Motivation – det der driver værket

01-05-2022 10:00, af Astrid Gerd Holtet

Hvad motiverer din hund?

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Når man træner med sin hund, kan man nogle gange opleve at den ikke er helt så motiveret for at arbejde som den plejer, eller at den meget hellere vil lave noget andet end lige dét, man gerne vil have den til. Kernen i problemet handler om motivation. Motivation er et begreb i biologien, der beskriver en indre tilstand, som tørst, sult eller brunst, og motivationen gør hunden mere eller mindre modtagelig over for påvirkninger udefra. Er hunden sulten vil mad være meget motiverende for den – det vil sige at den vil gøre meget for at få fat i noget at spise. Er den mæt, vil motivationen for at få noget mad derimod være lille. Det vil altså sige, at hundens indre tilstande vil gøre den mere eller mindre motiveret for at opnå bestemte ting.

Find ud af hvad der motiverer hunden

Virker hunden ukoncentreret når I træner, kan det være at du skal se på hvilken belønning du bruger. Ved at finde ud af hvad hunden er motiveret for, kan vi finde frem til hvordan vi bedst belønner den. Er hunden sulten, vil den være motiveret for at få godbidder, og de vil virke godt som belønning. Har hunden derimod en masse ophobet energi og lyst til at lege, vil leg med et stykke legetøj være noget den er motiveret for at opnå. Ved at finde ud af hvad hunden er mest motiveret for, kan du finde frem til hvordan den bedst belønnes.

Når verden er spændende

Alle ejere oplever at hunden engang imellem er mere interesseret i det der sker omkring den, end at træne – og igen kommer motivation ind i billedet. Er hunden mest motiveret for at få godbidden, man har i hånden, eller for at lege med de andre hunde rundt omkring den? Dét kan være afgørende for, hvorvidt hunden koncentrerer sig om træningen eller hellere vil hen til legekammeraten, der står lidt længere henne. Jo bedre belønninger du kan finde frem, jo større er sandsynligheden for at du kan konkurrere med legekammeraten og få hunden til at fokusere på dig.

Motivationen er ikke statisk

Dét der motiverer en hund i dag, er ikke nødvendigvis det samme som dét der motiverede den i går, eller for bare to timer siden. Er den sulten vil mad være motiverende indtil det øjeblik, hvor den er mæt. Er den legesyg, vil leg være motiverende indtil den er træt. For at finde den bedste belønning, skal du altså hele tiden have øje for hvad der motiverer din hund lige nu og her. Er den sulten, mæt, eller legesyg, eller er det noget helt tredje, der fylder? Kan du finde frem til det, kan du let forbedre dine belønninger og dermed hele jeres træning.

 

Læs også

BLOG: Skolehund, er det bare en hund som går i skole?

11-04-2023 08:33, af Yasmin Bøllehuus

Nej, for helt så enkelt er det ikke…
En skolehund er en hund som arbejder på en skole og er særligt trænet hertil. En mere meningsgivende betegnelse kunne være terapi- og skolehund, da mange af de jobfunktionerne hunden vil have er terapeutiske. I dette blogindlæg vil du kunne blive lidt klogere på, hvad en skolehund er men også hvordan min motivation for hele det her projekt startede.
En skolehund kan nemlig gøre en enorm forskel for de børn og unge den er sammen med!

 

BLOG: Hader du også at løbe? Så canicross i stedet!

02-12-2020 08:33, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Har du svært ved at finde motivation til at motionere? Så kan din hund måske være løsningen....

Læsehunde kan øge børns lyst til at læse

07-04-2019 08:56, af Astrid Gerd Holtet

Studie peger på, at tilstedeværelsen af en hund, kan øge børns motivation til at læse og hjælpe på deres koncentration

Leg fremmer hukommelsen

18-09-2017 11:56, af Astrid Gerd Holtet

Mange bruger leg som belønning i forbindelse med træning, fordi det for nogle hunde virker bedre end en tør godbid. Ny forskning tyder dog på, at leg efter træning også har en hel anden fordel – det hjælper måske hundens hjerne til at lagre dét den lige har lært

Påskens fristelser kan være farlige for din hund

10-04-2014 15:45, af Tine Luther
Påsken er en tid med god mad, chokolade og andre lækkerier. Men fed og salt mad kan være skadeligt for din hund og nogle godbidder, som eksempelvis mørk chokolade kan tilmed være livsfarligt.

Japanske hunde fodres med truede hvaler

04-06-2013 12:30, af Maja Golles
Den nordatlantiske finhval er sjælden. Alligevel producerer en foderstofvirksomhed i Tokyo godbidder til hunde lavet af disse hvaler. Rige japanere, der gerne vil signalere velstand, forventes som købere af produktet

Vind flotte præmier til din hund

14-09-2012 16:13, af Simone Strandet Sørensen
Du kan nu deltage i Best Friends konkurrence om lækre godbidder fra den populære WellDone familie.

Bogen om godbidder

14-12-2013 09:01, af Tine Luther
"HUNDESULTEN - Lav selv dine egne velsmagende hundekiks" er en opskriftsbog, der indeholder opskrifter på hundekiks, træningsgodbidder og lette godbidder, alle selv kan lave til deres hund.

Gør en forskel i julen

09-12-2012 08:49, af Tine Luther
Også i år kører OPERATION X-MAS, der handler om at indsamle foder og godbidder til hjemløse hunde og katte.

Online hundeprøve var en stor succes

02-04-2020 12:30, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Lørdag var der coronasikker hundeprøve hos Sanne og Annes online hundetræning. Mange deltog og du kan se videoerne

 

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Danskerne bekymrer sig mere om deres kæledyr end om familie

25-04-2024 08:24, af Anne Cecilie Sohl

”Lykken er en varm hundehvalp”, sagde ”Radisen” Søren Bruun. Men nu viser en ny undersøgelse, at det ikke kun er lykke og glæde man investerer i, når man inkluderer en hund eller kat i familien - man får også en stor portion bekymring med i købet. 

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Når immunsystemet angriber

16-05-2022 08:55, af Astrid Holtet

Immunmedieret thrombocytopeni hos hunde er en sygdom, hvor immunsystemet angriber og ødelægger hundens blodplader