Forebyg HD med den rigtige kost

17-06-2012 08:22, af Tine Luther
De fleste ved, at en velafbalanceret kost giver hvalpen klare øjne, blank pels og masser af energi til leg og læring. Men ikke alle ved, at den også forebygger ”vokseværk” – invaliderende lidelser som hofteledsdysplasi.
Copyright Ridehesten.com
Det foder, man giver sin hvalp, spiller ind som vigtig faktor ift. HD. (Foto: Carnivor)

Hofteledsdysplasi er en sygdom, som især rammer genetisk disponerede store hunderacer. Den kaldes også HD og skyldes et sammenfald af forskellige faktorer som størrelse, race, væksthastighed, fodersammensætning og træningsintensitet. Det er en trist sygdom, som nedsætter hundens livskvalitet, giver smerter og kan ende med aflivning længe før tid. Heldigvis kan risikoen for at udvikle HD minimeres ganske betragteligt ved ganske enkelt at være kritisk i valget af hvalpefoder og ved at være opmærksom på hundens vækstfaser. Det siger Dyrlæge Kim Hesvang, som har forsket i hundens vækst i mere end 32 år. Det afgørende er foderets sammensætning Det er utroligt vigtigt, hvad man fodrer sin hund med, og det helt essentielle i hvalpefoder er forholdstallet imellem den del af foderets omsættelige energi, som kommer fra henholdsvis protein, fedt og kulhydrat. Hvis ikke denne sammensætning er afbalanceret, vil hvalpens knogler vokse hurtigere end musklen, der omgiver dem. Dermed har man forøget risikoen for, at hvalpen udvikler HD. Særdeles mange HD-tilfælde kunne undgås En hvalp skal udelukkende spise hvalpefoder, fordi det er udviklet specifikt til at dække hvalpens behov. Til gengæld er det også vigtigt at huske på at overholde de anbefalede mængder og at skifte til halvt hvalpefoder/halvt voksenfoder, når hunden er i unghundefasen. I unghundefasen ændrer hundens behov sig - og fortsætter man med at fodre med meget energiholdigt og calciumholdigt foder, som hvalpefoder typisk er, vil det få knoglerne til at vokse alt for hurtigt. Du kan ikke umiddelbart se på din hund, om det er ved at være tid til at skifte til voksenfoder, men du kan meget nemt konstatere det ved jævnligt at veje din hund fra den tidlige hvalpealder, for vægtkurven vil begynde at aftage markant i forhold til tidligere, når den når unghundestadiet, siger Kim Hesvang og fortsætter: Jeg vil vove den påstand, at man kunne undgå 80 % af alle tilfælde af HD alene ved at fodre rigtig. Kilde: Carnivor

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Crufts: En drøm der gik mere end i opfyldelse

17-04-2024 12:50, af Anne Cecilie Sohl

Den 7. marts 2024 blev drømmen om at træde ind på det famøse grønne tæppe og deltage på Crufts med sine hunde til virkelighed for Emilie og Cathrine Andersen. Læs her deres beretning fra den store oplevelse 

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Ny donation baner vej for nye indendørs træningsfaciliteter til Nordjyllands Internat

17-04-2024 08:46, af Anne Cecilie Sohl

Mens opførelsen af en ny og topmoderne dyrlægeklinik i øjeblikket er i fuld gang hos Nordjyllands Internat i Hjallerup, kan internatet nu løfte sløret for, at der også er nye faciliteter til indendørs hundetræning samt hundemassage på vej. Det er resultatet af endnu en donation fra den nordjyske fond Melsen Fonden.