Gør slædekørsel i sneen til en leg

05-12-2023 09:42, af Anne Cecilie Sohl

Det smukke snevejr frister til at lade den almindelige familiehund trække slæde med børnene. Det er ikke nødvendigvis en dårlig ide, men før man går i gang bør man have nogle ting på plads, for at det er både sikkerhedsmæssigt forsvarligt og bliver en god oplevelse for hunden. 

Copyright Ridehesten.com
Riley har vundet flere titler i hundesporten weightpull og hun nyder den alsidige træning i sneen. Foto: Yasmin Bøllehuus Rasmussen

Herunder kommer Yasmin Bøllehuus Rasmussen med sine gode råd til en sjov dag i sneen. Yasmin er ejer af Danmarks stærkeste hund, Riley, og hun ved derfor en del om hvad man skal tage højde for, når ens hund skal trække en slæde med vægt på. 

1. Udstyr

Det optimale er en weightpull-sele, men de specialsyes altid til den enkelte hund og der kan derfor være lang ventetid på at få sådan en hjem. Hvis man bare skal trække en slæde et par gange om året, kan en træksele dog også bruges. Den skal sikre at der er minimalt pres på hundens hofter og ryg, at der er skulderfrihed og at den har et lavt trækpunkt - og så skal den være udviklet til træksport og selvfølgelig passe hunden. 

2. Tjek vægten

Prøv altid selv at trække slæden først. Den kan både være lettere eller tungere end man regner med. Hunden skal have en god oplevelse, så vær sikker på at den kan løse opgaven, før du stiller den. At give hunden lov til først at trække en tom slæde/kælk, er en god ide, så den lærer at være ok med noget bagved den.

3. Snor og godbidder 

Hav altid snor på hunden. Vi skal ikke risikere at den løber afsted uden os og en slæde efter sig. Hav ligeledes altid godbidder med og beløn den rigeligt.

4. Varm op og stop i god tid

Sørg for at varme hundens krop op ved at gå inden - og sørg for at stoppe i god tid. Det er ikke hensigtsmæssigt at køre hunden helt flad.

Danmarks stærkeste hund i sit rette element

Yasmin og hendes hund Riley, der flere gange er blevet danmarksmester i weightpull, udnytter gerne sneen som en alsidig form for træning. 

- Weightpull er jo oprindeligt en slædehundesport, så derfor giver det jo super god mening, at vi udnytter chancen til at træne når vejret er som det er i disse dage, fortæller hun og fortsæter:

- Riley var uden tvivl i sit helt rette element, samtidig med at børnene synes det var rigtig sjovt at blive trukket på kælken.

Men selvom det kan være en sjov oplevelse at lade hunden trække børn på kælken når landskabet er dækket af sne, ses det ofte at det ikke foregår med det rigtige udstyr eller under optimale forhold for hunden.

- At anskaffe sig en weightpullsele (som er det bedste til netop denne type træk) er en engangsudgift, som er virkelig godt givet ud, hvis du vil lave denne aktivitet med din hund. Når du så har den, kan du jo også forberede din hund på den opgave du vil give den før sneen falder - hvilket både er godt for dens krop og sind, slutter Yasmin. 

Udover at udstyret og træningen skal være i orden, er det vigtigt at hunden er udvokset, da hvalpe ikke må trække tunge slæder. Og så husk at det skal være sjovt og hyggeligt for hunden at være med. 

Læs også

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen
20 24 29 30
bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Billeder fra Fredericia online

16-02-2024 19:59, af Anne Cecilie Sohl

Så er billederne fra udstillingen i Fredericia kommet på hjemmesiden.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hundelufter overværede indbrud

19-02-2024 15:40, af Anne Cecilie Sohl

Da en borger var ude og gå med sin hund lørdag morgen, så han til sin overraskelse at en garagedør stod åben på Digevej i Agger Syd. 

Nye kræfter i spidsen for hundene på Store Hestedag

13-02-2024 16:19, af Anne Cecilie Sohl

Anne Orholt har sagt ja til at overtage ansvaret for hundeområdet på Store Hestedag efter Tina Bjerre, der har valgt at hellige sig sin egen hundevirksomhed. Anne har igennem mange år haft hunde på programmet - ikke kun i fritiden, men også professionelt. 

Fra Magasinet HUNDEN: Hundeklinikken gør dyrlægebesøget hyggeligt

26-05-2023 12:31, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Alle hunde skal på et eller andet tidspunkt forbi dyrlægen, og det er ikke alle, der synes, det er en fest. På Hundeklinikken i København gør de noget ved dyrlægeangst med deres helt specielle tilgang til hundene

En dag med politihundene

16-02-2024 11:24, af Anne Cecilie Sohl

Michael Bejder fik onsdag sin drøm opfyldt - nemlig en dag med politihunde. Han så først, hvordan Syd- og Sønderjyllands Politis narkohunde arbejder, og dernæst var han med til hundetræning i skoven.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Kvik og de andre - hundene i Matador

04-01-2023 09:36, af Anne Egede

Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde