KLUMME: Mit spørgsmål til hvalpekøbere, er du superhelt?

17-08-2020 08:05, af Lotte Evers

Som sædvanlig bringer vi her månedens klumme online

Copyright Ridehesten.com
Foto: Jan Buk

”De har købt en forkert hund”. En sætning man ofte hører, når hunde får adfærdsproblemer eller må omplaceres. Men måske nogen har solgt dem en forkert hund?

Min holdning har altid været, at det vigtigste ved valg af hunderace er at få afstemt forventningerne, så hvalpekøberne ved, hvad de går ind til og er bedst muligt forberedt på det, der venter. Når ejer forstår sin hund og har en grundig viden om racen, vil det blive lettere for dem at få et godt liv sammen.
Det største hundeorakel er opdrætteren. Hvalpekøberne har intet grundlag for at vide, hvordan de bedst kan give din race et indholdsrigt liv med aktiviteter og samvær, som passer til racen. Ofte ved hvalpekøbere ikke, om racen har tendens til at gø eller trække i snoren, eller hvordan de forebygger det. Måske racen har tendens til at få en bestemt sygdom eller kræver vask og føn hver uge? Det er her, du som opdrætter viser dit værd (og din viden).
Vi ønsker alle, at vores hvalpe får et langt og lykkeligt liv. Første skridt er opdrætterens vurdering af hvalpekøberne og deres (til tider) urealistiske forventninger. Som opdrætter er jeg gennem årene blevet berygtet for min direkte facon. Når hvalpekøbere vil vide mere om min race, får de at vide, at jeg ikke pakker tingene pænt ind. Jeg kalder en hund for en hund. Det er ikke sjældent, at familier kommer på besøg med en hundehvalp på ønskesedlen, men går herfra med et realistisk syn på, at de faktisk ikke har tid til en hund lige nu. Jeg har fra flere opdrætterkollegaer fået at vide, at jeg er for hård i min beskrivelse, og at man næsten skal være superhelt for at have en hund. Men det skal man måske også være – bare lidt. Jeg vælger nemlig at se alt i snudehøjde fra hundens synspunkt – ikke fra hvalpekøberens. Jeg mener, det kun er en fordel, at jeg skruer bissen på ind imellem – det er kun af hunde-kærlighed! Det har altid givet pote hos mine hvalpe og hvalpekøbere – jeg kan kun anbefale det!
Vores ansvar som opdrættere er at have overblikket og vide, hvad der er relevant information for hvalpekøberne. Du må forberede dig godt som opdrætter og vide, hvilket liv du ønsker for dine hvalpe. Jeg har en liste med ”dealbreakers”; det er blandt andet, hvis haven ikke er hegnet ind, hvis hunden er alene mere end seks timer hver dag, eller hvis hunden lukkes væk om natten. Måske du har andre kriterier eller dealbreakers for din race?

”Hvis du fortæller om sygdomme, skræmmer du folk væk”. Det har jeg fået at vide mange gange gennem tiden. Men ved du hvad? Jeg lægger ALT på bordet. Jeg fortæller om allergi, cancer, analkirtelproblemer og hvad min race ellers har øget risiko for at støde på. Alle ved jo, at hunde kan blive syge, og hvalpekøbere sætter pris på et ærligt svar. Og sjovt nok gør det blot, at hvalpekøberne får tillid til mig – fordi ingen andre har fortalt dem om det. Men husk: sæt ikke din hvalpekøbers tillid til dig over styr. Du må også kunne tage ansvar, hvis du en dag sælger en syg hvalp og tage konsekvensen af dit opdræt.
It ain’t all bad! Vi lever med vores hunde, fordi vi har en oprigtig kærlighed til dem. Den kærlighed oplever hvalpekøberne, og den overtrumfer til enhver tid de dårlige sider ved en race. Min opfordring til dig: Næste gang du taler med hvalpekøbere, så se om de er superhelte og fortæl dem også fem dårlige ting ved din race. Kast dig ud i det – mon ikke det ender med at blive et godt udgangspunkt for en god dialog med dine kommende hvalpekøbere?

Læs også

KLUMME: Nu med hund

30-03-2023 09:56, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Her får du klummen fra martsnummeret af HUNDEN

KLUMME: Ydmyg og stolt BIS-dommer

09-03-2023 09:29, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hanne Laine Jensen skal dømme BIS-finalen ved det store European Dog Show i Herning. Det bad vi hende skrive en klumme om til februarnummeret af HUNDEN, og her får du klummen på hunden.dk

KLUMME: Dejlig udstilling i Herning

28-12-2022 10:43, af Paul Lawless

Her får du klummen fra decembernummeret af HUNDEN. Bag denne klumme står den irske eksteriørdommer, Paul Lawless

Bilen – din hund bag rattet

27-07-2020 12:15, af Lotte Evers

Lotte Evers har netop udgivet en ny bog, som i den grad kan anbefales. Vi har fået lov at udgive nogle kapitler fra Retrieverbogen

