Hvor langt skal du gå med hunden?

16-02-2022 09:44, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

De fleste hundeejere har nok stillet sig spørgsmålet på et eller andet tidspunkt – hvor langt skal jeg gå med hunden? Svaret er desværre ikke entydigt, men Agria Dyreforsikrings hundeekspert giver her en forklaring på, hvad der er vigtigt at vide.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Adobe Stock

 

Det står ned i stænger udenfor. Vinden rusker i træerne. Du kunne tænke dig alt andet, end at gå en tur med hunden lige nu, men du bliver nødt til det; for hundens skyld. Men hvor langt behøver I at gå, før I begge igen kan være tilbage i varmen?

– Hvor langt en hund har brug for at gå, kommer an på flere ting, fortæller Lotte Evers, hundeekspert hos Agria Dyreforsikring.

– Hundens race, alder, fysiske form og hvad den ellers har af aktivitet i løbet af dagen. En tommelfingerregel er dog, at voksne hunde har brug for at blive luftet i mindst 30 minutter to gange dagligt, hvilket for de fleste er morgen og når familien er hjemme fra arbejde. For hvalpe er der tale om noget kortere ture, men oftere i løbet af dagen. Hundene har bedst af at løbe løs i varieret terræn og har man en gammel hund, skal den ikke glemmes. Mange ældre hunde kan sagten klare 30 minutters gåtur i rolig tempo, hvis fysikken tillader det og man varmer op med frisk gang i snor, inden den slippes løs.

 

Motion og aktivering - hvad er forskellen?

Når vi taler om aktivering, er det ikke kun når man går tur med hunden. Der er egentlig tale om to forskellige aspekter: motion og aktivering, forklarer Lotte Evers:

– Motion er den fysiske udfoldelse der holder hunden i form, mens aktivering er det, der populært kaldes for hjernegymnastik. Det kan være alt lige fra det hunden oplever under turen, for eksempel dufte, at lede efter godbidder, og balanceøvelser, til problemløsning hjemme i stuen og andet samvær med sin ejer.

Ved den ideelle aktivering får hunden altså opfyldt sine behov for begge dele. Selvom det ofte er det modsatte, der er problemet for de fleste hunde i Danmark, kan hunden også få for meget: “Du kan både over-motionere din hund, så den får skader og aktivere den alt for meget, så den begynder at få adfærdsproblemer. Så det handler om at finde en balance hvor fysisk og mental motion tilpasses den enkelte hund,” siger Lotte Evers.

 

Huskeliste til den gode gåtur

Lotte Evers kommer her med en liste, som kan hjælpe dig med at finde opskriften til en rigtig god gåtur:

  1. Gå med hunden mindst tre gange om dagen, med mulighed for at løbe løs på mindst to af de tre ture.
  2. Gå med hunden i mindst 30 minutter for voksne hunde, kortere men oftere ture for hvalpe. Husk de ældre hunde også skal med på tur.
  3. Varier dine ruter på de faste gåture og gå tur i forskellige områder med varieret terræn.
  4. Lav øvelser undervejs på turen – f.eks. søgning efter godbidder eller balanceøvelser.
  5. Varm hunden op med lidt frisk gang i snor, inden du slipper den. 
  6. Hold pauser undervejs, og gå ikke længere ture end hunden kan holde til, både fysisk og mentalt.

 

Læs også

Hundeluftning endte med anholdelser

02-04-2019 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Politihunde på luftetur fandt frem til tyve i Aarhus 

Gåtur med godt formål

11-02-2015 12:47, af Tine Luther
På Valentinsdag den 14. februar vil Danmarks største hunde-luftetur finde sted. Turen er arrangeret af Maxi Zoo til fordel for de mange hjemløse kæledyr på Dyrenes Beskyttelses internater.

Blev stenrige på luftetur

27-02-2014 15:19, af Tine Luther
Sommetider kan det åbenbart godt betale sig – rent økonomisk – at lufte hunden! Et amerikansk ægtepar fandt guldmønter for ca. 54 millioner, da de var ude at gå tur med deres hund.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

Nye instruktører klar til træningspladserne

28-04-2025 15:13, af Cecilie Friis Amstrup

19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Ny bog sætter fokus på hundens lyst til samarbejde

23-04-2025 13:02, af Cecilie Friis Amstrup

I "Din kompetente hund" formidler tre af landets førende hundeeksperter ny og forskningsbaseret viden om hunde, der kan hjælpe os med at forstå hundens natur og behov. 

Uklare regler gør hundeloven til en fælde for ejere

25-04-2025 09:07, af Cecilie Friis Amstrup

Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.

Hundefødselsdag med logrende haler og store smil

26-04-2025 07:29, af Cecilie Friis Amstrup

En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

AFSLØRING: De 10 klogeste hunderacer

27-08-2019 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste