Jack russell terrier død efter hugormebid

24-04-2019 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hvad der skulle have været en ganske almindelig langfredag i sommerhus, endte tragisk for jack russell terrieren Tulle og hendes ejer Brian Søby Jensen

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

Fredag var Brian Søby Jensen og hans kæreste på besøg i et sommerhus i Søndervig. Der skulle installeres noget videoudstyr i sommerhuset, hvorfor Tulle, en 9-årig jack russell terrier, sad bag i bilen med åben bagklap. Mens mændene var i gang med de elektriske installationer, gik damerne en tur. Da de kom tilbage, lukker de hunden ud, så den kan tisse og få lidt vand at drikke.

– Tulle går hen til en hybenbusk og tisser. Hybenbusken står lige i kanten af indkørslen, som består af sorte granitskærver. Da Tulle går tilbage fra tisseriet, kan jeg godt se, at hun er begyndt at halte, fortæller Brian Søby Jensen.

Jagten på dyrlægen
Han tjekker sin hund for hybentorne i poterne, ligesom han også trækker lidt i benet for at se, om hun eventuelt har forstrakt et eller andet.

– Jeg finder ikke noget, og hun kommer over til min kæreste. Der kan jeg så se, at hun bliver stille og begynder at hænge. Jeg undersøger hende igen og opdager, at hendes ben er begyndt at hæve, og så finder jeg en enkelt blodplet, lyder det fra Brian Søby Jensen, der straks reagerede på fundet:

– Vi begynder jo at ringe rundt til en masse dyrlæger i området. Men det er helt umuligt at få fat på nogen. Vi ringer måske til 6-8 forskellige dyrlæger. Flere steder bliver telefonen ikke taget, og andre steder er der bare lukket. Vi kommer dog i kontakt med Ringkøbing Dyrehospital. Her er dyrlægen i Struer, og efter en masse forgæves forsøg med at finde en dyrlæge tættere på, vælger vi at køre mod Struer.

Bedring
Turen mellem de to jyske byer er på godt 60 kilometer, og det var da også længere, end Brian og hans kæreste var helt trygge ved.

– Da vi kommer frem, er Tulle allerede helt apatisk. Hun hænger bare. Dyrlægen slår fast, at det er hugormebid, selvom der kun er en plet og ikke to, som der plejer, fortæller han.

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

Tulle får nogle indsprøjtninger, inden turen går hjem mod Ikast, hvor parret bor med Tulle.

Da de kommer hjem, lykkes det at få Tulle til at drikke lidt vand. De kan ikke røre ved hende, uden hun begynder at hyle. Lørdag har hun det lidt bedre, og hun får noget mere væske. Søndag morgen er hun igen mere frisk. Brian og hans kæreste kan bære hende ud at tisse og op ad trappen. Sidst på formiddagen tager de hende med ud i haven, hvor de lægger hende i hendes kurv.

– Der ligger hun og følger med i, hvad vi laver. Hun virker til at være i bedring, men vi må ikke gå fra hende, så begynder hun at hyle, husker Brian Søby Jensen.

Noget er galt
Pludselig kalder Brians kæreste på ham. Han skal komme. Der er noget galt med Tulle.

– Da jeg kommer hen til kurven, er hun sådan set allerede død. Det kom som et chok for os, for vi troede jo, at hun var i bedring, og alt gik den rigtige vej, fortæller han.

Hos dyrlægen havde parret også fået at vide, at det er sjældent, hunde dør af et hugormebid, og selvom Tulle var en lille hund på 9 år, og derfor ikke havde de bedste odds, troede de gennem hele forløbet, at hun selvfølgelig nok skulle overleve.

Men det gjorde hun altså ikke. En lille tissetur på under et minut skulle vise sig at være det, der blev enden på Tulles liv. Udover at være en dejlig og sjov familiehund, var Tulle også en rigtig dygtig jagthund, hvilket hun også blev brugt som.

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

– Det er jo klart, at det rammer dobbelt, når hun udover at være en rigtig god jagthund også er en ven og en del af familien, siger Brian Søby Jensen, der efter at have advaret andre om hugormene, har hørt, at der har været over 20 hunde, der er blevet bidt af hugorme i området i påsken.