Inden hvalpen kommer hjem

28-06-2018 14:45, af Lotte Evers

Det er en god ide at forberede sig godt, inden man får sin nye hvalp indenfor dørene. Her er lidt tips fra Spanielbogen

 

Agria indgår strategisk samarbejde med Vuffeli

08-03-2023 09:24, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det gode hundeliv er målet med samarbejdet mellem Agria Dyreforsikring og hundemadsvirksomheden Vuffeli. Det er første gang, Agria indgår i et kommercielt samarbejde

Hunde kan opdrages hele livet

17-01-2022 11:51, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

De fleste har nok hørt ordsproget “Man kan ikke lære en gammel hund nye tricks”. Men det er faktisk ikke helt rigtigt, og det samme gør sig gældende, når vi taler om at lære hunden nye øvelser. Det er nemlig noget, man kan gøre hele hundens liv, forklarer Agria Dyreforsikrings hundeekspert

Det er lige så svært at miste sit kæledyr som et familiemedlem

29-11-2022 09:09, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Når Mette i årets udgave af DR’s Gift ved første blik græder over tabet af sin elskede hund, Gunnar, så er hun ikke alene. En ny, dansk undersøgelse viser, at næsten halvdelen af danske hundeejere oplevede sorgen ved at miste hunden lige så stærkt, som hvis de havde mistet et familiemedlem eller en nær ven

Gode råd til hundeejere: Spar på budgettet uden at hunden mærker det

23-11-2022 12:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

De fleste hundeejere vil aldrig vil lade det gå ud over deres firbenede venner, når der skal spares. De vil hellere spise havregrød end skære ned på godbidderne til Fido. Men i disse tider med kraftigt stigende priser kan det alligevel være en god idé at give hundebudgettet et eftersyn

Undgå julens farer for hunden

02-12-2021 09:01, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Julepynt, gaveindpakning og ikke mindst børnenes julegaver kan alle være årsagen til, at din hund pludselig får det dårligt i juletiden, pga. ting, der sætter sig fast i mave eller tarm – noget der kan ende med en tur på dyrlægens operationsbord. Lotte Evers, hundeekspert hos Agria Dyreforsikring, giver derfor råd til en tryg jul med hunden

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Gennembrud: Stamtavler for racehunde åbnes for nye sunde gener

07-05-2024 10:13, af Anne Cecilie Sohl

Dansk Kennel Klub åbner stambøgerne for tre racer af fladsnuede hunde. Det sker som led i et nyt samarbejde med flere dyreværnsorganisationer. En ny vision for hundeavl skal samtidig inspirere politikerne til at sikre sundere hunde i hele landet.

Højsæson for smitte: Snegleparasit kan være livsfarlig for din hund

02-05-2024 10:35, af Anne Cecilie Sohl

Den livsfarlige sygdom hjertelungeorm spreder sig netop nu blandt hunde i Danmark, parasitten smitter nemlig mest i foråret i takt med, at temperaturen stiger. Hundeejere skal derfor være ekstra opmærksomme på hundens adfærd, da hjertelungeorm kan gøre alvorlig skade på hundens organer, lyder advarslen fra chefdyrlæge hos AniCura.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hundemekka på Dyrskuepladsen

08-05-2024 11:51, af Anne Cecilie Sohl

Hvis du ikke allerede har lagt planer for Kristi Himmelfartsdagene, så læg vejen forbi Roskilde Dyrskueplads. Fredag til søndag vil pladsen nemlig bugne af søde, dygtige hunde og deres ejere i anledning af Dansk Kennel Klub’s tredobbelte hundeudstilling. I løbet af de tre dage vil over 8.500 hunde blive bedømt og Dyrskuepladsen vil derfor være et sandt mekka for alle hundeelskere med rig mulighed for at få en stor overdosis af pelset kærlighed.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Rekordmange deltog i digitalt velgørenhedsevent for hunde

06-05-2024 09:31, af Anne Cecilie Sohl

I denne weekend gik startskuddet på verdens største digitale velgørenhedsevent for hunde, Agria Hundegåtur. Hundeejere i Danmark, Sverige, Norge, Finland, England, Tyskland og Frankrig deler hundens gåtur på de sociale medier og støtter hundevelfærd. Lørdag og søndag gik danske hundeejere og samlede penge ind til Dyreværnets arbejde med hjemløse hunde.

Må min hund spise mælkebøtter?

28-07-2017 12:54, af Anne Ekenberg

Mælkebøtter er faktisk ret sunde for os mennesker. Vi kan bruge alle dele i madlavning, og minsandten om de ikke også er sunde for vores hunde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Lægemiddelstyrelsen udtaler sig om Bravecto

11-08-2017 14:01, af Anne Ekenberg

Bravecto blev omtalt af Hunden.dk d. 17. juli., efter midlet var blevet undersøgt grundigt af det Europæiske Lægemiddelagentur. Læs nedenunder, hvad Lægemiddelstyrelses siger om Bravecto.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse