Når samarbejdet testes, klarer ulve sig bedre end hunde

19-02-2022 10:18, af Astrid Holtet

Sat over for en opgave, der kræver samarbejde, klarer ulve sig væsentlig bedre end hunde, viser forskningen

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Hunde og ulve har en fælles forfader, men siden deres veje deltes, har hunde og ulve udviklet sig, så der nu findes væsentlige forskelle mellem de to arter. Ulve lever i flokke, hvor de blandt andet jager og nedlægger stort vildt – og det kræver at flere ulve jager sammen og at de evner at samarbejde. Vildtlevende hunde lever derimod i høj grad af affald og selvdøde dyr, hvilket ikke på samme måde kræver at hundene hjælpes ad.

For at blive klogere på forskellen mellem hunde og ulves evne til at samarbejde, undersøgte forskere fra ”Wolf Science Center” i Wien hunde og ulves evner til at løse en simpel opgave. For at få fat i noget foder, skulle to dyr trække i hvert sit reb på samme tid – en opgave som blandt andet elefanter, papegøjer og chimpanser førhen har vist, at de kunne løse.

Forskerne fandt, at ulvene klarede sig lagt bedre end hundene. Uden forudgående træning lykkedes det for fem ud af syv ulvepar at få fat i maden, mens kun et af hundeparrene gennemførte opgaven. Efter træning, hvor dyrene blev guidet gennem opgaven, var ulvene fortsat langt bedre end hundene.

Forskerne mener at deres resultater er et klart udtryk for forskellen mellem hunde og ulves måde at jage og leve på, hvor hunde i mindre grad af afhængige af at samarbejde med andre.

Hunde har dog en udtalt evne til at samarbejde med mennesker, og andre studier har da også vist at hundes evne til at samarbejde med hinanden kan styrkes gennem træning. Blandt andet har man fundet, at hunde, der gennemgik meget træning i forskellige typer af opgaveløsning, også var langt bedre til at løse samme test, som forskerne fra ”Wolf Science Center” brugte, sammenlignet med hunde der ikke blev trænet til dagligt. Dermed tyder det altså på, at hunde som udgangspunkt ikke har så god en evne til at samarbejde som ulve har, men at deres evne dog kan forbedres gennem træning.

Læs også

Hvorfor har nogle hunde hængeører?

16-10-2021 09:00, af Astrid Gerd Holtet

Selvom hunde og ulve er i familie med hinanden, ligner de på mange punkter ikke længere hinanden – hængeører, pletter og krøllet pels er eksempelvis ikke noget der ses hos den vilde ulv. Men hvorfor har hundene fået disse særlige træk?

 

Ulvedrab betyder flere ulvehunde i Kroatien

28-06-2021 12:44, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I Kroatien er der så stor utilfredshed med ulvebestanden, at der visse steder er startet ulovlig jagt på dyret. Det kan vise sig at være noget af et selvmål

 

Ulve, udstationeringer og hvalpekøb på vej til postkassen

17-04-2021 10:25, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I den kommende uge udkommer det nyeste nummer af HUNDEN. Her kan du læse lidt om, hvad du kan glæde dig til

Agria fornyer mangeårigt samarbejde med Schweissregistret

25-03-2023 09:42, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Schweissregistret er et register over ekvipager (hund og ejer), der er specialiserede i at opspore og humant aflive påkørte og anskudte klovdyr, dvs. hovedsageligt rådyr

Ditte Youngs dyrlægesamarbejde udskudt

01-11-2019 08:23, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hvad der lignede starten på et givtigt samarbejde mellem Ditte Young og en række dyrlæger er annulleret, da dyrlægerne ikke ønskede at deltage

Agria og DogCoach Family i nyt spændende samarbejde

15-12-2023 13:58, af Anne Cecilie Sohl

”Lad os gøre livet for hundeejere sjovere sammen” – det er udgangspunktet for det nye samarbejde mellem forsikringsselskabet Agria og det nye medlemsunivers DogCoach Family.

Hjælp til voldsudsattes kæledyr

25-03-2024 08:53, af Anne Cecilie Sohl

En ny bevilling fra QATO Fonden sikrer akut nødpasning af voldsudsatte kvinders kæledyr, når kvinderne kommer på krisecenter. Projektet er et samarbejde mellem LOKK og Dyrenes Beskyttelse, der i fællesskab vil sikre beskyttelse for både mennesker og dyr, der befinder sig i en svær situation. 

Video: Nyt værktøj skræller dyret i lag

04-01-2019 17:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Et samarbejde mellem Sveriges største hospital for smådyr og en visualiseringsvirksomhed giver helt nye muligheder for dyrlæger, ejere og studerende. Verdensnyhed bliver præsenteret på MyDOG

Hunde fremmer samarbejdet

25-11-2017 17:19, af Astrid Gerd Holtet

Har I en kontorhund på din arbejdsplads? Hvis ikke, så kan det være I skulle få én – et nyere amerikansk studie har nemlig vist, at tilstedeværelsen af en hund fremmer samarbejdet hos mennesker 

Mazer er død

19-07-2023 09:17, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mange har nok set Nikolaj Kaae og hans malinois Mazer vise deres imponerende samarbejde på diverse udstillinger og ved andre hundeevents. Nu er Mazer desværre afgået ved døden, og det har taget hårdt på Nikolaj Kaae

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Når immunsystemet angriber

16-05-2022 08:55, af Astrid Holtet

Immunmedieret thrombocytopeni hos hunde er en sygdom, hvor immunsystemet angriber og ødelægger hundens blodplader

Ny donation baner vej for nye indendørs træningsfaciliteter til Nordjyllands Internat

17-04-2024 08:46, af Anne Cecilie Sohl

Mens opførelsen af en ny og topmoderne dyrlægeklinik i øjeblikket er i fuld gang hos Nordjyllands Internat i Hjallerup, kan internatet nu løfte sløret for, at der også er nye faciliteter til indendørs hundetræning samt hundemassage på vej. Det er resultatet af endnu en donation fra den nordjyske fond Melsen Fonden.