Hjælp til hundens angst for fyrværkeri

29-11-2023 10:00, af Anne Cecilie Sohl

Når nytårsaften nærmer sig, glæder mange familier sig til himlens farverige skue. Men for vores firbenede venner bringer fyrværkeriet ofte en bølge af angst og frygt. 

Copyright Ridehesten.com
Foto: AdobeStock

Synet af en rædselsslagen hund, der forsøger at flygte fra de øredøvende brag, er desværre en hjerteskærende realitet i omkring en tredjedel af alle hundehjem. Og selvom det er muligt at træne en hund til bedre at kunne udholde lydene, så giver mange af os op undervejs, fordi det kræver oceaner af tid, tålmodighed og ikke mindst finesse. 

Go Dogo introducerer allerede i år deres banebrydende lydtrænings-spil, hvor din hund vil kunne spille sig til bedre at kunne klare lyden af fyrværkeri. Spillet virker ved hjælp af godbidder og smart-teknologi, som gør at din hund i starten selv kan styre, hvornår lydene kommer, og hvor hurtigt de skal blive højere. Følelsen af rædsel bliver langsomt erstattet af en følelse af glæde og forventning, når fyrværkeriet brager løs fra TV-skærmen. Træningen forlænges til at inkludere den virkelige fyrværkeri-oplevelse, ved at hundeejeren står klar med de allerlækreste godbidder, så snart det første krudt fyres af i dagene op til nytårsaften.

Kan et spil virkelig udskifte frygt med glæde?
Go Dogo’s lydtræningsspil er udviklet i samarbejde med forskere fra Center for Forskning i Familiedyrs Velfærd på Københavns Universitet og er baseret på veletablerede træningsmetoder, der har vist sig effektive for langt de fleste hunde, der lider af lydangst.

Det revolutionerende i metoden ligger i følgende tre ting:
1) Hunden styrer selv tempoet.
2) Perfekt timing, kontrol og uendelig tålmodighed.
3) De indbyggede “normale” spil er med til at holde stressniveauet nede.

— Lydangst og nytårsskræk hos hunde, og især dem der er udløst af fyrværkeri, er et almindeligt rapporteret adfærdsproblem. Når nytårsfestlighederne nærmer sig, er det en særlig udfordrende tid for vores kæledyr. De pludselige lyde kan have en voldsom negativ påvirkning på vores hunde og kan føre til langvarige psykiske problemer og sprede sig til andre adfærdsproblemer hos hundene. Derfor er det helt afgørende at vores firbenede venner får støtte til at rumme de situationer hvor de kan blive udsat for de høje lyde der kommer fra fyrværkeri, udtaler familiedyrschef, Jens Jokumsen, fra Dyrenes Beskyttelse. 

Hvordan gør man?
Først vil din hund lære at spille Go Dogo. Go Dogo bliver koblet til TV’et, og spillet går ud på, at din hund gradvist finder ud af, at særlige signaler på skærmen betyder, at visse bevægelser (sit, dæk og stå) vil blive belønnet med en godbid. Det er alt sammen muligt takket være Go Dogo’s innovative computer vision-teknologi.

Efter nogle dages-spil, vil din hund have lært, at den selv kan tænde en ufarlig lyd (“Ding!”) ved at bevæge sig foran TV’et, og at det resulterer i en godbid. Lyd-spillet starter med helt korte optagelser af de forskellige fyrværkeri-typer på et ekstremt lavt lydniveau. Efterhånden som din hund bliver mere komfortabel, øges intensiteten. Det banebrydende er, at hunden selv er herre over, hvor hurtigt det skal gå, ved at den sætter sig - eller ej. Det betyder, at vores lodne følgesvende tilpasser sig lydene i sit eget tempo.

Ting tar’ tid
Træningen tager uger og for nogle endda måneder. Den skal holdes ved lige hele året rundt. Det vil dog være det hele værd, når nytårsaften ikke længere er rædselsvækkende, og både hund og ejer kan slappe af og nyde højtiden sammen. 

Lydtrænings-spillet er da også allerede landet i hænderne på hundefamilier der kæmper med fyrværkeriangst og er i fuld gang med at blive testet. 

— Vores hund Modig, er ikke så modig når det kommer til fyrværkeri. Modig var oprindeligt min mands hund, men bor nu hos mine svigerforældre. Vi passer hende ofte og besluttede os derfor for at købe Go Dogo og deltage i fyrværkeritestprogrammet. Normalt til nytår gemmer hun sig under sofaen hele aftenen og ryster, og når vi fejrer nytår i København, bliver vi nødt til at køre hende ned i en parkeringskælder, fordi der er lydtæt. Modig er generelt meget lydsensitiv og vi har prøvet at låne en tyngde trøje fra dyrlægen, men det har ikke hjulpet. Vi har tro på at Modig kan blive mere tryg ved fyrværkeri med Go Dogo's fyrværkeriprogram, fordi hun har reageret positivt på træningen indtil videre og generelt overkommer hun ting hun er bange for, hvis man går langsomt frem i trygge omgivelser, udtaler Nadia Fleischer. 

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

Danskerne bekymrer sig mere om deres kæledyr end om familie

25-04-2024 08:24, af Anne Cecilie Sohl

”Lykken er en varm hundehvalp”, sagde ”Radisen” Søren Bruun. Men nu viser en ny undersøgelse, at det ikke kun er lykke og glæde man investerer i, når man inkluderer en hund eller kat i familien - man får også en stor portion bekymring med i købet. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Når immunsystemet angriber

16-05-2022 08:55, af Astrid Holtet

Immunmedieret thrombocytopeni hos hunde er en sygdom, hvor immunsystemet angriber og ødelægger hundens blodplader