Kom så her, hund

19-01-2018 15:25, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det kan være svært at overbevise sin hund om, at det er bedst at komme, når man kalder, hvis den nu lige har gang i et eller andet spændende. Her er nogle tips til, hvordan du kan lære din hund at komme, når den kalder.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterbox

Ønsker man at eje en hund, som man kan kalde til sig, er det en god ide at starte tidligt. Allerede ved 8 ugers alderen påbegyndes træningen med indkald. Ved denne alder skulle hvalpen i vild tilstand følge sin mor på små udflugter, og ville den holde sig i live, måtte den ubetinget følge hende.

Man starter øvelserne i vante og trygge omgivelser og når hunden bliver bedre og bedre, rykker man forsigtigt øvelserne ud i omgivelser, der kan være noget mere distraherende for hunden.

Kunsten i indkaldsøvelsen består i, at gøre indkaldet til noget spændende - noget hunden vil gøre, hver gang I kalder. Til det formål skal I indledningsvis bruge lækre godbidder, og ikke dens normale foder. Anvend i stedet eks. pølser som er skåret ud i bittesmå stykker. Hunden vil elske dig for det, og gøre alt for en belønning.

Husk, at I kun skal træne nogle få minutter ad gangen, og at I altid skal afslutte med succes.

Ved de efterfølgende træningspas, vil alle øvelser afsluttes med at man roser, og belønner hunden med en godbid. Herefter forkortet RB

1. Træningspas
Sig hundens navn - giv den en godbid, når den ser på dig. Gå rundt i huset. Sig navnet igen, og ser hunden på dig, så RB den. Gentag indtil hunden meget ivrigt ser på dig, når du siger dens navn.

Sig herefter dens navn (ikke "kom" eller "her") og løb et par skridt væk fra den. Sæt dig ned med ryggen til. Når hunden kommer om foran dig - RB opmuntrende (grib ikke ud efter den!).

Gentag flere gange - øg afstanden. Sig "fri" når du rejser dig, og øvelsen er færdig. Husk, at du altid skal løbe væk fra hunden. Træn også, at kalde dens navn, når den er optaget af at se eller dufte til noget. Ros hunden straks den afbryder og ser på dig.

2. Træningspas
Gentag øvelsen som før, men denne gang holder du fast i godbidden, som hunden sikkert vil prøve at få fat i. Mens den snuser til godbidden, sætter du din anden hånd på hundens halsbånd. Når du har fat i halsbåndet - RB. Grunden til at du allerede nu skal sætte hånden på halsbåndet er, at hunden ikke senere skal associere den udstrakte hånd med, at du vil fange hunden. Det er derimod et signal om belønning med godbid, altså en positiv association.

Sig herefter "fri" og lad den løbe igen. Gentag flere gange. Hunden vil hurtigt lære, at din hånd på halsbåndet er en forudsætning for at blive belønnet, og at den får lov at løbe igen.

Varier mellem at bruge godbidder, legetøj, ros og leg når hunden kommer hjem, og giv den "fri" igen. Når den kommer hurtigt og direkte til dig, hver gang du kalder, kan du tilføje kommandoen "her" eller "kom" til dens navn. Gentag øvelsen.

3. Træningspas
Gå udenfor til et kendt, men ikke specielt interessant sted. Haven eller et grønt område uden andre hunde og mennesker er at foretrække. Gentag øvelsen som i foregående lektion.
Hvis den ikke straks løber mod dig, når du kalder, så afled dens opmærksomhed med et bestemt "Nej!", og kald så i et opmuntrende tonefald dens navn på ny, mens du løber hurtigt væk fra den. Ros og berør halsbåndet, når den kommer til dig. Beløn den og lad den løbe igen.

Hvis det mislykkes, så gå et skridt tilbage i træningen. Skæld ikke hunden ud, men husk, hvad det var der fristede den og vær mere opmærksom næste gang.

4. Træningspas
Prøv nu indkaldsøvelsen, hvor et barn, en nabo eller en ven befinder sig i haven.
Gentag øvelsen som i foregående afsnit. Hvis hunden ikke straks kommer mod dig, så afled dens opmærksomhed med et bestemt "Nej!". Kald i et opmuntrende tonefald hundens navn på ny, og løb hurtigt væk fra den igen. Ros og berør halsbåndet. Beløn den og lad den løbe igen.

Lav en aftale med en anden hundeejer, og få denne til at deltage i træningen (hundene kender hinanden). Lad hundene lege i få minutter, hvorefter I hver især indkalder hundene. RB overstrømmende, når det lykkes. Lad dem herefter lege igen.

Hvis hunden ikke straks kommer mod dig, så afled dens opmærksomhed med et bestemt "Nej!". Kald hundens navn på ny, og løb hurtigt væk fra den igen. Ros og berør halsbåndet. Beløn den og lad den løbe igen.

5. Træningspas
Introducer gradvist flere forstyrrende elementer i træningen. Når hunden sikkert og ubetinget løber hen til dig, er tiden inde til også at træne øvelsen med en eller flere fremmede hunde. Start med en enkelt fremmed hund og udvid til flere, når hunden kommer konsekvent.

Om øvelserne også virker på børn, melder beskrivelsen af træningen ikke noget om. 

Kilde: Netdyredoktor.dk

Læs også

Har du en god nyhed eller historie?

16-01-2024 10:51, af Anne Cecilie Sohl

Hos Hunden.dk bringer vi både store, små, sjove eller bevægende historier. Det kan f.eks. være om træning, adfærd, arrangementer, udstillinger, oplevelser eller sundhed - alt sammen i relation til vores elskede hunde. 

Hjælp til hundens angst for fyrværkeri

29-11-2023 10:00, af Anne Cecilie Sohl

Når nytårsaften nærmer sig, glæder mange familier sig til himlens farverige skue. Men for vores firbenede venner bringer fyrværkeriet ofte en bølge af angst og frygt. 

Indog lancerer nyt og forbedret hundetelt

27-10-2023 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Miriam fra Indog Elite Center har mange års erfaringer med træning og udstyr til hunde. Tilbage i maj måned fik hun en ide til forbedringer på de populære hundetelte, der bruges når vores hunde er med til konkurrencer eller på farten. 

Skrøbelige hunde i panik over festivalgæster

03-07-2018 14:32, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Årets Roskilde Festival er endnu ikke for alvor skudt i gang. Alligevel fortæller hundeansvarlig på Roskilde Dyreinternat, at internatets hunde allerede er stressede over festivalgæsternes respektløse adfærd

Sidsel og Wave dansede sig til tops i Viborg

28-06-2021 14:48, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I weekenden var der HTM og Freestylekonkurrence i Indog Elite Center i Viborg. Her kom især en kvinde og to hunde i fokus

Løsesum på $10.000 for pitbullhvalp

18-07-2017 13:38, af Anne Ekenberg

Den amerikanske fodboldspiller Lucky Whitehead fik sig en grim overraskelse, da han forleden kom hjem. Indbrudstyve havde ikke alene stjålet værdigenstande, men de havde også stjålet fodboldspillerens pitbullhvalp kaldet Blitz. 

Måske kan kosttilskud hjælpe på adfærdsproblemer

08-01-2022 14:07, af Astrid Holtet

Et tilskud af omega-3 fedtsyrer, magnesium og zink, kan måske mindske nogle typer af adfærdsproblemer hos hunde, viser et studie

Hund hjembragte menneskeben

13-11-2013 11:55, af Tine Luther
En amerikansk hundeejer fik en fæl oplevelse, da hans hund i sidste uge kom hjem med et helt menneskeben.

HERNING: Gratis fotos af Årets Racevindere

11-11-2021 09:32, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Foto|

Igen i år byder Wiegaarden på gratis fotografering af alle de hunde, der er blevet den bedste i racen i år. Kom forbi studiet i Herning, så vi kan få taget et lækkert billede af hunden

Hund reddede Susannes liv

21-11-2018 15:01, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Da Susanne Olsen fik en blodprop i hjertet, holdt hendes hund hende i live, indtil ambulancen kom

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Alle store dyreinteresseorganisationer vil sammen løfte sundheden og velfærden for danske hunde

15-04-2024 12:21, af Anne Cecilie Sohl

For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.