Fem gode råd til sårpleje hos hunde

05-02-2021 15:11, af Astrid Gerd Holtet

Hvad kan du gøre hvis din hund får et sår – og hvornår bør du ringe til dyrlægen?

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

De fleste hundeejere vil på et tidspunkt i hundens liv, opleve at den kommer til skade, så der går hul på huden og hunden får et større eller mindre sår. Mange sår kræver dyrlægebehandling, men mindre, overfladiske sår, kan du som udgangspunkt godt behandle derhjemme.

Fem gode råd, du kan bruge hvis din hund får et overfladisk sår:

1) Klip pelsen omkring såret

Klip pelsen omkring såret, så såret fritlægges. Sørg for at området omkring såret er tørt og rent.

2) Rens med lunken vand

Rens såret i rigelige mængder lunkent vand. Her kan der bruges fysiologisk saltvand fra apoteket, men almindeligt vandhanevand kan også bruges. Undlad at gnubbe såret, når du renser det, men skyld i stedet såret.

3) Begræns brugen af desinficerende renseprodukter

Desinficerende renseprodukter er lidt lokalirriterende og kan hæmme sårhelingen, og de er som udgangspunkt ikke nødvendige i et friskt og rent sår. Oplever du at der er tegn på betændelse i såret, bør du kontakte din dyrlæge.

4) Undgå at hunden slikker i såret

Sørg for at hunden ikke kan komme til at slikke i såret. Det kan du gøre ved at give den en krave på, en bodystocking eller en lille sok – alt afhængig af, hvor på hunden såret er. Undlad at lægge en forbinding – vurderer du at en forbinding er nødvendig, bør du søge hjælp hos en dyrlæge. En forbinding, der lægges forkert, kan give alvorlige trykskader.

5) Tjek såret dagligt

Tjek såret minimum én gang dagligt. Ser du tegn på betændelse, bør du kontakte din dyrlæge. Tegn på betændelse kan være; tilstedeværelsen af pus, rødme, varme, ømhed eller hævelse. Heler såret ikke hurtigt, bør du ligeledes kontakte din dyrlæge.

Større sår kræver dyrlægebehandling

Du bør blandt andet kontakte din dyrlæge, hvis:

  • Såret er dybere end en overfladisk hudafskrabning
  • Såret sidder i nærheden af et led
  • Hunden er halt
  • Hunden har feber
  • Såret sidder i nærheden af øjet
  • Der er dannet en lomme mellem huden og muskulaturen  
  • Der sidder noget i såret
  • Der er pus, varme, ømhed, rødme eller hævelse omkring såret

Er du i tvivl, bør du altid kontakt din dyrlæge for vejledning om sårbehandling.

Læs også

Blogindlæg: Forhindringsløb med hund - er det noget for os?

09-05-2024 08:26, af Anne Cecilie Sohl

Løb med forhindringer (K9 Biathlon) bliver mere og mere populære i disse år. Det er en sjov sport og kan være en skøn fælles oplevelse at få med sin hund. Men hvis det skal være en succes, er der en række ting, man bør tænke over, inden I tager afsted.

Hundredevis af hunde indtog Kolding motocrossbane

02-05-2024 10:56, af Anne Cecilie Sohl

Søndag den 14. april blev motocrossbanen i Kolding forvandlet til en stor forhindringsbane, da Virbac afholdte motionsløb for hund og ejer.

Højsæson for smitte: Snegleparasit kan være livsfarlig for din hund

02-05-2024 10:35, af Anne Cecilie Sohl

Den livsfarlige sygdom hjertelungeorm spreder sig netop nu blandt hunde i Danmark, parasitten smitter nemlig mest i foråret i takt med, at temperaturen stiger. Hundeejere skal derfor være ekstra opmærksomme på hundens adfærd, da hjertelungeorm kan gøre alvorlig skade på hundens organer, lyder advarslen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Må min hund spise porre?

09-08-2017 17:56, af Anne Ekenberg

Forstil dig følgende: Du har en rest porresuppe til overs og overvejer, om du skal tilbyde din hund en skål. Porre er jo en sund grøntsag for os mennesker, så hvorfor skulle det ikke også være det for vores hunde.

Respekter det gule bånd

20-09-2018 08:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

De sidste dage har mange medier skrevet om det gule bånd. Vi istemmer hermed koret og beder folk om at respektere båndet 

Vandsøgshund leder efter Maria

26-11-2020 14:10, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I oktober forsvandt Maria From Jakobsen fra sit hjem i Frederikssund. Netop nu leder en af politiets hunde efter spor af hende i Roskilde Fjord ved Selsø

Sjældne hunde på bedding i Fredericia

11-02-2017 07:50, af Kasper Larsson
Hunde i alle afskygninger gæster Fredericia, fra de store og kendte racer, til de langt mere sjældne

Dyrehospitaler slår alarm: For mange overvægtige hunde

20-10-2023 11:58, af Anne Cecilie Sohl

Op mod halvdelen af danske hunde er i dag overvægtig, lyder det fra en af Danmarks største grupper af dyrehospitaler, Anicura, der er bekymret over stigningen i antallet af overvægtige hunde. Hundeejere bør derfor være mere opmærksom på kæledyrets sundhed, da overvægtige hunde oftest lever kortere og er i større risiko for alvorlige følgesygdomme, lyder opfordringen fra dyrlæge.

Hundenes kamp om København

21-09-2022 08:43, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Danskerne er vilde med sport. Og danskerne er vilde med hunde. Så når Dansk Kennel Klub kombinerer de to og i weekenden den 24. og 25. september inviterer til "Kampen om København" set fra hundeperspektiv, gælder det om at holde halen lige på bagdelen; For her kan du opleve ikke færre end 3.200 af Danmarks smukkeste - og dygtigste – hunde

Politi efterlyser ejere til 17 hunde

13-12-2022 14:27, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

17 hunde er fundet på en ejendom på Mors. Nu efterlyser politiet ejerne til de mange hunde

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Højsæson for smitte: Snegleparasit kan være livsfarlig for din hund

02-05-2024 10:35, af Anne Cecilie Sohl

Den livsfarlige sygdom hjertelungeorm spreder sig netop nu blandt hunde i Danmark, parasitten smitter nemlig mest i foråret i takt med, at temperaturen stiger. Hundeejere skal derfor være ekstra opmærksomme på hundens adfærd, da hjertelungeorm kan gøre alvorlig skade på hundens organer, lyder advarslen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Gennembrud: Stamtavler for racehunde åbnes for nye sunde gener

07-05-2024 10:13, af Anne Cecilie Sohl

Dansk Kennel Klub åbner stambøgerne for tre racer af fladsnuede hunde. Det sker som led i et nyt samarbejde med flere dyreværnsorganisationer. En ny vision for hundeavl skal samtidig inspirere politikerne til at sikre sundere hunde i hele landet.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Vores kæledyr er matchmakere

03-05-2024 10:05, af Anne Cecilie Sohl

Hver femte hundeejer har stiftet nye venskaber pga. deres hunde, viser en ny undersøgelse fra Agria Dyreforsikring. Måske mere overraskende viser undersøgelsen desuden, at den selvstændige kat lige så ofte som flokdyret hunden er årsag til, at danskerne har mødt deres livs kærlighed.

40 års jubilæum for populært hundefoder

03-05-2024 14:28, af Anne Cecilie Sohl

For 40 år siden startede Leif Kirkeby produktion af hundemad. Han dyrkede slædehundesport med sine grønlandske slædehunde, som han synes fik en forkert kost gennem de eksisterende brands. 

Rekordmange deltog i digitalt velgørenhedsevent for hunde

06-05-2024 09:31, af Anne Cecilie Sohl

I denne weekend gik startskuddet på verdens største digitale velgørenhedsevent for hunde, Agria Hundegåtur. Hundeejere i Danmark, Sverige, Norge, Finland, England, Tyskland og Frankrig deler hundens gåtur på de sociale medier og støtter hundevelfærd. Lørdag og søndag gik danske hundeejere og samlede penge ind til Dyreværnets arbejde med hjemløse hunde.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise mælkebøtter?

28-07-2017 12:54, af Anne Ekenberg

Mælkebøtter er faktisk ret sunde for os mennesker. Vi kan bruge alle dele i madlavning, og minsandten om de ikke også er sunde for vores hunde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Hundredevis af hunde indtog Kolding motocrossbane

02-05-2024 10:56, af Anne Cecilie Sohl

Søndag den 14. april blev motocrossbanen i Kolding forvandlet til en stor forhindringsbane, da Virbac afholdte motionsløb for hund og ejer.