Årets mest populære hundenavne

12-01-2024 11:44, af Anne Cecilie Sohl

Råber du efter Charlie eller Luna i hundeparken, er der stor sandsynlighed for, at der kommer mere end én velopdragen hund – eller velopdragent barn - løbende. Ifølge Agria Dyreforsikrings opgørelse er det menneskenavne på to stavelser, der topper listen over de mest populære hundenavne i Danmark. Men allerede nu forudser hundeekspert, at flere royalt klingende navne vil være regerende mestre på næste års hitliste. 

Copyright Ridehesten.com
Det er menneskenavne på to stavelser, der hitter hos danskerne, når de skal vælge navn til deres nye firbenede familiemedlem, viser Agria Dyreforsikrings opgørelse over populære hundenavne. Men allerede nu forudser hundeekspert, at flere royalt klingende navne vil kunne danne mode på næste års hitliste. Foto: AdobeStock

Kært barn har mange navne, og enhver hundeejer må indrømme, at elsket hund har (endnu) flere kælenavne. Men det vigtigste navn er nu engang det første, du giver din nye bedste ven på fire ben. Det er nemlig det, hunden skal lære at reagere på, så den kommer, når du kalder - og det, du skal bruge hos dyrlægen og forsikringsselskabet.

Men hvad skal man så kalde sin hund, hvis man helst nøjes med at ”lave indkald” på bare én hund i hundeparken – og undgå også at måtte rose samtlige andre af kvarterets velopdragne navne-søskende (på to- såvel som fire ben)?

Hvad skal hvalpen hedde?
Det har Agria Dyreforsikring svaret på. Hvert år i januar dykker forsikringsselskabet ned i det forgangne års nytegnede hundeforsikringer og undersøger, hvilke hundenavne der hitter blandt de danske hundeejere. Og når man øjer dette års Top 20 igennem, viser der sig to helt klare tendenser: Alle navnene er i to stavelser, og er i øvrigt – langt overvejende - menneskenavne.

- Det giver faktisk rigtig god mening, forklarer Lotte Evers, der er hundeentusiast og i øvrigt marketingchef i Agria Dyreforsikring. Hun uddyber:

- Der en fordel at vælge et hundenavn, som ikke er besværligt langt eller for kludret at udtale – eller direkte pinligt at råbe højt i fuld offentlighed, forklarer Lotte Evers.

- Mange racehunde har faktisk hele tre forskellige navne: Et officielt stambogsnavn, der henviser til den kennel, den stammer fra – ofte vidunderligt pompøse eller som en del af et tema. Men det kan du jo ikke stå og råbe ude i haven, så derfor får hunden også et kaldenavn. Og så er der det navn, som hunden tror, er dens navn, fordi det er det, vi råber – ofte i frustration - når hunden ikke kommer, når vi kalder, griner Lotte Eversog  understreger igen sin pointe: At vigtigste ord, man kan lære sin hund, er dens kaldenavn.

Lyden er vigtig
- Hundenavne på to stavelser er ideelle, når du skal fange din hunds opmærksomhed. Det er nemt og hurtigt at udtale, og hunde reagerer godt på ”skarpe” vokaler som I og Y. De fleste hundeejere vil nok skrive under på, at deres hund er unik, speciel og fantastisk, og med 400 forskellige hunderacer, findes der heller ikke to vovser, der er ens. har Når vi samtidig i dag optaget hunden som et nærmest ligeværdigt medlem af vores familier, vil vi naturligvis give vores hundehvalp et lige så unikt navn som vores tobenede unger får - og ét, som kan matche den unikke skabning, som er familiens nye hundehvalp jo naturligvis er, siger hun.

Fra BonBon til Buller og Bella
- Tidligere var danskernes kæledyrs navne meget forskellige fra menneskelige navne, forklarer Lotte Evers.

- Helt tilbage til racehundenes spæde start, hvor hundeavl var en bibeskæftigelse for adelen, var det franskklingende hundenavne som Belle, Fifi, Bonbon og Loulou, der var på mode blandt det bedre borgerskab. Samtidig kaldte landbobefolkningen deres ”bastarder” gode, danske navne som Trofast, Buller, Sofus og Perle. Fordi ”kommandosproget” indenfor hundetræning var tysk, var jagthundenes navne ofte korte og fyndige som Rolf, Fritz, Zoltan und so weiter… Og som vi også så det i Matador, fik mange hunde navnet Pax, da freden sænkede sig over Danmark. Men den helt store inspiration til nytænkning af hundenavne kom med hundenes indtog på det store lærred: Lassie, Tarzan og Vagabondens Lady. Og senere blev Poul Thomsens gamle danske hønsehund, Balder, trendsetter, påpeger Lotte Evers.

Lidt kongelig har man vel lov at være
- Der går mode i hundenavne, fuldstændig som det gør i menneskenavne, men vi skal faktisk helt frem til 1990'erne, før vi danskere begyndte at give vores kæledyr de samme navne som vores børn. Og nåeh ja, lidt kongelig har man da lov at være, griner Lotte Evers og uddyber:

Tal fra Danmarks statistik viser, at navne som Felix, Christian og Isabella er avanceret voldsomt på hitlisten over de mest populære børnenavne i kølvandet på nyeste generation i Kongehuset.

- Indenfor kæledyrsverdenen var Felix tidligere et navn, vi primært forbandt med katte - i dag har det indtaget en solid 20. plads på hundenes Top 20, så mon ikke vores seje dronnings seneste udmelding og abdikation også kan gå hen og få en afsmittende effekt på danskernes valg af fremtidige hundenavne, spekulerer marketingchefen.

- Jeg kan sagtens forestille mig et helt kobbel af royalt klingende navne vil være regerende mestre på næste års hitliste – naturligvis med Frederik og Daisy som listens førerhunde, afslutter hun.

Her får du Agrias Top 20 over de mest populære han- og tævehundenavne i 2023 – så er det op til dig, om du vil bruge listen som inspiration eller til at se, hvad du skal gå udenom, når hvalpens navneskilt skal indgraveres:

Fakta
Top 20 over de mest populære hanhundenavne i 2023
 1. Charlie
 2. Eddie
 3. Milo
 4. Balder
 5. Carlo
 6. Max
 7. Ludvig
 8. Simba
 9. Buster
 10. Anton
 11. Hugo
 12. Otto
 13. Viggo
 14. Alfred
 15. Kenzo
 16. Loui
 17. Cody
 18. Marley
 19. Sofus
 20. Felix
Fakta
Top 20 over de mest populære tævehundenavne i 2023
 1. Luna
 2. Molly
 3. Bella
 4. Maggie
 5. Alba
 6. Mille
 7. Karla
 8. Coco
 9. Wilma
 10. Nala
 11. Frida
 12. Saga
 13. Sally
 14. Freja
 15. Alma
 16. Ellie
 17. Daisy
 18. Ella
 19. Rosa
 20. Carla

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise kirsebær?

27-07-2017 09:48, af Anne Ekenberg

Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til

Overblik: Regler for hunde på fly

16-03-2018 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ønsker man at få sin hund med på en rejse, er der stor forskel på reglerne hos de enkelte flyselskaber. Derfor er det vigtigt, at man sætter sig ind i selskabets regler, inden man drager mod lufthavnen. Vi bringer her et overblik

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Fra Magasinet HUNDEN: Hundeklinikken gør dyrlægebesøget hyggeligt

26-05-2023 12:31, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Alle hunde skal på et eller andet tidspunkt forbi dyrlægen, og det er ikke alle, der synes, det er en fest. På Hundeklinikken i København gør de noget ved dyrlægeangst med deres helt specielle tilgang til hundene

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.