Frustration eller forventningens glæde

14-10-2021 12:16, af Astrid Gerd Holtet

Kan du se forskel på om din hund er frustreret eller venter i spænding? Nyt studie gør os klogere på hundens ansigtsudtryk

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Ansigtsudtryk anses for at være en sensitiv indikator for den emotionelle sindstilstand for mennesker og mange dyrearter, men det meste forskning, der ligger på området, er lavet på mennesker eller primater, og meget lidt er lavet på hunde.

Mange adfærdsproblemer hos hunde menes at have en emotionel årsag, og kendskab til hvorvidt og hvordan hundes ansigtsudtryk siger noget om deres følelsesmæssige tilstand er derfor vigtig. Jo bedre vi er til at genkende forskellige følelser hos hunde, jo mere hensigtsmæssigt kan vi agere i den givne situation.

Forskerhold analyserer hundes ansigter

To grundlæggende emotionelle tilstande, som er grundlæggende forskellige, men som kan opstå i lignende situationer, er glædelig forventning og frustration. Eksempelvis kan udsigten til mad give en glædelig forventning, men udebliver maden, kan følelsen hurtigt ændres til frustration hos hunden.

For at blive bedre til at kende forskel på glædelig forventning og frustration hos hunde, har et forskerhold undersøgt forskellen i hundes ansigtsudtryk ved disse to følelsesmæssige tilstande, og deres studier er netop blevet udgivet i det videnskabelige tidsskrift, Scientific Report.

Grundig analyse af ansigtstræk

Forskerne bag studiet undersøgte 29 golden retrievere, fordelt på 19 tæver og 10 hanhunde. Hundene blev sat i standardiserede situationer, der burde fremkalde henholdsvis glædelig forventning og frustration, og forskerne kortlagde deres ansigtstræk.

Ved at sammenligne hundene i de to typer af situationer, fandt forskerne frem til nogle tydelige forskelle i ansigtstræk, som hundeejere kan bruge til at forstå deres hundes følelsesmæssige tilstande.

Blandt andet fandt forskerne frem til at hunde, der er i en tilstand af glædelig forventning, ofte vil have en tendens til at trække basis af ørene lidt bagud og ind mod midten af hovedet, mens øret stadig peger fremad. Omvendt vil hunde, der oplever følelser af frustration ofte have en tendens til at lægge ørene ind langs siden af hovedet. Derudover vil hunde der er frustrerede også ofte åbne munden lidt eller helt lade kæben falde nedad. De kan også finde på at blinke og slikke sig om munden.

God aflæsning kan mindske risiko for problemer

Med deres resultater mener forskerne bag undersøgelsen, at de har fundet frem til en række tydelige forskelle i de ansigtstræk hundene viser, når de føler enten forventningens glæde eller frustration. Ved at kende til disse, peger forskerne på, at hundeejere kan blive bedre rustede til at forstå hvilken følelsesmæssig tilstand, deres hund befinder sig i, og dermed udgå problemer, der bunder i misforståelse af hundens emotionelle tilstand.'

 

Læs også

Hunden som pioner

28-04-2024 11:30, af Anne Cecilie Sohl

I rumalderens begyndelse var Laika og Sputnik to af de mest bemærkelsesværdige pionerer. Laika, en modig og energisk hund af racen mongrel, blev valgt til at gå ned i historien som den første levende skabning, der rejste ud i rummet om bord på Sputnik 2. Hendes tapre rejse blev både en bedrift og et tragisk offer for videnskabens fremgang.

Danskerne bekymrer sig mere om deres kæledyr end om familie

25-04-2024 08:24, af Anne Cecilie Sohl

”Lykken er en varm hundehvalp”, sagde ”Radisen” Søren Bruun. Men nu viser en ny undersøgelse, at det ikke kun er lykke og glæde man investerer i, når man inkluderer en hund eller kat i familien - man får også en stor portion bekymring med i købet. 

Hunde på Dyrehavsbakken

12-04-2024 08:23, af Anne Cecilie Sohl

Har du fået en ny hvalp, der skal prøve at udstille? Har du en hund, der senere skal på udstilling og lige skal prøve det først? Eller har du et barn, der kunne tænke sig at blive juniorhandler på DKK-udstillingerne? Så er der mulighed for at prøve det hele af under hyggelige og afslappede forhold på Bakkeskuet den 9. maj.

HUNDEN er på vej

16-03-2020 12:24, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I denne uge udkommer det nye nummer af HUNDEN. Her kan du læse lidt om, hvad du kan glæde dig til

Efter lang tids venten: 800 besøgshunde kan igen sprede glæde på landets plejebolige

30-04-2021 08:30, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nu åbnes der igen for besøg på plejecentre rundt i hele landet. Og det er til glæde for beboerne i landets plejeboliger, der plejer at få besøg af TrygFondens kompetente besøgshundeteams. For der er ingen tvivl om, at besøg fra hundene gør en positiv forskel for de ældre, der lyser op, når de får besøg af de logrende hunde. Sådan lyder det fra Carsten Ellekjær, der netop har været afsted på sit første besøg efter genåbningen på Plejecenter Møllehaven i Bogense

Besøgshunde hjælper demente

25-04-2022 15:08, af Astrid Gerd Holtet

At demente kan have glæde af besøgshunde, er efterhånden ikke helt ukendt. Studie bekræfter den positive effekt – og viser at både depression og dårlig livskvalitet kan forbedres ved kontakt med en firbenet besøgsven

Din hund forstår dig

26-04-2022 12:25, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ungarsk forskning viser, at hunden rent faktisk forstår, hvad du siger til den. Det er ikke bare måden, vi siger tingene på, den forstår. Den forstår også selve ordene

Feromoner giver bedre forhold mellem hunde og katte

11-08-2020 15:16, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nyt studie fra University of Lincoln viser, at brugen af feromoner sænker mængden af negative interaktioner mellem hunde og katte i hjem med begge slags dyr

Kom så her, hund

19-01-2018 15:25, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det kan være svært at overbevise sin hund om, at det er bedst at komme, når man kalder, hvis den nu lige har gang i et eller andet spændende. Her er nogle tips til, hvordan du kan lære din hund at komme, når den kalder.

Er din hund optimist eller pessimist?

07-02-2021 13:00, af Astrid Gerd Holtet

Hvorvidt hunde bruger deres højre eller venstre pote mest, kan måske sige noget om deres tilgang til livet

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Årets Førerhund 2024 er fundet

26-04-2024 11:07, af Anne Cecilie Sohl

Golden retrieveren Bertha har modtaget nyindstiftet pris for at være sin brugers øjne i trafikken og gøre hendes liv meget lettere.

Danskerne vil gå langt for at hjælpe dyr i nød

26-04-2024 08:38, af Anne Cecilie Sohl

Siden Agria Dyreforsikring i 2018 første gang afholdt den velgørende Hundegåtur, er danskernes ønske om at hjælpe dyr i nød kun vokset. Derfor håber Agria på - for syvende år i træk - at kunne sætte indsamlingsrekord i weekenden den 4. og 5. maj. Hverken distancen eller antallet af skridt er afgørende for donationens størrelse - men jo flere der går med, jo flere penge donerer selskabet til Dyreværnets arbejde med hjemløse hunde.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hvad er interdigital furunkulose?

22-12-2017 16:15, af Astrid Gerd Holtet

Furunkulose i poterne er en ret almindelig lidelse hos hunde, som kan være smertefuld og svær at slippe af med

Danskerne bekymrer sig mere om deres kæledyr end om familie

25-04-2024 08:24, af Anne Cecilie Sohl

”Lykken er en varm hundehvalp”, sagde ”Radisen” Søren Bruun. Men nu viser en ny undersøgelse, at det ikke kun er lykke og glæde man investerer i, når man inkluderer en hund eller kat i familien - man får også en stor portion bekymring med i købet. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Når immunsystemet angriber

16-05-2022 08:55, af Astrid Holtet

Immunmedieret thrombocytopeni hos hunde er en sygdom, hvor immunsystemet angriber og ødelægger hundens blodplader

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde