DIY – hundeshampoo – også til følsom hud

31-07-2017 17:08, af Anne Ekenberg

Lige så nemt det er at købe en færdig shampoo til sin hund, lige så hyggeligt og nemt er det at lave sin egen. Fordelen er den indlysende, at man ved, hvad der er i den. Her kommer nogle nemme og effektive DIY shampoos til hunde med og uden problemer.

Copyright Ridehesten.com

Måske har du allerede ingredienserne i din husholdning, men hvis ikke er de nemme at anskaffe og i tilgift billige.  Basisingredienser til den første opskrift er nemlig intet andet end vand, hvid eddike og helt almindeligt opvaskemiddel. Men husk at bruge opvaskemiddel uden parfume og farve, men først lidt om pH-værdi.

pH-værdi – på en skala fra 1-14

Du har nok hørt, at man ikke må bruge shampoo til mennesker, når man vil vaske sin hund. Det skyldes en forskel i pH-værdi. pH-værdi er en målestok for, om noget er hhv. surt som eddike, neutralt som vand, eller alkalisk som brun sæbe.

Hundens pH-værdi

Når du ikke bør bruge shampoo til mennesker skyldes det, at vores pH-værdi ligger på ca. 5,5-6,5, dvs. vores hud er lidt sur. Hundens pH svinger derimod mellem 6,2–7,4, hvilket betyder, at den er tæt på at være neutral. Menneskeshampoo vil derfor være for sur for vores hunde og kan udløse hudirritationer.

DIY – basisshampoo

Det kan som sagt lyde lidt vanvittigt, men basisshampooen er lavet af kun tre ingredienser, som du måske allerede har. Opvaskemiddel er lavet til at fjerne fedtstoffer fra madlavningen og kan derfor også bruges til at fjerne fedt i hundens pels. Dernæst tilsættes hvid eddike, som har en antibakteriel effekt, og som vil få pelsen til at skinne. Endelig tilsættes helt almindeligt vand.

2 kopper vand

1/4 kop opvaskemiddel

1/2 kop hvid eddike

Hæld blandingen på en tom flaske, som har indeholdt opvaskemiddel, og du har en nem måde at fordele shampooen på.

Husk, at shampooen ikke må komme i din hunds øjne, og skyld grundigt efter, hvis det sker alligevel.

DIY – shampoo for tør hud

Har din hund en tør hud og irriteret hud, kommer her hele to gode opskrifter. De kræver lidt flere ingredienser, så du skal måske en tur forbi Matas eller apoteket, mrn de er begge overraskende simple. Den ene opskrift indeholder havregryn, som har en rensende virkning

Aloe-vera og glycerin-shampoo

 1 kop opvaskemiddel eller babyshampoo

1 kop hvid eddike

1/3 kop glycerin

2 tsk aloe-vera gel

1/4 kop vand

Bland det hele sammen og ryst godt. Sørg for, at blandingen ikke kommer i din hunds øjne.

DIY – Havregrynsshampoo til tør hud

1 kop havregryn

½ kop bagepulver

¼ kop vand

I kaffekværnen eller blenderen males havregrynene til fint mel. Derefter blandes det med bagepulver og vand. Gør hunden våd og masser blandingen ind i pelsen. Lad shampooen sidde fem minutter, før hunden skylles grundigt.

Den sidste opskrift, vi bringer, er en loppeafvisende shampoo. I denne opskrift bruger vi lavendelolie, men en stribe andre urteekstrakter kan også bruges såsom pebermynte, eucalyptus og rosemarin. Husk dog, at du aldrig må bruge æteriske olie direkte på huden, da en æterisk olie er et koncentrat og derfor alt for skrap til en sensitiv hud.

DIY – loppeafvisende shampoo

3 dl vand

½ dl aloe vera gel

1 tsk flydende castillesæbe

2 dråbe æterisk lavendelolie

Bland alle ingredienserne i en flaske og ryst godt sammen.

Faktaboks:

Castillesæbe er en ren sæbe, der ikke indeholder konserveringsmidler, og den er derfor god for følsom hud. Den blev oprindeligt lavet på olivenolie, men bliver også lavet på kokos- og solsikkeolie– tilsat lud. Den har en meget høj pH-værdi og skal derfor fortyndes meget.

Der findes mange andre muligheder, hvis man google hjemmelavet hundeshampoo. De fleste bruger en kombination af eddike, som giver en skinnende pels, og som virker som en deodorant, castilllesæbe eller almindeligt opvaskemiddel, og endelig bagepulver for at give den rette pH-værdi. De æteriske olie kan give det sidste ”touch” og samtidig afvise utøj.

Rigtig god fornøjelse!

Læs også

Når lure coursing giver tårer i øjnene

13-02-2022 12:25, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En afghansk mynde kræver meget pelspleje, og derfor er de ret svære at komme af med, men når de løber lure coursing glemmer man alle tanker om pelspleje og vask

Din hund har fået ny hjemmeside

28-05-2018 15:16, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Som hundeejer har du sikkert tit surfet rundt på nettet for at få svar på spørgsmål om alt fra vacciner til pelspleje, motion, flåter og meget andet, der kan bekymre i hverdagen. Nu er en helt ny webside dukket op, hvor rigtig mange af disse spørgsmål bliver behandlet – oven i købet ret detaljeret. Siden hedder langthundeliv.dk.

Plush Puppy er nu hos PitStop For Pets

26-10-2011 13:54, af Vibe Madsen
Plush Puppy agenturet har nu skiftet hænder og er nu i Danmark med hele sortimentet i pelspleje.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

De 10 største sommerfarer for din hund

05-06-2024 11:40, af Anne Cecilie Sohl

For vores hunde betyder sommer ofte mange nye indtryk og mere udetid med dem på to ben. Men sommeren bringer også udfordringer med sig for vores firbenede venner, og mange hunde kommer til skade på grund af sommerlandets farer. Agria Dyreforsikring har samlet 10 af de hyppigste sommer-skader blandt hunde og giver gode råd til hundeejeren, hvis uheldet er ude.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hvor er det skønt at være heldig…

07-06-2024 11:32, af Anne Cecilie Sohl

På Hundens Dag 2024 var Broholmerselskabets Aktivitetskreds 3 (Jylland) på Lemvig Marked og Dyrskue, hvor vi samlede 13 Broholmere, som havde taget deres mennesker med, og vi var endda rigtig heldige med vejret – en dag med skønt solskin.

Kom med James til terminsprøver og konfirmation

06-06-2024 10:46, af Anne Cecilie Sohl

Foråret er gået med mange nye og spændende ting - her i blandt terminsprøver og konfirmation. Når situationerne er nye for både James og jeg, er alt hvad vi laver, med forbehold for at han kan have brug for en pause, mere tid, eller at han måske ikke er klar til den givne opgave endnu. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Traditionsrig lure coursing med Myndeklubben

07-06-2024 11:17, af Anne Cecilie Sohl

Traditionen tro gav Myndeklubben alle hunde mulighed for at prøve lure coursing på Hundens dag.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet