Hjælp til hundens angst for fyrværkeri

29-11-2023 10:00, af Anne Cecilie Sohl

Når nytårsaften nærmer sig, glæder mange familier sig til himlens farverige skue. Men for vores firbenede venner bringer fyrværkeriet ofte en bølge af angst og frygt. 

Copyright Ridehesten.com
Foto: AdobeStock

Synet af en rædselsslagen hund, der forsøger at flygte fra de øredøvende brag, er desværre en hjerteskærende realitet i omkring en tredjedel af alle hundehjem. Og selvom det er muligt at træne en hund til bedre at kunne udholde lydene, så giver mange af os op undervejs, fordi det kræver oceaner af tid, tålmodighed og ikke mindst finesse. 

Go Dogo introducerer allerede i år deres banebrydende lydtrænings-spil, hvor din hund vil kunne spille sig til bedre at kunne klare lyden af fyrværkeri. Spillet virker ved hjælp af godbidder og smart-teknologi, som gør at din hund i starten selv kan styre, hvornår lydene kommer, og hvor hurtigt de skal blive højere. Følelsen af rædsel bliver langsomt erstattet af en følelse af glæde og forventning, når fyrværkeriet brager løs fra TV-skærmen. Træningen forlænges til at inkludere den virkelige fyrværkeri-oplevelse, ved at hundeejeren står klar med de allerlækreste godbidder, så snart det første krudt fyres af i dagene op til nytårsaften.

Kan et spil virkelig udskifte frygt med glæde?
Go Dogo’s lydtræningsspil er udviklet i samarbejde med forskere fra Center for Forskning i Familiedyrs Velfærd på Københavns Universitet og er baseret på veletablerede træningsmetoder, der har vist sig effektive for langt de fleste hunde, der lider af lydangst.

Det revolutionerende i metoden ligger i følgende tre ting:
1) Hunden styrer selv tempoet.
2) Perfekt timing, kontrol og uendelig tålmodighed.
3) De indbyggede “normale” spil er med til at holde stressniveauet nede.

— Lydangst og nytårsskræk hos hunde, og især dem der er udløst af fyrværkeri, er et almindeligt rapporteret adfærdsproblem. Når nytårsfestlighederne nærmer sig, er det en særlig udfordrende tid for vores kæledyr. De pludselige lyde kan have en voldsom negativ påvirkning på vores hunde og kan føre til langvarige psykiske problemer og sprede sig til andre adfærdsproblemer hos hundene. Derfor er det helt afgørende at vores firbenede venner får støtte til at rumme de situationer hvor de kan blive udsat for de høje lyde der kommer fra fyrværkeri, udtaler familiedyrschef, Jens Jokumsen, fra Dyrenes Beskyttelse. 

Hvordan gør man?
Først vil din hund lære at spille Go Dogo. Go Dogo bliver koblet til TV’et, og spillet går ud på, at din hund gradvist finder ud af, at særlige signaler på skærmen betyder, at visse bevægelser (sit, dæk og stå) vil blive belønnet med en godbid. Det er alt sammen muligt takket være Go Dogo’s innovative computer vision-teknologi.

Efter nogle dages-spil, vil din hund have lært, at den selv kan tænde en ufarlig lyd (“Ding!”) ved at bevæge sig foran TV’et, og at det resulterer i en godbid. Lyd-spillet starter med helt korte optagelser af de forskellige fyrværkeri-typer på et ekstremt lavt lydniveau. Efterhånden som din hund bliver mere komfortabel, øges intensiteten. Det banebrydende er, at hunden selv er herre over, hvor hurtigt det skal gå, ved at den sætter sig - eller ej. Det betyder, at vores lodne følgesvende tilpasser sig lydene i sit eget tempo.

Ting tar’ tid
Træningen tager uger og for nogle endda måneder. Den skal holdes ved lige hele året rundt. Det vil dog være det hele værd, når nytårsaften ikke længere er rædselsvækkende, og både hund og ejer kan slappe af og nyde højtiden sammen. 

Lydtrænings-spillet er da også allerede landet i hænderne på hundefamilier der kæmper med fyrværkeriangst og er i fuld gang med at blive testet. 

— Vores hund Modig, er ikke så modig når det kommer til fyrværkeri. Modig var oprindeligt min mands hund, men bor nu hos mine svigerforældre. Vi passer hende ofte og besluttede os derfor for at købe Go Dogo og deltage i fyrværkeritestprogrammet. Normalt til nytår gemmer hun sig under sofaen hele aftenen og ryster, og når vi fejrer nytår i København, bliver vi nødt til at køre hende ned i en parkeringskælder, fordi der er lydtæt. Modig er generelt meget lydsensitiv og vi har prøvet at låne en tyngde trøje fra dyrlægen, men det har ikke hjulpet. Vi har tro på at Modig kan blive mere tryg ved fyrværkeri med Go Dogo's fyrværkeriprogram, fordi hun har reageret positivt på træningen indtil videre og generelt overkommer hun ting hun er bange for, hvis man går langsomt frem i trygge omgivelser, udtaler Nadia Fleischer. 

Læs også

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen
20 24 29 30
bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Billeder fra Fredericia online

16-02-2024 19:59, af Anne Cecilie Sohl

Så er billederne fra udstillingen i Fredericia kommet på hjemmesiden.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hundelufter overværede indbrud

19-02-2024 15:40, af Anne Cecilie Sohl

Da en borger var ude og gå med sin hund lørdag morgen, så han til sin overraskelse at en garagedør stod åben på Digevej i Agger Syd. 

Nye kræfter i spidsen for hundene på Store Hestedag

13-02-2024 16:19, af Anne Cecilie Sohl

Anne Orholt har sagt ja til at overtage ansvaret for hundeområdet på Store Hestedag efter Tina Bjerre, der har valgt at hellige sig sin egen hundevirksomhed. Anne har igennem mange år haft hunde på programmet - ikke kun i fritiden, men også professionelt. 

Fra Magasinet HUNDEN: Hundeklinikken gør dyrlægebesøget hyggeligt

26-05-2023 12:31, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Alle hunde skal på et eller andet tidspunkt forbi dyrlægen, og det er ikke alle, der synes, det er en fest. På Hundeklinikken i København gør de noget ved dyrlægeangst med deres helt specielle tilgang til hundene

En dag med politihundene

16-02-2024 11:24, af Anne Cecilie Sohl

Michael Bejder fik onsdag sin drøm opfyldt - nemlig en dag med politihunde. Han så først, hvordan Syd- og Sønderjyllands Politis narkohunde arbejder, og dernæst var han med til hundetræning i skoven.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Kvik og de andre - hundene i Matador

04-01-2023 09:36, af Anne Egede

Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde