Kemoterapi til hunde

25-01-2022 08:39, af Astrid Gerd Holtet

Hunde kan også få kræft, og ved nogle kræfttyper kan kemoterapeutisk behandling være en mulighed – med hvad er kemoterapi, og hvordan påvirker det hunden?

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Kræft opstår når nogle af hundens celler begynder at dele sig uhæmmet, og når kræftcellerne vokser kan det have helbredsmæssige konsekvenser for hunden. Der findes mange forskellige kræfttyper, og hvor meget hunden påvirkes af kræften er meget forskelligt fra kræfttype til kræfttype. Nogle typer er godartede, mens andre typer er ondartede. De ondartede kan sprede sig til flere steder i kroppen, og er ofte dødelige for hunden, hvis de ikke behandles.  Kræft hos hunde kan behandles på forskellige måder, og en af disse er kemoterapi.

Hvordan virker kemoterapi?

Kemoterapi er en medicinsk behandling, som rammer og dræber celler, der vokser hurtigt. Da kræften netop er celler der deler sig, kan kemoterapien dræbe kræftcellerne. Der er forskel på hvor hurtigt forskellige typer af kræft vokser, og dermed også forskel på, hvor effektiv den kemoterapeutiske behandling er.

Det er dog ikke kun hundens kræftceller, der vokser og deler sig. Andre celler, i eksempelvis knoglemarven og i tarmen, deler sig også ofte, og derfor kan de også rammes af kemoterapi, og det er årsagen til nogle af de bivirkninger, der kan ses ved behandlingen.

Hvordan har hunden det, når den får kemoterapi?

Hos mennesker er kemoterapi forbundet med mange voldsomme bivirkninger, der kan være meget ubehagelige for patienten og påvirke deres livskvalitet voldsomt. Behandlingen af hunde med kemoterapi er dog lidt forskellig fra behandlingen hos mennesker, idet hundene ikke får så høje doser af medicinen. Det betyder, at de typisk oplever færre bivirkninger end mennesker i kemoterapi, og dermed påvirkes deres livskvalitet ikke på samme måde under behandlingsforløbet.  Det betyder dog også, at behandlingen sjældent får kræften til helt at forsvinde, men anses som en livsforlængende behandling. Det vil altså sige, at hunden som regel kan få en længere periode med en fornuftig livskvalitet, end hvis den ikke fik behandlingen.

Hvordan behandles hunde med kemoterapi?

Der findes en række dyrlæger i Danmark, der er certificerede i kemoterapeutisk behandling. Sættes en hund i behandling med kemoterapi, vil det typisk kræve ugentlige behandlinger over flere uger eller måneder. Den kemoterapeutiske medicin er potentielt også farlig for mennesker, og derfor bør ejeren instruereres i, hvorledes de skal bære sig ad med at opsamle især opkast og afføring fra hunden.

Fremtiden for en hund i kemoterapeutisk behandling

Da behandlingen som regel kun er livsforlængende, vil hunden oftest få symptomer på sin kræftsygdom på et tidspunkt, på trods af behandlingen, og en aflivning vil som regel i sidste ende være nødvendigt. Det er derfor vigtigt, at man som ejer til en kræftramt hund, løbende vurderer dens livskvalitet, og forbereder sig på at tage den hårde beslutning, når den tid måtte komme.

/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge

Læs også

Mastcelletumor hos hund

02-09-2021 12:20, af Astrid Gerd Holtet

Mastcelletumorer er en kræftform, der udspringer fra særlige celler, der er del af hundens immunforsvar. Tumorerne er ondartede og ses typisk hos midaldrende og ældre hunde.

