DIY – hundeshampoo – også til følsom hud

31-07-2017 17:08, af Anne Ekenberg

Lige så nemt det er at købe en færdig shampoo til sin hund, lige så hyggeligt og nemt er det at lave sin egen. Fordelen er den indlysende, at man ved, hvad der er i den. Her kommer nogle nemme og effektive DIY shampoos til hunde med og uden problemer.

Copyright Ridehesten.com

Måske har du allerede ingredienserne i din husholdning, men hvis ikke er de nemme at anskaffe og i tilgift billige.  Basisingredienser til den første opskrift er nemlig intet andet end vand, hvid eddike og helt almindeligt opvaskemiddel. Men husk at bruge opvaskemiddel uden parfume og farve, men først lidt om pH-værdi.

pH-værdi – på en skala fra 1-14

Du har nok hørt, at man ikke må bruge shampoo til mennesker, når man vil vaske sin hund. Det skyldes en forskel i pH-værdi. pH-værdi er en målestok for, om noget er hhv. surt som eddike, neutralt som vand, eller alkalisk som brun sæbe.

Hundens pH-værdi

Når du ikke bør bruge shampoo til mennesker skyldes det, at vores pH-værdi ligger på ca. 5,5-6,5, dvs. vores hud er lidt sur. Hundens pH svinger derimod mellem 6,2–7,4, hvilket betyder, at den er tæt på at være neutral. Menneskeshampoo vil derfor være for sur for vores hunde og kan udløse hudirritationer.

DIY – basisshampoo

Det kan som sagt lyde lidt vanvittigt, men basisshampooen er lavet af kun tre ingredienser, som du måske allerede har. Opvaskemiddel er lavet til at fjerne fedtstoffer fra madlavningen og kan derfor også bruges til at fjerne fedt i hundens pels. Dernæst tilsættes hvid eddike, som har en antibakteriel effekt, og som vil få pelsen til at skinne. Endelig tilsættes helt almindeligt vand.

2 kopper vand

1/4 kop opvaskemiddel

1/2 kop hvid eddike

Hæld blandingen på en tom flaske, som har indeholdt opvaskemiddel, og du har en nem måde at fordele shampooen på.

Husk, at shampooen ikke må komme i din hunds øjne, og skyld grundigt efter, hvis det sker alligevel.

DIY – shampoo for tør hud

Har din hund en tør hud og irriteret hud, kommer her hele to gode opskrifter. De kræver lidt flere ingredienser, så du skal måske en tur forbi Matas eller apoteket, mrn de er begge overraskende simple. Den ene opskrift indeholder havregryn, som har en rensende virkning

Aloe-vera og glycerin-shampoo

 1 kop opvaskemiddel eller babyshampoo

1 kop hvid eddike

1/3 kop glycerin

2 tsk aloe-vera gel

1/4 kop vand

Bland det hele sammen og ryst godt. Sørg for, at blandingen ikke kommer i din hunds øjne.

DIY – Havregrynsshampoo til tør hud

1 kop havregryn

½ kop bagepulver

¼ kop vand

I kaffekværnen eller blenderen males havregrynene til fint mel. Derefter blandes det med bagepulver og vand. Gør hunden våd og masser blandingen ind i pelsen. Lad shampooen sidde fem minutter, før hunden skylles grundigt.

Den sidste opskrift, vi bringer, er en loppeafvisende shampoo. I denne opskrift bruger vi lavendelolie, men en stribe andre urteekstrakter kan også bruges såsom pebermynte, eucalyptus og rosemarin. Husk dog, at du aldrig må bruge æteriske olie direkte på huden, da en æterisk olie er et koncentrat og derfor alt for skrap til en sensitiv hud.

DIY – loppeafvisende shampoo

3 dl vand

½ dl aloe vera gel

1 tsk flydende castillesæbe

2 dråbe æterisk lavendelolie

Bland alle ingredienserne i en flaske og ryst godt sammen.

Faktaboks:

Castillesæbe er en ren sæbe, der ikke indeholder konserveringsmidler, og den er derfor god for følsom hud. Den blev oprindeligt lavet på olivenolie, men bliver også lavet på kokos- og solsikkeolie– tilsat lud. Den har en meget høj pH-værdi og skal derfor fortyndes meget.

Der findes mange andre muligheder, hvis man google hjemmelavet hundeshampoo. De fleste bruger en kombination af eddike, som giver en skinnende pels, og som virker som en deodorant, castilllesæbe eller almindeligt opvaskemiddel, og endelig bagepulver for at give den rette pH-værdi. De æteriske olie kan give det sidste ”touch” og samtidig afvise utøj.

Rigtig god fornøjelse!

Læs også

Når lure coursing giver tårer i øjnene

13-02-2022 12:25, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En afghansk mynde kræver meget pelspleje, og derfor er de ret svære at komme af med, men når de løber lure coursing glemmer man alle tanker om pelspleje og vask

Din hund har fået ny hjemmeside

28-05-2018 15:16, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Som hundeejer har du sikkert tit surfet rundt på nettet for at få svar på spørgsmål om alt fra vacciner til pelspleje, motion, flåter og meget andet, der kan bekymre i hverdagen. Nu er en helt ny webside dukket op, hvor rigtig mange af disse spørgsmål bliver behandlet – oven i købet ret detaljeret. Siden hedder langthundeliv.dk.

Plush Puppy er nu hos PitStop For Pets

26-10-2011 13:54, af Vibe Madsen
Plush Puppy agenturet har nu skiftet hænder og er nu i Danmark med hele sortimentet i pelspleje.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Alle store dyreinteresseorganisationer vil sammen løfte sundheden og velfærden for danske hunde

15-04-2024 12:21, af Anne Cecilie Sohl

For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.