Kan du redde din hund, hvis uheldet er ude?

27-04-2020 12:11, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Når først uheldet er ude, er der intet værre end at føle sig magtesløs og stå og se til, mens hunden lider. Den situation kan hundeejere heldigvis undgå, hvis de lærer at praktisere førstehjælp i tide. Agria Dyreforsikring oplyser her, hvilke advarselstegn det er vigtigt at være opmærksom på, og hvordan kæledyrsejere bør forholde sig i situationen

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Nogle hundeejere vil på et tidspunkt befinde sig i en situation, hvor deres beslutninger og handlinger kan få en afgørende betydning for deres hunds overlevelse. Her er det en stor fordel at kunne udøve førstehjælp, og der er meget inspiration at hente fra humanmedicinen. Det skriver Agria Dyreforsikring i en pressemeddelelse.


– Førstehjælp kan forhindre hundens kritiske tilstand i at blive forværret og i ekstreme tilfælde, hvor hunden har været udsat for et livstruende traume, kan ejere med de rigtige redskaber redde hundens liv. For at forstå, hvordan en syg hund agerer i alvorlige tilfælde, er det nødvendigt at kende til en rask hunds udseende og adfærd, fortæller Tine Antvorskov, direktør i Agria Dyreforsikring.

Hun siger, at der er tre ting, man skal huske at tjekke:

 1. Hundens temperatur
  En voksen hunds normaltemperatur skal ligge på 37,5 til 39,0 grader, mens den kan være højere hos en ung hund. Hundens temperatur tages i endetarmen, og det skal helst gøres om morgenen, eller når hunden har været i ro i mindst 20 minutter.
 2. Hundens puls
  Hundes puls er meget forskellig alt efter størrelse: Små hunde: 90-120 slag pr minut og større hunde har lavere frekvens: 65-90 slag pr minut. Et godt råd er at mærke, hvor mange slag hundens hjerte slår på 15 sekunder og så gange med fire.
 3. Hundens åndedræt
  Hunden skal trække vejret 10-30 gange i minuttet, igen afhængigt af størrelse, dvs. jo større hund, jo langsommere vejrtrækning. 

 

6 råd til førstehjælp
Står du i den forfærdelige situation, at du er ved at miste din hund, er det vigtigt at bevare fatningen. Her giver Tine dig seks gode råd til, hvad du skal foretage dig.

 1. Først og fremmest skal hundeejeren bevare roen og overblikket, så ejerens nærvær og stemme kan berolige hunden. Her er det vigtigt at huske, at selv de sødeste hunde kan blive aggressive, når de mærker smerte og er bange. Vær derfor altid forsigtig, når du nærmer dig en såret hund. Undgå at snige dig ind på den og tal lavmælt, så den ved, at du kommer. Vær også ekstra opmærksom på hundens signaler, inden du evt. begynder at undersøge dens mund. Bind hunden forsigtigt om snuden, inden du udøver førstehjælp, så du ikke risikerer at blive bidt.
   
 2. Det er altafgørende for hundens overlevelse, at der er tilførsel af ilt til hjernen, og hvis ikke der er, skal du give hunden kunstigt åndedræt. Tag derfor stilling til følgende spørgsmål: Er luftvejene frie? Trækker hunden vejret? Har den stadig en puls? Kan du svare “ja” til ovenstående spørgsmål, må du tjekke hunden for andre skader på kroppen. Hvis du kan svare “nej” til ovenstående spørgsmål, skal du gøre følgende:
   - Sørg for frie luftveje ved at tjekke hundens mund og svælg for ben, blod og opkast.
   - Vend hunden om på siden og skub forsigtigt halsen tilbage, så den strækkes.
   - Sæt dig på knæ foran hundens hoved, luk dens mund og hold fast om kæben, så luften ikke siver ud af munden.
   - Tag en dyb indånding, placer din mund over hundens snude og pust al din luft ind i hundens næse.
   - Se om brystkassen hæver sig, og vent da til hunden selv ånder ud, og foretag derefter en ny indånding.   - Gentag 4-6 gange i minuttet.
 3. Kontroller hundens hjerteslag ved at løfte dens forben og bøje albuen lidt op. Inde bag albueleddet kan man mærke hjertet. Både hjerteslagenes rytme og styrke er vigtigt.
 4. Hvis hunden ikke viser tegn på liv eller kan mærke hjerteslag bag albueled, kan du give hjertemassage. Det er ikke nødvendigt at presse lige over hjertet, så længe du rammer dens brystkasse. Forholdet mellem kunstigt åndedræt og hjertemassage er 1:6, så du skal give hunden ét kunstigt åndedræt og derefter trykke seks gange på hundens brystkasse. Hold en pause mellem hvert tryk på 2-3 sekunder, hvor du ind imellem tjekker for puls og vejrtrækning.
 5. Hav altid en vagtdyrlæges telefonnummer indkodet og et policenummer tilgængeligt, så du kan få hjælp med det samme.
 6. Vær ikke nervøs for at gøre noget forkert under førstehjælp: Den største fejl, du kan gøre, er ikke at gøre noget! 

Læs også

Undgå skader når vandhunden springer i bølgerne

23-06-2020 08:09, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Sommeren er over os, og en badetur på de varmeste dage kan være tiltrængt for både mennesker og dyr. Men selvom havet ser indbydende ud, gemmer det også på skarpe genstande og farlige alger, som kan skade hunden. Direktør hos Agria Dyreforsikring giver her hundeejere tips til en god og våd hundesommer

Sommerferie i Danmark: Pas godt på hunden

18-06-2020 15:53, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

De fleste danskere er begyndt at tælle ned til den årlige sommerferie, men nu hvor vi ikke rejser til udlandet som følge af coronavirus, skal mange af os være turister i vores eget land. De, som plejer at tage hunden med på udlandsrejse, kunne fristes til at tro, at en sommer i Danmark ingen planlægning kræver. Der er dog en del vigtige overvejelser at gøre sig. Her guider direktør i Agria Dyreforsikring hundeejere til en god, dansk sommer for Fido

Sommeren er højtid for maveproblemer hos hunde

16-06-2020 15:23, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Maveproblemer topper statistikken over årsager, som sender hunde til dyrlægen om sommeren. Ofte skyldes skaderne rester fra grillmad, ispinde og alger i badevandet, men årsagen til ondt i maven kan også være “tudseforgiftning”

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen

bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hunde-Danmark siger farvel til Lene Sunzenauer

03-07-2020 06:43, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vi har modtaget dette fine mindeord over Lene Sunzenauer, der i den grad må siges at have været et passioneret hundemenneske

Galgo død under DM

05-07-2020 12:03, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I dag er der DM i lurecoursing i Nørresundby. Et mesterskab, der desværre er blevet overskygget af en rigtig trist episode

Fredagsquiz: Hvem er jeg

03-07-2020 12:58, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Her får du et billede af en hund, og så skal du gætte racen

Lise-Lotte Christensen: Stop, bare stop

25-06-2020 11:45, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Adfærdskonsulent i DKK Lise-Lotte Christensen så Kontant i går, og hun har en klar opfordring til alle

Horsens: Chihuahua trukket til døde bag knallert

05-07-2020 11:20, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En frygtelig historie udspillede sig i fredags i det centrale Horsens, hvor to knallertkørere kommer ræsende gennem Horsens’ gader

Beagle forsvundet på Djursland (FUNDET)

29-06-2020 12:02, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Så beder vi igen om jeres fantastiske hjælp til at finde en bortløben hund

Hvorfor må hunde ikke bade ved blå flag

29-06-2020 15:16, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Danmark bugner af lækre badestrande med blå flag, men her er hunde forbudt. Læs her hvorfor

Hilda er hjemme igen

30-06-2020 08:02, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I går efterlyste vi beaglen Hilda, som var forsvundet fra sit hjem. Nu er der gode nyheder

Afstemning hundekro

30-06-2020 12:10, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I er kommet med mange gode forslag til hundekroen. Vi har samlet nogle af dem til en lille afstemning

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.