Dansk verdensmester i Heelwork to music

17-11-2017 16:18, af Marie Helene Rigård Rohleder

Anja Christiansen og Queeny dansede sig til guldet og verdensmestertitlen i Heelwork to music (HTM) i Tyskland. En fantastisk præstation som bygger på et fundament af tillid og samhørighed mellem hund og fører. Se deres performance her

10 gode råd, hvis du skal rejse med hunden

16-01-2018 09:02, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vejret er ikke rigtig noget i Danmark for tiden. Er man til vintervejr, er her ikke sne nok, og er man til varmegrader er her alt for koldt. Derfor kan man sagtens fristes til at tage på en ferie væk fra gråvejr, kulde og slud. Her er ti gode råd til dig, der gerne vil have din hund med på rejsen

Kvinde fik bøde for løs hund

17-12-2010 11:14, af Anne Kristine Tollestrup
Efter at have haft sin hund til at strejfe rundt flere gange, fik en 19-årig kvinde i denne uge en betragtelig bøde for forseelsen.

Svensk rottweiler tog BIS

14-11-2021 17:38, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Søndagens BIS blev den svenske rottweiler, Siderotts Atom, der med sin sejr klatrede op på andenpladsen i Årets Hund

Familie reddet af hund

14-01-2013 14:18, af Tine Luther
Fjelstrup: En sovende kvinde samt hendes tre børn slap fra en brand med livet i behold, fordi deres hund advarede om flammerne.

Akut betændelse i bugspytkirtel – en smertefuld og livstruende tilstand

05-08-2018 09:25, af Astrid Gerd Holtet

Bugspytkirtelbetændelse er en smertefuld reaktion, der kan blive livsfarlig og som kræver hurtig behandling

Vanrøgtede hunde fra Aars i bedring

17-02-2012 09:08, af Tine Luther
Hundene, der blev fjernet fra en kennel i Nordjylland i januar, er snart klar til at blive videreformidlet. Men bliver ejerne i sådanne sager ofte nok frakendt retten til at have hund?

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Årets Førerhund 2024 er fundet

26-04-2024 11:07, af Anne Cecilie Sohl

Golden retrieveren Bertha har modtaget nyindstiftet pris for at være sin brugers øjne i trafikken og gøre hendes liv meget lettere.

Danskerne vil gå langt for at hjælpe dyr i nød

26-04-2024 08:38, af Anne Cecilie Sohl

Siden Agria Dyreforsikring i 2018 første gang afholdt den velgørende Hundegåtur, er danskernes ønske om at hjælpe dyr i nød kun vokset. Derfor håber Agria på - for syvende år i træk - at kunne sætte indsamlingsrekord i weekenden den 4. og 5. maj. Hverken distancen eller antallet af skridt er afgørende for donationens størrelse - men jo flere der går med, jo flere penge donerer selskabet til Dyreværnets arbejde med hjemløse hunde.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hvad er interdigital furunkulose?

22-12-2017 16:15, af Astrid Gerd Holtet

Furunkulose i poterne er en ret almindelig lidelse hos hunde, som kan være smertefuld og svær at slippe af med

Danskerne bekymrer sig mere om deres kæledyr end om familie

25-04-2024 08:24, af Anne Cecilie Sohl

”Lykken er en varm hundehvalp”, sagde ”Radisen” Søren Bruun. Men nu viser en ny undersøgelse, at det ikke kun er lykke og glæde man investerer i, når man inkluderer en hund eller kat i familien - man får også en stor portion bekymring med i købet. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise mælkebøtter?

28-07-2017 12:54, af Anne Ekenberg

Mælkebøtter er faktisk ret sunde for os mennesker. Vi kan bruge alle dele i madlavning, og minsandten om de ikke også er sunde for vores hunde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Skal du have hund? - Vælg den rigtige race!

13-10-2017 10:10, af Marlene Goldbæk Johansen

Hvert år bliver over 12.000 raske hunde aflivet i Danmark, fordi deres mennesker ikke længere kan eller vil beholde dem.

Det er ofte hundenes adfærd, som volder problemer, og problemerne skyldes næsten altid, at ejeren ikke var ordentligt afklaret omkring det at have hund – og om det rette racevalg, inden hunden blev anskaffet.

Det er uendelig vigtigt, at man vælger en race, der passer til lige netop det liv, man lever – og at man kan honorere racens behov. Både for hundens og for ejerens skyld!

Her kan du læse de portrætter af forskellige racer, der har været bragt i magasinet HUNDEN.