Hvalpefosterets udvikling

08-05-2022 09:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser på, hvordan hvalpefostret udvikler sig i tævens mave igennem hele drægtigheden

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Tævens drægtighed varer omkring 9 uger, eller mere præcist mellem 61 og 63 dage. I løbet af denne tid, gennemgår hvalpene en utrolig udvikling fra at være et lille befrugtet æg til at blive en leveklar lille hundehvalp. Vi ser nærmere på, hvad der sker i de 9 spændende uger.

Uge 1-2: Celledelingen går i gang

Efter parringen begynder de befrugtede æg at bevæge sig ned mod livmoderen. Samtidig begynder de at dele sig, og efter 8-12 dage består hvert foster af 16 celler.

Uge 3: Moderkagen dannes

Når fostrene når livmoderen, starter de med at flyde frit rundt, men efter cirka 3 uger sætter de sig fast i livmodervæggen. Herefter dannes livmoderkagen, der skal tilføre fostrene næring resten af drægtigheden.

Uge 4: For- og bagben dannes

I løbet af uge 4 begynder fostrene at tage form. Deres forben og bagben dannes, og ligeledes gør ører og øjne. På dette tidspunkt er de et par centimeter store og kan ses ved en ultralydsscanning.

Uge 5: De finere strukturer dannes

I løbet af uge 5 begynder de finere strukturer på fostrene at tage form. Der dannes blandt andet tydelige tæer og trædepuder, øjenlåg og læber. Det er også i denne tid, at kønsorganerne begynder at tage form.

Uge 6: Kønsorganerne bliver tydelige

Omkring uge 6 begynder fostrenes kløer at dannes og tarmsystemet ses i fostrets bughule. Kønsorganer begynder tydeligt at ligne han- eller hunkønsorganer.

7. uge: Pelsen vokser frem

Fostrene udvikler i denne tid pels, og begynder at ligne færdige hundehvalpe, men de er endnu ikke parate til at leve udenfor tævens livmoder.

Uge 8: Hvalpene er færdigudviklede

Fostrene er færdigudviklede hundehvalpe, som fylder godt i tævens bug. Udefra vil de kunne mærkes ved et let tryk på bugen.

Uge 9: Hvalpene er klar til fødsel

Hvalpene er klar til at blive født og møde verden.

 

/Astrid Holtet, dyrlæge

Læs også

Hundredevis af hunde indtog Kolding motocrossbane

02-05-2024 10:56, af Anne Cecilie Sohl

Søndag den 14. april blev motocrossbanen i Kolding forvandlet til en stor forhindringsbane, da Virbac afholdte motionsløb for hund og ejer.

Højsæson for smitte: Snegleparasit kan være livsfarlig for din hund

02-05-2024 10:35, af Anne Cecilie Sohl

Den livsfarlige sygdom hjertelungeorm spreder sig netop nu blandt hunde i Danmark, parasitten smitter nemlig mest i foråret i takt med, at temperaturen stiger. Hundeejere skal derfor være ekstra opmærksomme på hundens adfærd, da hjertelungeorm kan gøre alvorlig skade på hundens organer, lyder advarslen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Hunden som pioner

28-04-2024 11:30, af Anne Cecilie Sohl

I rumalderens begyndelse var Laika og Sputnik to af de mest bemærkelsesværdige pionerer. Laika, en modig og energisk hund af racen mongrel, blev valgt til at gå ned i historien som den første levende skabning, der rejste ud i rummet om bord på Sputnik 2. Hendes tapre rejse blev både en bedrift og et tragisk offer for videnskabens fremgang.

DKK’s brev til FCI

10-07-2017 13:35, af Anne Ekenberg

DKK har her til aften gengivet indholdet af det brev, DKK har sendt til FCI som reaktion på den frygtelige sag fra forrige uge med den radmagre sloughi på en udstilling i Rusland.

Det bedste til dine kæledyr

06-10-2023 15:13, af Louise Trabjerg

Hvis du elsker dit kæledyr, vil du også give det det bedste foder. Hos animondo finder du et stort udvalg af kvalitetsfoder til hunde, katte og heste. Uanset om du har en hvalp, en senior eller en allergisk firbenet ven, finder du her det rigtige foder til dit dyrs behov.

Den engelske dronning har fået ny hvalp

11-04-2013 14:27, af Tine Luther
Dronning Elizabeth af Storbritannien har fået en cocker–hvalp.

Stjålne bulldogger fundet døde

28-05-2013 08:07, af Maja Golles
Den franske bulldog tæve og hendes hvalp, som vi i sidste uge her på Hunden.dk skrev, var forsvundet fra en sommerhusgrund i Over Dråby ved Jægerspris er nu fundet. Desværre ikke i live.

TV-program på hundens præmisser

07-09-2017 11:17, af Marie Helene Rigård Rohleder

I disse uger kan du på TV 2 FRI følge otte internathundes jagt på et kærligt og blivende hjem. Dyreværnets adfærdsbehandler, Nina Amdi, bestemmer, hvilken  af de tre familier som må beholde hundene, fordi det er et program på hundens præmisser

Dansk opfindelse giver hunden digital hjernegymnastik

26-01-2022 14:53, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

 Danske Go Dogo vil med kunstig intelligens afhjælpe kedsomhed og forebygge depression hos hunde. Et smart digitalt set-up hjemme i stuen udfordrer hunden med mentalt stimulerende opgaver, som er udviklet i samarbejde med dyrlæger og adfærdseksperter. Når opgaven er løst, kvitteres automatisk med en godbid. Kvinden bag har brugt sine egne hunde til udvikling af systemet, som hun selv beskriver som en slags 'sudoku' for hunde

Shih tzu hvalp kvalt i stol

10-02-2021 12:26, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det var et grusomt syn, der mødte ejerne af den otte måneder gamle hvalp Alvin, da de tirsdag kom hjem

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Årets Førerhund 2024 er fundet

26-04-2024 11:07, af Anne Cecilie Sohl

Golden retrieveren Bertha har modtaget nyindstiftet pris for at være sin brugers øjne i trafikken og gøre hendes liv meget lettere.

Danskerne vil gå langt for at hjælpe dyr i nød

26-04-2024 08:38, af Anne Cecilie Sohl

Siden Agria Dyreforsikring i 2018 første gang afholdt den velgørende Hundegåtur, er danskernes ønske om at hjælpe dyr i nød kun vokset. Derfor håber Agria på - for syvende år i træk - at kunne sætte indsamlingsrekord i weekenden den 4. og 5. maj. Hverken distancen eller antallet af skridt er afgørende for donationens størrelse - men jo flere der går med, jo flere penge donerer selskabet til Dyreværnets arbejde med hjemløse hunde.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hvad er interdigital furunkulose?

22-12-2017 16:15, af Astrid Gerd Holtet

Furunkulose i poterne er en ret almindelig lidelse hos hunde, som kan være smertefuld og svær at slippe af med

Danskerne bekymrer sig mere om deres kæledyr end om familie

25-04-2024 08:24, af Anne Cecilie Sohl

”Lykken er en varm hundehvalp”, sagde ”Radisen” Søren Bruun. Men nu viser en ny undersøgelse, at det ikke kun er lykke og glæde man investerer i, når man inkluderer en hund eller kat i familien - man får også en stor portion bekymring med i købet. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise mælkebøtter?

28-07-2017 12:54, af Anne Ekenberg

Mælkebøtter er faktisk ret sunde for os mennesker. Vi kan bruge alle dele i madlavning, og minsandten om de ikke også er sunde for vores hunde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Skal du have hund? - Vælg den rigtige race!

13-10-2017 10:10, af Marlene Goldbæk Johansen

Hvert år bliver over 12.000 raske hunde aflivet i Danmark, fordi deres mennesker ikke længere kan eller vil beholde dem.

Det er ofte hundenes adfærd, som volder problemer, og problemerne skyldes næsten altid, at ejeren ikke var ordentligt afklaret omkring det at have hund – og om det rette racevalg, inden hunden blev anskaffet.

Det er uendelig vigtigt, at man vælger en race, der passer til lige netop det liv, man lever – og at man kan honorere racens behov. Både for hundens og for ejerens skyld!

Her kan du læse de portrætter af forskellige racer, der har været bragt i magasinet HUNDEN.