Sterilisation - når tæven skal neutraliseres

25-09-2019 08:36, af Astrid Holtet

Mange hundeejere vælger at lade deres tæve neutralisere – men hvad er en sterilisation og hvordan foregår operationen egentlig?

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

 

Mange danske hundeejere vælger at lade deres tæver neutralisere, enten for at undgå uønskede drægtigheder og visse sygdomme, eller for at undgå nogle af de problemer der kan være forbundet med hundens seksualdrift.

Hvad er en sterilisation?

Når hunde neutraliseres, fjernes deres kønskirtler, og dermed forsvinder deres evne til at få hvalpe samt deres primære produktion af kønshormoner.

Hos tæven kaldes indgrebet for en sterilisation, og her fjernes begge æggestokke, og dermed også produktionen af de hunlige kønshormoner. I nogle tilfælde vælger dyrlægen også at fjerne livmoderen, men oftest er det ikke nødvendigt. En af grundene til at fjerne livmoderen sammen med æggestokkene, kan være at dyrlægen kan se at der er forandringer på livmoderen, som eksempelvis cyster, eller at den på anden måde ikke helt ser ud som den skal.

Hvordan foregår en sterilisation?

Når tæven skal steriliseres, skal hun i fuld narkose, og derfor også indlægges på dyreklinikken i forbindelse med operationen. Her vil man ofte blive bedt om at aflevere hunden om morgen, og så hente hunden igen hen på eftermiddagen, når den er vågnet nok op, til at kunne komme hjem. Når tæven afleveres, skal hun være fastet, hvilket vil sige, at hun ikke har fået noget at spise siden aftensmaden aften forinden. Tæven skal være fastet for at undgå at hun kaster op når hun lægges i narkose.

Selve operationen kan foregå på to forskellige måder – den traditionelle operation eller ved en kikkertoperation.

Ved den traditionelle, åbne operation skærer dyrlægen et mellemstort hul i bughulen så han eller hun kan lokalisere æggestokkene ved hjælp af de behandskede fingre eller ved hjælp af et særligt krogformet instrument. Herefter afsnøres blodforsyningen til æggestokkene, og de løsnes fra det omkringliggende væv. Når æggestokkene er fjernet, syr dyrlægen hullet i bughulen sammen med tre lag sting.

Ved en kikkertoperation laves der tre små huller, hvorigennem der indføres særligt operationsudstyr og et kamera, som sender direkte billeder op på en skærm. Tævens bughule bliver fyldt med medicinsk CO2, således at der bliver mere plads i bughulen til operationen.

Dyrlægen bruger kameraet til at orientere sig, og ved hjælp af en særlig brænder, brændes vævet omkring æggestokkene forsigtigt, så de løsnes. Brændingen lukker samtidig de kar, der fører blod til æggestokkene. Når æggestokkene er fjernet, sys de tre små huller sammen igen.

Når tæven kommer hjem efter operationen, skal hun typisk bruge nogle dage på at komme sig. Det er vigtigt at tæven holdes i ro den første tid efter operationen, så operationssåret kan få lov til at hele. Ofte vil tæver, der har fået foretaget en kikkertoperation komme sig hurtigere end tæver, der har fået foretaget den traditionelle og noget mere omfattende operation. For at undgå problemer med smerte, vil tæven få smertestillende medicin med hjem.

Læs også

Linseluksation kan ende i blindhed

02-12-2019 15:00, af Astrid Holtet

Hvis linsen i hundens øje rykker sig fra sin normale placering, kan det ende i blindhed

Cherry Eye hos hunde

04-11-2019 15:00, af Astrid Holtet

Cherry Eye – eller kirsebærøje – er en øjensygdom hos hunden, hvor tårekirtlen i øjet kommer til syne i hundens øjenkrog, som en stor rød hævelse

Kronisk øregangsbetændelse hos hunde

21-10-2019 08:31, af Astrid Holtet

Langvarige øregangsbetændelser hos hunde er almindelige, men kan være til stor gene for hunden og svære at komme af med

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen

bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Opdatering: Bella er fundet

12-12-2019 09:53, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I går blev hunden Bella efterlyst, da hun var løbet væk efter en trafikulykke. Nu er hun heldigvis fundet igen

Bella påkørt og forsvundet

11-12-2019 13:34, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Tirsdag morgen kørte en bil galt ved Blenstrup. I bilen var to hunde. Den ene fik ejeren kaldt til sig, mens den anden stak af

Nathalie bidt, da hun luftede hund

09-12-2019 08:38, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

30. november gik Nathalie Sandra Brandt tur med sin hund i en hundeskov. Det endte dog rigtig galt

Er den mystiske norske hundesyge virkelig mystisk?

09-12-2019 12:00, af Anne Orholt og Bjarke Kirkegaard Nielsen

Eller har vi blot oplevet en stigning i sædvanlige sæsonbetonede symptomer? Angsten for det uforklarlige spredte i sensommeren panik, ikke bare i Norge men også blandt danske hundeejere og i store dele af resten af hundeverdenen, da 43 hunde døde, og yderligere 207 blev syge af uforklarlig blodig diarré og opkast. Læs, hvad der er fake news og fakta i historien om den norske hundesygdom

Sikke mange hvalpe

08-12-2019 09:28, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I England har en hund fået 21 hvalpe, hvilket er verdensrekord ved naturlig fødsel

Smertefuld forsnævring i rygraden

08-12-2019 13:10, af Astrid Gerd Holtet

Store midaldrende hunde er i særlig risiko for at udvikle lumbosacral stenose – en tilstand, der giver et tryk på rygmarven i lændeområdet, og som kan være forbundet med udtalt smerteegene

Sådan undgår din hund dårlig mave

10-12-2019 08:30, af Anne Orholt

– Det kan ske, at hunde har været i berøring med bakterier og virus og derfor kaster op og/eller får diarre. Der er i sig selv ikke noget farligt i, at hunden kaster op eller har diarre, det er blot kroppens måde at beskytte sig på, forklarer dyrlæge 

Tag hunden med på hotel til nytår

11-12-2019 12:06, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

For tredje år i træk kan hundeejere tage deres firbenede venner med til en helt særlig nytårsaften på Clarion Hotel Copenhagen Airport. Sidste år logrede mere end 100 hunde ind i det nye år på hotellet, og i år er de første 160 værelser allerede booket. Men der er stadig plads til flere hunde på hotellet, som tilbyder en festlig aften bag lydisolerende ruder, så også hundene kan nyde overgangen til det nye år

Når hundens øre skal dryppes

07-12-2019 15:39, af Astrid Gerd Holtet

Hvordan giver man øredråber til sin hund? Her får du 4 gode råd, der kan hjælpe

Når immunsystemet angriber

10-12-2019 12:00, af Astrid Holtet

Immunmedieret thrombocytopeni hos hunde er en sygdom, hvor immunsystemet angriber og ødelægger hundens blodplader