Hjælp til hundens angst for fyrværkeri

29-11-2023 10:00, af Anne Cecilie Sohl

Når nytårsaften nærmer sig, glæder mange familier sig til himlens farverige skue. Men for vores firbenede venner bringer fyrværkeriet ofte en bølge af angst og frygt. 

Copyright Ridehesten.com
Foto: AdobeStock

Synet af en rædselsslagen hund, der forsøger at flygte fra de øredøvende brag, er desværre en hjerteskærende realitet i omkring en tredjedel af alle hundehjem. Og selvom det er muligt at træne en hund til bedre at kunne udholde lydene, så giver mange af os op undervejs, fordi det kræver oceaner af tid, tålmodighed og ikke mindst finesse. 

Go Dogo introducerer allerede i år deres banebrydende lydtrænings-spil, hvor din hund vil kunne spille sig til bedre at kunne klare lyden af fyrværkeri. Spillet virker ved hjælp af godbidder og smart-teknologi, som gør at din hund i starten selv kan styre, hvornår lydene kommer, og hvor hurtigt de skal blive højere. Følelsen af rædsel bliver langsomt erstattet af en følelse af glæde og forventning, når fyrværkeriet brager løs fra TV-skærmen. Træningen forlænges til at inkludere den virkelige fyrværkeri-oplevelse, ved at hundeejeren står klar med de allerlækreste godbidder, så snart det første krudt fyres af i dagene op til nytårsaften.

Kan et spil virkelig udskifte frygt med glæde?
Go Dogo’s lydtræningsspil er udviklet i samarbejde med forskere fra Center for Forskning i Familiedyrs Velfærd på Københavns Universitet og er baseret på veletablerede træningsmetoder, der har vist sig effektive for langt de fleste hunde, der lider af lydangst.

Det revolutionerende i metoden ligger i følgende tre ting:
1) Hunden styrer selv tempoet.
2) Perfekt timing, kontrol og uendelig tålmodighed.
3) De indbyggede “normale” spil er med til at holde stressniveauet nede.

— Lydangst og nytårsskræk hos hunde, og især dem der er udløst af fyrværkeri, er et almindeligt rapporteret adfærdsproblem. Når nytårsfestlighederne nærmer sig, er det en særlig udfordrende tid for vores kæledyr. De pludselige lyde kan have en voldsom negativ påvirkning på vores hunde og kan føre til langvarige psykiske problemer og sprede sig til andre adfærdsproblemer hos hundene. Derfor er det helt afgørende at vores firbenede venner får støtte til at rumme de situationer hvor de kan blive udsat for de høje lyde der kommer fra fyrværkeri, udtaler familiedyrschef, Jens Jokumsen, fra Dyrenes Beskyttelse. 

Hvordan gør man?
Først vil din hund lære at spille Go Dogo. Go Dogo bliver koblet til TV’et, og spillet går ud på, at din hund gradvist finder ud af, at særlige signaler på skærmen betyder, at visse bevægelser (sit, dæk og stå) vil blive belønnet med en godbid. Det er alt sammen muligt takket være Go Dogo’s innovative computer vision-teknologi.

Efter nogle dages-spil, vil din hund have lært, at den selv kan tænde en ufarlig lyd (“Ding!”) ved at bevæge sig foran TV’et, og at det resulterer i en godbid. Lyd-spillet starter med helt korte optagelser af de forskellige fyrværkeri-typer på et ekstremt lavt lydniveau. Efterhånden som din hund bliver mere komfortabel, øges intensiteten. Det banebrydende er, at hunden selv er herre over, hvor hurtigt det skal gå, ved at den sætter sig - eller ej. Det betyder, at vores lodne følgesvende tilpasser sig lydene i sit eget tempo.

Ting tar’ tid
Træningen tager uger og for nogle endda måneder. Den skal holdes ved lige hele året rundt. Det vil dog være det hele værd, når nytårsaften ikke længere er rædselsvækkende, og både hund og ejer kan slappe af og nyde højtiden sammen. 

Lydtrænings-spillet er da også allerede landet i hænderne på hundefamilier der kæmper med fyrværkeriangst og er i fuld gang med at blive testet. 

— Vores hund Modig, er ikke så modig når det kommer til fyrværkeri. Modig var oprindeligt min mands hund, men bor nu hos mine svigerforældre. Vi passer hende ofte og besluttede os derfor for at købe Go Dogo og deltage i fyrværkeritestprogrammet. Normalt til nytår gemmer hun sig under sofaen hele aftenen og ryster, og når vi fejrer nytår i København, bliver vi nødt til at køre hende ned i en parkeringskælder, fordi der er lydtæt. Modig er generelt meget lydsensitiv og vi har prøvet at låne en tyngde trøje fra dyrlægen, men det har ikke hjulpet. Vi har tro på at Modig kan blive mere tryg ved fyrværkeri med Go Dogo's fyrværkeriprogram, fordi hun har reageret positivt på træningen indtil videre og generelt overkommer hun ting hun er bange for, hvis man går langsomt frem i trygge omgivelser, udtaler Nadia Fleischer. 

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Efter regn kommer solskin

15-06-2024 18:29, af Anne Cecilie Sohl

Det beviste vejrguderne i Vejen lørdag. Efter en drivvåd formiddag og start på eftermiddagen, begyndte solen at titte frem i horisonten. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hattrick til Simone

15-06-2024 18:04, af Anne Cecilie Sohl

Simone Riisgaard Kristiansen er ikke til at stoppe. Lørdag vandt hun for tredje gang i 2024 dagens juniorhandlingkonkurrence ved DKK's udstilling i Vejen - og så endda på sin fødselsdag. 

Dyrlæge: Undgå at motionere din hund i varmen

18-06-2024 13:16, af Anne Cecilie Sohl

Om ikke så længe kommer de meget høje sommertemperaturer, som mange danskere sukker efter for tiden, og mange af os ser frem til at tilbringe mere tid udendørs med vores firbenede venner. 

Se billederne: Udstilling i Vejen

20-06-2024 09:27, af Anne Cecilie Sohl

Du kan nu se alle billeder fra Vejen online.

15 hunde med mider og sår fjernet

12-06-2024 10:02, af Anne Cecilie Sohl

15 hunde er indleveret til Dyrenes Beskyttelse i Århus. Hundene er fjernet af Midt- og Vestjyllands Politi, da deres ejer for anden gang er frakendt retten til at holde dyr. Hundene er nu klar til at finde nye hjem.

Flot afslutning i Vejen

16-06-2024 21:00, af Anne Cecilie Sohl

Søndag i Vejen bød trods nogle mørke skyer og få regnbyger, på meget mere solskin og varme, til de mange engagerede hunde og førere. 

God start i Vejen

14-06-2024 20:50, af Anne Cecilie Sohl

Fredag åbnede DKK ballet til dette års udstilling i Vejen. Dagen bød på både godt vejr, glade hunde og førere. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.