– Mange af de hunde har faktisk været jack rusell terrier, siger han med et lille grin, der afslører, at det ikke er så overraskende, når man tænker på racens nysgerrige og frygtløse væsen.

Info

Her er, hvad Ringkøbing Dyrehospital skriver om hugorme

I takt med at solen begynder at skinne mere og mere, så kommer hugormene frem fra deres hi. Først på sommeren er de dog stadig ”dovne” og langsomme pga. den lave temperatur. Hugormene er således langsomme til at komme væk og på den måde kan dyr og mennesker uforvarende komme til at træde på en sovende/hvilende hugorm. I løbet af sommeren ligger de og soler i sandet eller på sten, og hundene kan ikke undgå at synes de er interessante, hvorfor de får et hug.
Et hugormebid kan være meget alvorligt, og smertefuldt for dyr og mennesker. Derfor skal man handle hurtigt, hvis ens hund er blevet bidt, for at minimere den allergiske reaktion. Hundene bliver oftest bidt i snuden eller i poten og hæver meget hurtigt op. Et hugormebid kan give så kraftig reaktion og hævelse, at huden til sidst sprækker, og i sjældne tilfælde kan der gå infektion i området og i værste tilfælde kan hunden dø. Derfor er det vigtigt at man kommer til dyrlæge så hurtigt som muligt, meget gerne inden for ½ time.

Læs også

Hugormesæson: Det skal du gøre, hvis dit kæledyr bliver bidt

28-03-2023 10:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hvert år oplever flere danske hunde- og katteejere, at deres kæledyr bliver bidt af hugorme, og det er vigtigt at tage det alvorligt, hvis der er mistanke om hugormebid

Derfor er slanger farligere for hunde end for katte

21-04-2022 16:04, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Et slangebid har vist sig at være meget farligere for en hund end for en kat. Australske forskere er nu kommet med et svar på, hvordan det hænger sammen

Molly bidt tre gange af hugorme

21-04-2022 08:32, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Labradoren Molly nåede at blive bidt tre gange af hugorme i sit lange liv. Her får du historien fortalt af Mollys ejer, Elizabeth Texel

Jack russell terrier fik tungen revet ud

18-11-2012 20:38, af Tine Luther
En gåtur fik fatale konsekvenser for en engelsk jack russell terrier: En høg slog ned og rev hundens tunge ud. Hunden må formentlig aflives.

Hund overlevede 6 døgn i stor grav

18-03-2015 09:16, af Tine Luther
Jagt|
En jack russell terrier opholdt sig hele seks døgn i en grævlingegrav.

Fredagsquiz: Hvad ved du om jack russell terrier

26-01-2018 08:32, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Quiz|

Fremover vil vi hver fredag offentliggøre en quiz om en bestemt race af hunde. Fakta om hundene er taget fra Dansk Kennelklubs hjemmeside og burde derfor være ret præcise. Denne uge handler quizzen om jack russell terrier

Patron hædret i Ukraine

09-05-2022 09:02, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

For et par uger siden skrev vi om sprængstofhunden Patron, der har det vigtige job at opsnuse landminer i Ukraine. Nu er den dygtige jack russell terrier blevet hædret i sit hjemland

Ukrainsk hund er blevet nationalhelt

29-04-2022 12:17, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Den to-årige jack russell terrier Patron har på kort tid fået 150.000 følgere på sin Instagramkonto. Den er nemlig særdeles god til at finde landminer og har derfor reddet mange menneskeliv

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Alle store dyreinteresseorganisationer vil sammen løfte sundheden og velfærden for danske hunde

15-04-2024 12:21, af Anne Cecilie Sohl

For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

Hunde på Dyrehavsbakken

12-04-2024 08:23, af Anne Cecilie Sohl

Har du fået en ny hvalp, der skal prøve at udstille? Har du en hund, der senere skal på udstilling og lige skal prøve det først? Eller har du et barn, der kunne tænke sig at blive juniorhandler på DKK-udstillingerne? Så er der mulighed for at prøve det hele af under hyggelige og afslappede forhold på Bakkeskuet den 9. maj.