Ulve, hunde og deres retfærdighedssans

13-08-2017 16:09, af Anne Ekenberg

Visse primater forstår begrebet retfærdighed. Det har forskerne længe vidst. Men nu har forskerne vist, at både ulve og hunde også forstår sig på retfærdighed – ja, faktisk er ulves sans for retfærdighed større end hundes, skriver avisen The Independent på deres hjemmeside.

Copyright Ridehesten.com

Domesticering ødelægger retfærdighedssansen

Man har troet, at hundens opfattelse af retfærdighed overgik ulvens, fordi hunden har været sammen med mennesker i så mange år. Men nu mener forskerne, at netop hundens domesticering har været med til delvist at ødelægge den.

Menneskets domesticering af hunden har svækket den retfærdighedssans. Foto: shutterstock

De to forsøg

I forsøg foretaget af forskere ved Universitetet i Wien blev hundene og ulvene sat i bure, som stødte op mod hinanden, og derefter blev de trænet i at trykke på en knap.

I det første forsøg fik kun makkeren en godbid ved hvert tryk. Testdyret fik ingenting. Og i det andet forsøg fik begge dyr en belønning, men makkeren fik en bedre belønning end testdyret.

– Evnen til at indse denne uretfærdighed blev klar, da testdyrene nægtede at fortsætte med eksperimentet, tilføjede Jennifer Essler fra University Wiens.

Et testdyr blev anset for at nægte at samarbejde, hvis det rykkede væk fra knappen og ikke trykkede på den 10 gange i træk.

Ulve med høj rank bliver hurtigere mere frustreret over uretfærdighed. Foto: Shutterstock

Ulvenes svar var stærkere end hundenes

Grunden til, at hundenes svar på den uretfærdige behandling var knapt så stærk som ulvenes, skyldes hundenes omgang med mennesker, mener forskerne. Hundene tolererede i højere grad den uretfærdige behandling – i hvert fald fra menneskers side, skrev forskerne i magasinet Current Biology.

– Livslang positiv interaktion og træning med deres menneskelige omsorgspersoner kan måske gøre hunde mere villige til at deltage i eksperimentet på grund af deres ønske om at behage, udtalte forskerne.

Domesticering og socialisering betyder meget

Forskeren sagde også, at de deltagende hunde i høj grad var blevet socialiseret på mennesker i de første 4 uger af deres liv, men de havde ikke noget tæt kæledyr-ejer-forhold i øvrigt.

– Alligevel var de meget mere ivrige efter at behage den deltagende person, end ulvene var, skrev forskerne videre.

Forsøgene viste altså samlet set, at både ulve og hunde havde en klar oplevelse af uretfærdighed. Forsøgene viste dog også, at dyrene gerne ville trykke på knappen, hvis de var alene og derfor ikke oplevede en uretfærdighed.

Endelig viste forsøget også, at dyr med høj rank blev hurtigere og mere frustreret, fordi de ikke var vant til denne situation.

Kilder: independent.co.uk, cell.com

Læs også

Når samarbejdet testes, klarer ulve sig bedre end hunde

19-02-2022 10:18, af Astrid Holtet

Sat over for en opgave, der kræver samarbejde, klarer ulve sig væsentlig bedre end hunde, viser forskningen

Hvorfor har nogle hunde hængeører?

16-10-2021 09:00, af Astrid Gerd Holtet

Selvom hunde og ulve er i familie med hinanden, ligner de på mange punkter ikke længere hinanden – hængeører, pletter og krøllet pels er eksempelvis ikke noget der ses hos den vilde ulv. Men hvorfor har hundene fået disse særlige træk?

 

Ulvedrab betyder flere ulvehunde i Kroatien

28-06-2021 12:44, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I Kroatien er der så stor utilfredshed med ulvebestanden, at der visse steder er startet ulovlig jagt på dyret. Det kan vise sig at være noget af et selvmål

 

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Danskerne bekymrer sig mere om deres kæledyr end om familie

25-04-2024 08:24, af Anne Cecilie Sohl

”Lykken er en varm hundehvalp”, sagde ”Radisen” Søren Bruun. Men nu viser en ny undersøgelse, at det ikke kun er lykke og glæde man investerer i, når man inkluderer en hund eller kat i familien - man får også en stor portion bekymring med i købet. 

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Når immunsystemet angriber

16-05-2022 08:55, af Astrid Holtet

Immunmedieret thrombocytopeni hos hunde er en sygdom, hvor immunsystemet angriber og ødelægger hundens blodplader