hunde for at se studere fænomenet nærmere.

Copyright Ridehesten.com

– Hvalpe har selvfølgelig brug for deres mødre, men mødre, som er for omsorgsfulde, giver ikke deres hvalpe mulighed for at responderer på de små udfordringer på egen hånd, siger lederen af studiet Emily Bray fra Canine Cognition Center ved universitet i Arizona. – Hvalpe har brug for at håndtere forhindringerne under at deres mødre altid er tilstede.

Forskerne kunne med andre ord påvise, at meget omsorgsfulde tæver var en ulempe for hvalpene.

Forsøget blev foretaget på træningscenteret The Seeing Eye i New Jersey, USA, som uddanner servicehunde til blinde og svagtseende mennesker, hvor servicehundene udgjorde en god gruppe til studiet. Før og fremmest blev hvalpene født og voksede op under nogenlunde kontrollerbare forhold. Dernæst var hundenes succesrate givet fra dag ét: Enten bestod de prøven som servicehunde, eller også gjorde de ikke.

For at indsamle informationer om hvalpene tog Bray og hendes kolleger videoer af i alt 23 tæver og 98 hvalpe i de første fire uger af deres liv.

– Vi ønskede at finde ud af, om vi kunne skelne mødre fra hinanden baseret på, hvorledes de interagerede med deres hvalpe, fortalte Bray. – Vi dokumenterede ting såsom den position, hun indtog, når hun plejede hvalpene, hvor meget tid hun kiggede væk fra hvalpene, samt hvor meget tid hun tilbragte i tæt samvær med hvalpene, dvs. mens hun slikkede og plejede dem.

Da forskerne genså hvalpene nogle år senere, fandt de, at hvalpe med meget omsorgsfulde mødre var mindre tilbøjelige til at have fuldført servicehundeprogrammet. Faktisk viste deres analyse, at hvalpe med mødre, som lå ned, mens de gav hvalpene omsorg i modsætning til at sidde eller stå op, var mindre tilbøjelige til at gennemføre uddannelsen.

– Hvis en tæve ligger på siden, har hvalpene fri adgang til mælken, men hvis tæven står op, skal hvalpene arbejde lidt for at få mad, fortæller Brays kollega Robert Seyfart, som er professor i psykologi fra Universitetet i Pennsylvania. – En hypotese er, at man skal give sit afkom små udfordringer, som de kan overkomme, for at få succes senere i livet.

Selvom Brays arbejde understreger forbindelsen mellem tævens adfærd og hvalpenes adfærd senere i livet, er det nødvendigt med mere forskning, udtaler Bray.

Kilde: sciencedaily.com

Læs også

Sikke mange hvalpe

08-12-2019 09:28, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I England har en hund fået 21 hvalpe, hvilket er verdensrekord ved naturlig fødsel

Netop nu: Alba og Daisy på vej mod Serbien

04-12-2019 12:03, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Onsdag morgen tjekkede Dyreværnets Rikke Chistensen-Lee ind i lufthavnen sammen med de to hvalpe Daisy og Alba

Værtsfamilie fundet

28-11-2019 08:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Dyreværnet fortæller, at de to serbiske hvalpe nu er endeligt reddet

 

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen

bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Opdatering: Bella er fundet

12-12-2019 09:53, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I går blev hunden Bella efterlyst, da hun var løbet væk efter en trafikulykke. Nu er hun heldigvis fundet igen

Bella påkørt og forsvundet

11-12-2019 13:34, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Tirsdag morgen kørte en bil galt ved Blenstrup. I bilen var to hunde. Den ene fik ejeren kaldt til sig, mens den anden stak af

Nathalie bidt, da hun luftede hund

09-12-2019 08:38, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

30. november gik Nathalie Sandra Brandt tur med sin hund i en hundeskov. Det endte dog rigtig galt

Er den mystiske norske hundesyge virkelig mystisk?

09-12-2019 12:00, af Anne Orholt og Bjarke Kirkegaard Nielsen

Eller har vi blot oplevet en stigning i sædvanlige sæsonbetonede symptomer? Angsten for det uforklarlige spredte i sensommeren panik, ikke bare i Norge men også blandt danske hundeejere og i store dele af resten af hundeverdenen, da 43 hunde døde, og yderligere 207 blev syge af uforklarlig blodig diarré og opkast. Læs, hvad der er fake news og fakta i historien om den norske hundesygdom

Sikke mange hvalpe

08-12-2019 09:28, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I England har en hund fået 21 hvalpe, hvilket er verdensrekord ved naturlig fødsel

Smertefuld forsnævring i rygraden

08-12-2019 13:10, af Astrid Gerd Holtet

Store midaldrende hunde er i særlig risiko for at udvikle lumbosacral stenose – en tilstand, der giver et tryk på rygmarven i lændeområdet, og som kan være forbundet med udtalt smerteegene

Sådan undgår din hund dårlig mave

10-12-2019 08:30, af Anne Orholt

– Det kan ske, at hunde har været i berøring med bakterier og virus og derfor kaster op og/eller får diarre. Der er i sig selv ikke noget farligt i, at hunden kaster op eller har diarre, det er blot kroppens måde at beskytte sig på, forklarer dyrlæge 

Tag hunden med på hotel til nytår

11-12-2019 12:06, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

For tredje år i træk kan hundeejere tage deres firbenede venner med til en helt særlig nytårsaften på Clarion Hotel Copenhagen Airport. Sidste år logrede mere end 100 hunde ind i det nye år på hotellet, og i år er de første 160 værelser allerede booket. Men der er stadig plads til flere hunde på hotellet, som tilbyder en festlig aften bag lydisolerende ruder, så også hundene kan nyde overgangen til det nye år

Når hundens øre skal dryppes

07-12-2019 15:39, af Astrid Gerd Holtet

Hvordan giver man øredråber til sin hund? Her får du 4 gode råd, der kan hjælpe

Når immunsystemet angriber

10-12-2019 12:00, af Astrid Holtet

Immunmedieret thrombocytopeni hos hunde er en sygdom, hvor immunsystemet angriber og ødelægger hundens blodplader