Min første hund

14-04-2020 15:23, af Iben Lauesen

Da vi efterlyste historier om jeres første hund, modtog vi denne dejlige historie fra Iben Lauesen. Nyd den

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

 

Min første hund er en västgötaspids. Og hvad er så det for en hund, kunne man spørge: Västgötaspidsen er en drivhund (heeler). Den driver primært køer, men kan også bruges på får. Den er placeret i FCI Gruppe 5 (Spidshunde og racer af oprindelig type).  Västgötaspidsen regnes for at være en af de oprindelige svenske racer, omend det ikke er helt klart, hvordan den er beslægtet med Welsh Corgi. Det er en lille og kraftfuld, kortbenet hund. Både udseende og udtryk viser, at den er årvågen, opmærksom og aktiv.  Se i øvrigt racestandarden.  Ydermere kan man sige, at den er en nem og behagelig familiehund hos sporty mennesker, robust og kraftig, overbærende i forhold til børn og altid oplagt til leg. Den er årvågen, opmærksom og melder om gæster og alt andet usædvanligt med en kraftig gøen.

Mit første møde med racen fandt sted på et weekendophold hos en ny veninde, der i 1972 var kommet ind i min gymnasieklasse i Helsingør. Hendes forældre havde købt en ødegård lige nord for Hallandsåsen og hendes far underviste på mellemskolen i Helsingør, så de kørte sammen frem og tilbage. Her traf jeg for første gang västgötaspidsen. Min veninde havde 2 af slagsen, og de var uimodståeligt dejlige, og sov sammen med mig på det værelse, jeg havde fået tildelt. Efter en kærlig vækning om morgenen var jeg solgt til stanglakrids.

Jeg fik overtalt min mand til at tage med op og besøge veninden. Det blev i øvrigt en tradition i ferier og weekender gennem mange år. Og her faldt min mand pladask for racen. Trixie, som hunden hed, var meget snakkesalig, og han og Trixie førte lange samtaler omkring bordet ude i loen. Han beskrev hende sådan: ”set bagfra ligner hun en fransk dame, der går vrikkende ned ad gaden iført høje hæle og stram nederdel”. Der var ingen tvivl om, at skulle vi have hund skulle det være en västgötaspids.

Vi skal helt hen til december 2011 før vi med hjælp fra veninden fandt en kennel i Sverige, hvor der den 24. november var født hvalpe.

Vi besøgte kennelen og faldt straks for en lille tæve. Vi fik selv lov at vælge et navn og vi valgte at opkalde hende efter en vindrue - Pinot. Hendes fulde navn blev derfor: Lejondalens Prinsessan Pinot. (Svenskerne er rigtigt gode til at finde finurlige navne til deres hunde).

Efter nytår 2011/12 hentede vi hende hjem og vi har aldrig fortrudt. Vi har i øvrigt også en dansk opdrættet västgöta hanhund fra Kennel Clasus på Fyn – og han er om muligt lige så dejlig som Pinot.

 

 

Læs også

Fredagsquiz: Hvad ved du om västgötaspids

04-01-2019 08:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Quiz|

Selvom vi er til MyDOG, skal du ikke snydes for en fredagsquiz. Denne gang med en race, man ofte støder på heroppe. Den er sød, fin og vanvittig irriterende at skulle stave til

Hundehvalp muligvis stjålet i Nees

26-10-2020 12:10, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Onsdag forsvandt hundehvalpen Bella på 10 uger fra byen Nees syd for Lemvig. Meget tyder på, at hvalpen er stjålet

Hvalpefosterets udvikling

08-05-2022 09:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser på, hvordan hvalpefostret udvikler sig i tævens mave igennem hele drægtigheden

Velkommen til hvalpen – del 1

15-03-2011 11:11, af Anne Kristine Tollestrup
Få inspiration til at give en ny hvalp den rigtige velkomst. Følg med i hunden.dk's tredelte serie "velkommen til hvalpen".

BLOG: Tænk dig om før du siger nej til din hund

30-11-2020 08:06, af John Frank Ahm

Det er nærliggende at sige nej, når hvalpen eller den voksne hund gør noget den ikke må. Især er det umiddelbart en dårlig ide at sige nej, når det er til en hvalp. For hvordan skulle den forstå den kommando? Har vi lært den nej kommandoen eller er det bare en refleks hos os at sige nej? Jeg synes i det hele taget det er problematisk at sige nej til sin hund, uanset om det er en hvalp eller en voksen hund uden at tilbyde en anden alternativ adfærd som erstatning for det den ikke må

Sådan blev Nala fundet

19-11-2019 14:40, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

36 timer. Så længe var den 12 uger gamle hvalp Nala på flugt efter en ulykke. Her får du hele historien om eftersøgningen og hvor og hvordan hun blev fundet

Hundemirakel efter historisk orkan

08-10-2019 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Da orkanen Dorian ramte Bahamas spredte den død og ødelæggelse, men her en måned efter, opstår der heldigvis stadig mirakler

Gør din kennel synlig

01-10-2012 12:13, af Simone Strandet Sørensen
Skal du være med i den årlige udgave af Opdrættervejviseren ”Vejen til din nye hvalp”? Tilmeldingen er nu åben for alle DKK-opdrættere.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hundemekka på Dyrskuepladsen

08-05-2024 11:51, af Anne Cecilie Sohl

Hvis du ikke allerede har lagt planer for Kristi Himmelfartsdagene, så læg vejen forbi Roskilde Dyrskueplads. Fredag til søndag vil pladsen nemlig bugne af søde, dygtige hunde og deres ejere i anledning af Dansk Kennel Klub’s tredobbelte hundeudstilling. I løbet af de tre dage vil over 8.500 hunde blive bedømt og Dyrskuepladsen vil derfor være et sandt mekka for alle hundeelskere med rig mulighed for at få en stor overdosis af pelset kærlighed.

Gennembrud: Stamtavler for racehunde åbnes for nye sunde gener

07-05-2024 10:13, af Anne Cecilie Sohl

Dansk Kennel Klub åbner stambøgerne for tre racer af fladsnuede hunde. Det sker som led i et nyt samarbejde med flere dyreværnsorganisationer. En ny vision for hundeavl skal samtidig inspirere politikerne til at sikre sundere hunde i hele landet.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Lægemiddelstyrelsen udtaler sig om Bravecto

11-08-2017 14:01, af Anne Ekenberg

Bravecto blev omtalt af Hunden.dk d. 17. juli., efter midlet var blevet undersøgt grundigt af det Europæiske Lægemiddelagentur. Læs nedenunder, hvad Lægemiddelstyrelses siger om Bravecto.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Må min hund spise mælkebøtter?

28-07-2017 12:54, af Anne Ekenberg

Mælkebøtter er faktisk ret sunde for os mennesker. Vi kan bruge alle dele i madlavning, og minsandten om de ikke også er sunde for vores hunde.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Symptom - træthed

20-01-2022 15:28, af Astrid Gerd Holtet

Træthed eller nedstemthed er et almindeligt symptom på mange forskellige sygdomme hos hunde, men det kan være svært for ejeren at opdage