Pas på: Hjertelungeorm på Djursland

14-04-2020 08:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En ulykkelig hundeejer har fået konstateret, at hendes hund har fået hjertelungeorm. Derfor advarer hun nu andre hundeejere

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

Hornslet. En by i den sydvestlige del af Djursland. Her har en hundeejer netop erfaret, at hendes hund har fået hjertelungeorm. Det skriver blandt andre Randers Amtsavis.

Dorte Bjerregaard bor i Hornslet, og det er hendes otte måneder gamle welsh corgi, der er blevet ramt af den frygtede parasit. Hun fortæller, hvordan hunden Hugo pludselig viste tegn på hjertelungeorm søndag morgen, da påsken var på sit højeste. Først var det appetitten, det gik ud over, men Dorte Bjerregaard slog det lidt hen, da hun mente, at Hugo måske bare var lidt mere interesseret i damer end i mad, eftersom han er blevet kønsmoden.

Alligevel kontaktede hun en dyrelæge, som først behandlede Hugo for en diskusprolaps uden held. Derfor røg Hugo videre til Aarhus Dyrehospital, som konstaterede, at der altså var tale om hjertelungeorm. Hugo blev indlagt på hospitalet, men er nu hjemme igen til hjemmebehandling.

Dorte Bjerregaard opfordrer hundeejere i lokalområdet til at være opmærksomme på deres hund og holde øje med, om den ændrer adfærd.

Læs mere om sagen her

 

Info

Fransk hjerteorm, angiostrongylus vasorum og rævens lungeorm, crenosoma vulpis, kaldes ofte hjertelungeorm som en fælles betegnelse.

Dette er en forsimplet betegnelse, da den franske hjerteorm kan være livsfarlig for smittede hunde, mens rævens lungeorm yderst sjældent giver alvorlige sygdom.

Diagnosen stilles ved hjælp af afføringsprøver fra den inficerede hund. Man kan også tage en hurtigtest/snaptest på en blodprøve.

Ved alvorlig infektion ses forandringer i blodet og lungerne. Forandringerne kan normalt ses ved en røntgenundersøgelse af brysthulen.

Hvis diagnosen stilles i tide, er behandlingen af fransk hjerteorm/hjertelungeorm og rævens lungeorm nem at udføre.

Kilde: https://www.anicura.dk/fakta-og-rad/hund/fransk-hjerteorm/

Læs også

Hvordan tages en afføringsprøve?

18-04-2023 08:10, af Astrid Gerd Holtet

Mange hundeejere vil opleve at skulle aflevere en afføringsprøve fra deres hund – men hvorfor bruger man afføringsprøver og hvordan gør man, når prøven skal indleveres?

Symptomer – hoste

08-04-2021 08:32, af Astrid Gerd Holtet

Hoste hos hunde kan skyldes alt fra en harmløs luftvejsinfektion til alvorlige hjerteproblemer – vi ser lidt nærmere på de sygdomme, der kan give anledning til hosten

Odsherred hotspot for hjerteorm

17-05-2020 09:19, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mens København fortsat er det område med flest udbrud af hjerte- og lungeorm, så tager Odsherred en overraskende andenplads, hvad angår hotspots for de farlige parasitter

Meldinger om Hjerte-lungeorm ved Horsens

28-02-2023 08:45, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

To hunde er blevet diagnosticeret med hjerte-lungeorm på Dyreklinikken i Vrønding ved Horsens. Det er usædvanligt, og derfor advarer lokal dyrlæge nu

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Højsæson for smitte: Snegleparasit kan være livsfarlig for din hund

02-05-2024 10:35, af Anne Cecilie Sohl

Den livsfarlige sygdom hjertelungeorm spreder sig netop nu blandt hunde i Danmark, parasitten smitter nemlig mest i foråret i takt med, at temperaturen stiger. Hundeejere skal derfor være ekstra opmærksomme på hundens adfærd, da hjertelungeorm kan gøre alvorlig skade på hundens organer, lyder advarslen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Årets Førerhund 2024 er fundet

26-04-2024 11:07, af Anne Cecilie Sohl

Golden retrieveren Bertha har modtaget nyindstiftet pris for at være sin brugers øjne i trafikken og gøre hendes liv meget lettere.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Danskerne vil gå langt for at hjælpe dyr i nød

26-04-2024 08:38, af Anne Cecilie Sohl

Siden Agria Dyreforsikring i 2018 første gang afholdt den velgørende Hundegåtur, er danskernes ønske om at hjælpe dyr i nød kun vokset. Derfor håber Agria på - for syvende år i træk - at kunne sætte indsamlingsrekord i weekenden den 4. og 5. maj. Hverken distancen eller antallet af skridt er afgørende for donationens størrelse - men jo flere der går med, jo flere penge donerer selskabet til Dyreværnets arbejde med hjemløse hunde.

Hvad er interdigital furunkulose?

22-12-2017 16:15, af Astrid Gerd Holtet

Furunkulose i poterne er en ret almindelig lidelse hos hunde, som kan være smertefuld og svær at slippe af med

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Må min hund spise mælkebøtter?

28-07-2017 12:54, af Anne Ekenberg

Mælkebøtter er faktisk ret sunde for os mennesker. Vi kan bruge alle dele i madlavning, og minsandten om de ikke også er sunde for vores hunde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Hundredevis af hunde indtog Kolding motocrossbane

02-05-2024 10:56, af Anne Cecilie Sohl

Søndag den 14. april blev motocrossbanen i Kolding forvandlet til en stor forhindringsbane, da Virbac afholdte motionsløb for hund og ejer.