13. oktober 2019 - Det er næsten et år siden.... Allerede?

14-10-2020 12:28, af Mona Lindhardt

Sikke en udvikling. Jeg er stolt, megastolt af hvad jeg har sat i gang og hvor langt vi er nået på et år

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

Tak til alle jer, der greb bolden og spillede den videre efter at jeg havde sat den i spil. Uden jer legede jeg stadig i min baghave......

Den 13. oktober 2019. En helt almindelig dansk grå efterårssøndag med lidt regn og en smule vind. For de fleste sikkert blot endnu en søndag i en lang række af søndage med hygge med familie og venner - både de to- og firbenede. For mig står dagen knivskarp, da den ændrede mit og dermed mine hundes liv.

Ved et tilfælde opdagede jeg, at DcH Give udbød et introkursus i for mig en helt ukendt hundesportsgren, Hoopers. Alene navnet vakte min interesse, det smagte af tempo, sjov og ballade – lige noget for mine hunde 

Hoopers er opfundet i USA og har for alvor fået fodfæste i Europa de seneste år. Hoopers går kort fortalt ud på at handler fjerndirigerer sin hund rundt på en bane uden spring, bratte stop, skarpe sving, uden at hunden skal kravle op og ned ad forhindringer eller vride sig gennem slalom. Banens forløb skal have et naturligt flow, ligesom hunden altid skal kunne se den næste forhindring. Hoopers er fart og bløde buer, sporten er derfor meget skånsom for hunden og kan dyrkes af alle unge, ældre, store, små, lette, tunge, korte, lange mv. (og det gælder både de to- og de firbenede). Udfordringen i sporten er afstanden mellem hund og handler samt afstanden mellem forhindringerne.

Oplægget til introkurset lød spændende og jeg fik den der fornemmelse af, at her var noget jeg bare ikke måtte gå glip af. Jeg inviterede min mor, Fru Laursen med. Hun var frisk på en udflugt til Give, selvom undervisningen ville foregå på engelsk, eftersom instruktøren Danielle van Dam er hollandsk.

Fru Laursen er 78 år og stadig aktiv hundefører og rallyinstruktør, men ikke længere så godt gående. Hendes hund 8 årige blandingshund Jussi døjer med et skævt kadaver, så han er for længst pensioneret fra agilityen. Jussis kuldsøster PeePee er min rallyhund og da hun har hjerteproblemer er agilityen heller ikke længere en mulighed for os. Både Jussi og PeePee besidder en naturlig løbeglæde, ligesom de elsker at arbejde sammen med os. Så måske Hoopers var noget....? Det skulle i hvert fald prøves.

Den 13. oktober 2019. Sikke en dag! Jeg tror ikke, jeg tidligere har været på et introkursus, hvor jeg har oplevet en sådan begejstring samt en sprudlende instruktør, der formåede at få både hunde og handlere til at vokse lynhurtigt med opgaven og tage sporten til sig.

Vi og vores hunde blev introducerede til de særlige Hoopers forhindringer hoops (buer), tønder, hegn og tunneller (måtten kom først med i vores udkast til regelsæt). Da hundene, forbavsende hurtigt faktisk og ved hjælp af masser af belønning, havde lært selvstændigt at søge forhindringerne øgede vi langsomt afstanden til og mellem forhindringerne. Vi skulle stå rimeligt stille indenfor et afgrænset område og lade hunden arbejde selvstændigt og på afstand af os støttet af verbale kommandoer og kropssprog.

Det sværeste? At stå stille, det er som om ens fødder insisterer på at leve deres helt eget liv og at de simpelthen bare skal løbe med hunden for at støtte den rundt gennem forhindringerne. Det næst sværeste? At kaste belønningen, så den lander korrekt i forhold til hundens løbebane og så selvfølgelig at time kastet, så belønningen først lander lige når hunden har forceret den sidste forhindring. 

Den 13. oktober 2019. Min PeePee har altid været en ret sensitiv hund, der nemt blev stresspåvirket af nye omgivelser, lyde, dufte, mennesker, hunde mv. Hun kunne lukke helt af og ville allerhelst bare hoppe op og sidde i favnen på mig, når verdenen blev for utryg. Men en introdag med Hoopers boostede hendes selvtillid, meget enkelt faktisk og næsten helt af sig selv. Jo større afstand mellem os, jo mere fart, jo mere selvstændighed, jo mere belønning, jo gladere hund. Effekten af vores Hoopers træning har været synlig og mærkbar i vores samarbejde på rallybanerne, som hun nu indtager med en energi og glæde, jeg ikke havde turdet drømme om. Hendes usikkerhed er så godt som forsvundet – takket være Hoopers. Jussi og Fru Laursen har også høstet frugten af distancesamarbejdet og Jussi er tydeligvis stolt, når han har løst sin opgave ¨helt på egne poter¨

Den 13. oktober 2019. Hoopers, det må vi bare have meget mere af, aftalte Fru Laursen og jeg på vejen hjemad.  Vi havde fundet vores mission og vi havde ikke en gang ledt efter en.... Nu skulle Hoopers udbredes overalt i Danmark. Sporten har simpelthen så meget at byde på at den ikke skulle være forbeholdt den lille, eksklusive og lukkede skare, der tilbragte en weekend i Give i oktober måned 2019.

Vi fik nedsat en selvbestaltet, velfungerende og effektiv styregruppe “De Danske Hoopers Pionerer” bestående af Helle Gadeberg (Hadsten Hundevenner), Else Gadeberg (Hoopers.dk), Fru Laursen og undertegnede, Vores hovedformål var at få udbredt Hoopers over hele landet i DKK, DcH og DGI regi. Vi fik travlt:

Vi oprettede facebookgruppen Hoopers Danmark, der i skrivende stund har rundet 900 medlemmer – check den ud, hvis du ikke allerede er medlem.

Vi producerer selv Hoopers forhindringer lokalt (da vi i disse klimavenlige tider helst vil undgå import fra udlandet).

Vi har afholdt omkring 50 introkurser i hele landet.

Vi har afholdt to 3 dages instruktørkurser med Danielle van Dam i august 2020 i hhv. Skanderborg og Holbæk.

Vi har udarbejdet udkast til dansk regelsæt, som medio marts 2020 blev sendt til DKK, DcH og DGI. DKK nedsatte på baggrund heraf DKK’s Hoopers udvalg, der netop har barslet med det første officielle danske regelsæt. DKK’s udvalg er ansvarlig for uddannelse af Hoopersinstruktører og -dommere i DKK regi. Og det tilbud er vi mange, der venter spændt på.

Vi er ikke i land endnu, men vi er godt på vej. Jeg får jævnligt henvendelser om løst og fast omkring sporten, der er adskillige tilbud om holdundervisning i hele landet, der er flere kursusudbydere på banen både for udøvere og instruktører,  forhindringerne forhandles i forskellige udgaver i både aluminium og plast og der har allerede været afholdt flere for sjov konkurrencer.

Den 13. oktober 2019. Vi startede en tsunami, som selv coronaen ikke kan få bugt med. Hoopers er kommet for at blive og hvis du ikke har prøvet endnu, ja så kan jeg kun spørge: Hvad venter du på? Sæt i gang

 

Læs også

BLOG: Vi kombinerer arbejde, træning og ferie

19-10-2023 08:05, af Anne Cecilie Sohl

Sommerferien er slut og i år var skolernes sommerferie særlig lang - nemlig hele 6 uger. Jeg er selv pædagog og derfor tilknyttet SFO’en på skolen og havde derfor 'kun' de normale tre ugers sommerferie. Udover, at være i SFO’en brugte jeg (og mine kollegaer) også tid på, at planlægge det nye skoleår og her kunne James være med.
I ugerne hvor vi havde ferie var vi på små éndags ture, hvor vi også kan fik trænet. Sidst, men ikke mindst, kommer vi også til at kunne bruge vores ferieoplevelser sammen med James i skolen, når vi er tilbage på arbejde efter ferien.

BLOG: SUP med PUP

21-06-2023 11:57, af Karoline Sidelmann Brinch

Paddleboard (SUP=stand up paddle) med hund (=PUP) er blevet "det nye sort": En sjov og hyggelig sommeraktivitet med din hund. Og også en af forhindringerne til efterårets K9-biathlons. Læs mere her om, hvordan I får en god start.

BLOG: En god skolehund er også en god familiehund

16-06-2023 13:32, af Yasmin Bøllehuus

Når James ikke er på arbejde som skolehund, er han familiehund. Han bor sammen med mig, min mand, vores datter (på 2 år) og vores anden hund Riley. Min mand Mads går på jagt og drømmer også om, at James kan komme lidt med en gang imellem og hente en and eller gås, hvis han skyder sådan en

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Danskerne bekymrer sig mere om deres kæledyr end om familie

25-04-2024 08:24, af Anne Cecilie Sohl

”Lykken er en varm hundehvalp”, sagde ”Radisen” Søren Bruun. Men nu viser en ny undersøgelse, at det ikke kun er lykke og glæde man investerer i, når man inkluderer en hund eller kat i familien - man får også en stor portion bekymring med i købet. 

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Når immunsystemet angriber

16-05-2022 08:55, af Astrid Holtet

Immunmedieret thrombocytopeni hos hunde er en sygdom, hvor immunsystemet angriber og ødelægger hundens blodplader