Hvordan tages en afføringsprøve?

18-04-2023 08:10, af Astrid Gerd Holtet

Mange hundeejere vil opleve at skulle aflevere en afføringsprøve fra deres hund – men hvorfor bruger man afføringsprøver og hvordan gør man, når prøven skal indleveres?

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Undersøgelse af afføringsprøver er et almindeligt og ofte brugt værktøj hos dyrlægen, som kan hjælpe dyrlægen med at finde ud af hvad en syg hund fejler. Prøverne bruges ofte ved hunde med længerevarende marve-tarmproblemer, eller ved mistanke om orm.

Hvad undersøges afføringsprøven for?

Ofte bruges afføringsprøven til at opdage problemer med indvoldsorm og behandle hunden inden den bliver syg, for på den måde at kunne forebygge problemet.

Blandt de mest almindelige ting, som afføringen undersøges for, er blod, mave-tarmparasitter, bakterier og virus.

Hvordan tager du en afføringsprøve fra din hund?

Når dyrlægen beder dig om at aflevere en afføringsprøve fra din hund, er det i mange tilfælde nok med afføring fra en enkelt dag. Det kan give et mere præcist billede, hvis prøven opsamles fra flere forskellige portioner afsat samme dag.  Tag gerne fra toppen af afføringsklatten, så du undgår at få jord og skidt med fra underlaget. Opbevar prøven i en lukket beholder i kølige omgivelser, og hold den væk fra direkte sol og frost. Den bør ikke være mere en ca. et døgn gammel.

Skal din hund undersøges for nogle bestemte typer orm, kan det være nødvendigt at medtage afføringsprøver fra tre på hinanden følgende dage.

Du bør altid følge den vejledning du får udleveret hos dyrlægen.

Når prøven er undersøgt

Nogle gange kan dyrlægen selv foretage undersøgelserne, andre gange sendes prøven til et eksternt laboratorium. Hvor hurtigt man kan få svar på prøven, afhænger af hvilken prøve der skal laves – og om dyrlægen selv kan lave den eller ej. Ved nogle prøver kan svaret være klar samme dag, mens det ved andre kan tage en eller flere dage.

 

 

Læs også

Danskerne bekymrer sig mere om deres kæledyr end om familie

25-04-2024 08:24, af Anne Cecilie Sohl

”Lykken er en varm hundehvalp”, sagde ”Radisen” Søren Bruun. Men nu viser en ny undersøgelse, at det ikke kun er lykke og glæde man investerer i, når man inkluderer en hund eller kat i familien - man får også en stor portion bekymring med i købet. 

Hunde på Dyrehavsbakken

12-04-2024 08:23, af Anne Cecilie Sohl

Har du fået en ny hvalp, der skal prøve at udstille? Har du en hund, der senere skal på udstilling og lige skal prøve det først? Eller har du et barn, der kunne tænke sig at blive juniorhandler på DKK-udstillingerne? Så er der mulighed for at prøve det hele af under hyggelige og afslappede forhold på Bakkeskuet den 9. maj.

Første DM i Canicross

10-04-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Søndag den 7. april blev det første Danske Mesterskab i Canicross afholdt under Dansk Canicross Forbund (DCF), arrangeret af K9Runners Mariager der stod for afholdelsen.

Stigning i Giardia i København

30-01-2021 07:58, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Den frygtede parasit spreder sig netop nu i København. Vær opmærksom

Dyrlægegruppen Frijsenborg barsler med særlig fødegang i Hinnerup

25-12-2018 08:01, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En helt ny fløj på klinikken giver plads til, at drægtige tæver og nyfødte hvalpe kan holdes adskilt fra syge dyr, og alt reproduktionsarbejdet kan fremover holdes i en separat bygning

Giver flere skraldespande mindre lort?

03-04-2018 09:05, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Inden påske spurgte vi jer, hvad der skulle til for at få folk til at samle deres hunds efterladenskaber op. Der kom mange bud, og flere foreslog, at der skal flere skraldespande op

 

Fra Magasinet HUNDEN: Vaccination og titertest

30-10-2020 18:00, af Lise Bang Hansen

Vaccinerer vi, som vi bør, eller bare som vi plejer? Få styr på stikkene for din hunds skyld. De seneste år har ny viden fuldstændig vendt op og ned på, hvordan hunde vaccineres.

Odsherred hotspot for hjerteorm

17-05-2020 09:19, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mens København fortsat er det område med flest udbrud af hjerte- og lungeorm, så tager Odsherred en overraskende andenplads, hvad angår hotspots for de farlige parasitter

Giv bidskader den opmærksomhed de fortjener

01-03-2024 10:43, af Anne Cecilie Sohl

I veterinær praksis står dyrlæger og veterinærsygeplejersker i frontlinjen for farlige dyrebid. Bag hver flænge lurer en potentiel fare for infektioner og alvorlige komplikationer, der kræver akut og præcis behandling. Desværre afslører en undersøgelse fra Den Danske Dyrlægeforening, at den vigtige opfølgning ofte mangler, og konsekvenserne kan være store.

Ny bog: Danske hundeejere skal lære om foder

16-05-2019 15:22, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Dyrlæge Therese G. Horsbjerg udgiver i samarbejde med Bacterfield en bog, som skal guide danske hundeejere gennem den store foderjungle

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Når immunsystemet angriber

16-05-2022 08:55, af Astrid Holtet

Immunmedieret thrombocytopeni hos hunde er en sygdom, hvor immunsystemet angriber og ødelægger hundens blodplader

Ny donation baner vej for nye indendørs træningsfaciliteter til Nordjyllands Internat

17-04-2024 08:46, af Anne Cecilie Sohl

Mens opførelsen af en ny og topmoderne dyrlægeklinik i øjeblikket er i fuld gang hos Nordjyllands Internat i Hjallerup, kan internatet nu løfte sløret for, at der også er nye faciliteter til indendørs hundetræning samt hundemassage på vej. Det er resultatet af endnu en donation fra den nordjyske fond Melsen Fonden.