Jorba og Babli redder de sidste enhjørninge

12-07-2017 10:44, af Anne Ekenberg

I det nordøstlige hjørne af Indien i delstaten Assam er den gal. Her i Kaziranga National Park kæmper man nemlig bogstavelig talt for livet i forsøget på at bevare områdets unikke et-hornet næsehorn kaldet ”rhinoceros unicornis”. Med en lille glimt i øjet kan man således kalde næsehornet for den eneste nulevende enhjørning.

Copyright Ridehesten.com

Overalt hvor næsehornet lever, er det udryddelsestruet. Dyrene skydes udelukkende for hornets skyld, fordi man i de asiatiske lande mener, at pulver lavet af selve hornet kan kurere både kræft og impotens. Det er naturligvis noget sludder, da hornet er lavet af det samme materiale som vores hår og vores negle, og derfor ikke kan kurerer noget som helst.

Drab på næsehorn blev forbudt ved international lov helt tilbage i 1977, men med en pris på ca. en halv million kroner pr. horn på det illegale marked bliver mange fattige indere bliver alligevel fristet.

Etablering af hundepatrulje

Som modtræk etablerede den engelsk baserede velgørenhedsorganisation David Sheperd Wildlife Foundation i 2010 en hundepatrulje, som skulle komme problemet til livs. Patruljens formål var –  og er – at være en hurtig, mobil enhed, som ikke kun skulle opspore krybskytterne, men også at samle bevismateriale mod dem.

Hvilken race, man skulle vælge, var ikke svært. Valget faldt helt naturligt på den belgiske hyrdehund malinois, som er en atletisk bygget hund, der minder om schæferen. Den er dog lidt mindre og lettere af statur, og så er den utrolig arbejdsivrig, intelligent og udholden. Her i Danmark bruges den bl.a. som narkohund ved politiet og for Told og Skat i Kastrup Lufthavn, hvor Zenta (Daneskjold Yuri) hjælper med at opspore ulovligt indførte pengesedler.

Problemet var at finde en egnet hund i dette afsides liggende hjørne af Indien. Men endelig i 2011 lykkedes det, og hvalpen Jorba sluttede sig til holdet bag patruljen. Syv måneders intensiv træning fulgte, hvor Jorba bl.a. skulle lære at skelne mellem tigerskind og næsehorn, og så var han klar til at møde sin handler Anil Das for første gang. De to er blevet uadskillelige og tilbringer nu samtlige af døgnets 24 timer sammen.

Jorba og Babli

Jorba har selvfølgelig allerede bevist sit værd. Han har ledt patruljen direkte til krybskytternes huse og ved en særlig lejlighed var han særlig heltemodig. De lokale krybskytter havde opdaget et skjult kamera, skåret det ned og smidt det i floden, da de vidste, at de var blevet filmet. Men Jorba gav ikke op. Han fik snuset sig frem til det og fiskede simpelthen kameraet op af floden. Billederne fra kameraet blev reddet, og krybskytterne blev fanget.

Succesen har været så overvældende, at holdet har anskaffet endnu en malinois, og i 2014 sluttede tæven Babli sig til temaet. Hun beviste også hurtigt sit værd, og de to hunde har tilsammen mere end 30 succesrige historie bag sig.

Men ikke alt er lige godt. De to hundes store evner har gjort dem til genstand for krybskytternes hævn. Derfor har det været nødvendigt aldrig at lade hundene være uden opsyn, og når patruljen drager afsted, er man ikke mindre end 15-20 mand bevæbnet til tænderne. Jorba og Babli er simpelthen uerstattelige.

I øvrigt er næsehornet i Assam i fremgang – antallet er således steget med 27% siden 2006.

______________________________

Fakta om belgisk malinois:

En udpræget brugshund, som kun velegnet som familiehund, hvis den får tilstrækkelig med udfordringer og motion. Den er lærenem og arbejdsvillig, men kan stresse ved for megen og for voldsom leg. Fortrinlig sports- og konkurrencehund indenfor adskillige discipliner.

Pelsen er relativ blød uden stride og ru dækhår, og den fælder ubetydeligt, hvis den bliver børstet jævnligt. Farverne er varm rødgul med sorte hårspidser og sort maske.

Højden svinger mellem 56-66 cm, og vægten svinger mellem 27-29 kg.

Specialklub: Specialklubben for Belgiske Hyrdehunde

Kilde: David Sheperd Wildlife Foundation, K9 magazine, Kennel Daneskjold, DKK.

Læs også

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen

bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hvor er Nanna

15-09-2020 12:52, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hvad der skulle have været en hyggelig konkurrencedag hos DcH i søndags endte desværre med en forsvundet hund, som stadig ikke er fundet

Skræmmende tal bekræfter bange anelser

16-09-2020 12:32, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Overalt hvor man kigger, har coronaen betydet flere hvalpekøb end normalt. Undersøgelse fra den engelske kennelklub viser skræmmende tal

Fredagsquiz: Hvad ved du om boston terrieren

18-09-2020 09:10, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Quiz|

Her er ugens fredagsquiz. Denne gang om et lille muskelbundt

Hundetunger

27-10-2019 10:00, af Astrid Gerd Holtet

5 sjove ting du måske ikke vidste om hundens tunge

Nye restriktioner rammer hundesporten

21-09-2020 16:04, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Her får du lidt om, hvad Folketingets nyeste restriktioner betyder for hundesporten 

Giardia i Slagelse

21-09-2020 08:33, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

På Facebook advares der netop nu om, at der har været hunde med Giardia i Nordskoven i Slagelse

Vild video: Strandhund genoplivet efter hjertestop

20-09-2020 13:09, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vild video: Strandhund genoplivet efter hjertestop

Fra bladet: Bob er en ganske særlig ønskehund

17-09-2020 08:42, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Da Asbjørn var mellem fem og otte år, led han af leukæmi. Mens den lille dreng røg ind og ud af hospitalet, havde han en ganske særlig ven derhjemme. Ønskefonden havde nemlig sørget for, at han fik sit største ønske om en hund opfyldt

Fotokonkurrence i Magasinet HUNDEN

16-09-2020 14:54, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Foto|

Vi er igen klar til at modtage billeder til HUNDENS fotokonkurrence

Ny distributør af medlemsmagasinet HUNDEN

14-09-2020 16:08, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vi har modtaget flere henvendelser fra medlemmer, som ikke kan forstå, at Magasinet HUNDEN ikke længere kommer med Post Nord, at der ikke længere er adresse på, og at bladet ikke er pakket ind i plastik. Her får du grunden, som også stod i augustnummeret af bladet