Få din hund i form

18-07-2022 12:48, af Astrid Gerd Holtet

Fysisk aktivitet er vigtigt – både for hunde og for mennesker – men hvad skal du overveje, når din hund skal bruge sin krop?

 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Sygdomme relateret til overvægt og inaktivitet er et stigende problem hos de danske hunde. Ligesom mennesker, har hunde godt af at få pulsen op og bruge deres krop – det øger både fysisk såvel som mentalt velvære.

Hvad skal du overveje inden I går i gang?

1) Øg belastningen gradvist

Er din hund ikke vant til at lave noget fysisk, er det vigtigt at du træner den langsomt op. Den inaktive hunds sener og muskler er ikke så stærke, og hunden kan dermed let få skader, hvis den udsættes for alt for hård belastning. Hvor hurtigt belastningen kan øges er forskelligt fra hund til hund, og afhænger blandt andet af racen og alderen på hunden. Nogle hunde evner ikke selv at stoppe – især ikke, hvis det er rigtig sjovt, det I laver sammen. Det er derfor vigtigt, at I stopper inden den bliver for træt. Læs også altid din hunds signaler – stopper hunden op, eller tøver den i det I laver, kan det være tegn på at den er træt.

2) Træn alsidigt

Ensformig træning kan let blive belastende for kroppen. Det er vigtigt at du tænker på at variere, hvad din hund laver. For den almindelige familiehund kan den fysiske træning eksempelvis bestå af en god blanding af løbeture, svømning og balance- og koordinationskrævende øvelser.

3) Lad hunden hvile sig bagefter

Når hunden har været fysisk aktiv, er det vigtigt at den også får tid til at hvile og restituere. Fysisk aktivitet giver en let nedbrydning af kroppen, som skal repareres efterfølgende. Det er igennem denne genopbygning at blandt andet musklerne og senerne bliver stærkere.

4) Sund kost er vigtigt

For at kunne genopbygge kroppen, er det vigtigt at hunden får en god og afbalanceret krop, der giver den alle de byggesten, den har brug for. Nogle hunde har brug for lidt ekstra energi, når de er fysisk aktive. Hold derfor løbende øje med din hunds vægt, og bliver den for tynd, kan du sætte dens foderration en lille smule op.  

5) Opvarmning og nedkøling

Det er vigtigt at varme hunden op inden den begynder at arbejde. Ved opvarmning øges blodcirkulationen, musklerne varmes op, og leddene smøres. Opvarmningen kan eksempelvis bestå af fem til ti minutters gang eller langsom løb. Nedkøling efter træning er også vigtigt. Målet med nedkøling er at mindske stivhed og muskelømhed. Ved nedkøling holdes blodkredsløbet i gang i lidt længere tid, og dermed udskilles mælkesyre fra musklerne hurtigere. Nedkøling kan eksempelvis bestå af fem til ti minutters rask gang.

6) Søg vejledning

Er du i tvivl om, hvordan du skal komme i gang med at træne med din hund eller hvor meget motion din hund kan tåle, eller lider din hund af eksempelvis sygdomme i bevægeapparatet, bør du altid søge vejledning hos din dyrlæge eller anden fagperson, inden du går i gang.

Hunde i vækst har ikke godt af meget hård, ensformig fysisk aktivitet, da deres knogler og led endnu ikke er fuldt udvoksede, men de har derimod blandt andet godt af træning, der styrker deres balance og motorik. Har du en ung hund, bør du derfor altid rådføre dig med en dyrlæge inden du går i gang.

/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge

Læs også

Fysisk aktive hunde kan have gavn af antioxidanter

15-05-2018 15:28, af Astrid Gerd Holtet

Nyt amerikansk studie viser at fysisk aktive hunde kan have gavn af et tilskud af antioxidanter     

Træning – skab øjenkontakt med hunden

25-12-2016 11:10, af Kasper Larsson
Øjenkontakt med din hund er et vigtigt redskab i jeres indbyrdes kommunikation og samarbejde. Her kan du få nogle tips og tricks til, hvordan du etablerer en god øjenkontakt med din pelsede følgesvend

Cushings syndrom – hvad er det?

07-07-2018 09:18, af Astrid Gerd Holtet

Kortisol er et hormon, der dannes i hundens binyre. Hvis binyrerne begynder at danne for meget kortisol, giver det en lang række uønskede effekter i kroppen – en tilstand der kaldes for hyperadrenocorticisme eller Cushings Syndrom

Hund vogtede over afdød ejer

09-05-2014 09:17, af Tine Luther
Buddy er den ultimative kammerat - da hans ældre ejer døde under skiløb, beskyttede hunden liget mod prærieulve, indtil redningsfolk nåede frem.

Nytårsforsæt for hundeejeren

31-12-2021 10:50, af Marie Helene Rigård Rohleder

Start det nye år med et nytårsforsæt for dig og din hund. Vi giver dig her tre forslag til nytårsfortsætter for dig og din hund 

Hund har ventet på afdød ejer i fem år

16-01-2014 14:56, af Tine Luther
I hele fem år har en boliviansk hund levet på den gade, hvor dens ejer omkom.

Hund redder to sibiriske tigerunger

12-07-2012 14:01, af Maja Golles
Shar pei-tæve har reddet to sibiriske tigerunger ved at agere reservemor

Forkæl din hund med træning

26-07-2013 14:06, af Tine Luther
Se en hundeejers skønne videoklip fra gode hverdagsstunder og bliv inspireret til dejlige aktiviteter med din egen hund!

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Højsæson for smitte: Snegleparasit kan være livsfarlig for din hund

02-05-2024 10:35, af Anne Cecilie Sohl

Den livsfarlige sygdom hjertelungeorm spreder sig netop nu blandt hunde i Danmark, parasitten smitter nemlig mest i foråret i takt med, at temperaturen stiger. Hundeejere skal derfor være ekstra opmærksomme på hundens adfærd, da hjertelungeorm kan gøre alvorlig skade på hundens organer, lyder advarslen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Gennembrud: Stamtavler for racehunde åbnes for nye sunde gener

07-05-2024 10:13, af Anne Cecilie Sohl

Dansk Kennel Klub åbner stambøgerne for tre racer af fladsnuede hunde. Det sker som led i et nyt samarbejde med flere dyreværnsorganisationer. En ny vision for hundeavl skal samtidig inspirere politikerne til at sikre sundere hunde i hele landet.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Vores kæledyr er matchmakere

03-05-2024 10:05, af Anne Cecilie Sohl

Hver femte hundeejer har stiftet nye venskaber pga. deres hunde, viser en ny undersøgelse fra Agria Dyreforsikring. Måske mere overraskende viser undersøgelsen desuden, at den selvstændige kat lige så ofte som flokdyret hunden er årsag til, at danskerne har mødt deres livs kærlighed.

40 års jubilæum for populært hundefoder

03-05-2024 14:28, af Anne Cecilie Sohl

For 40 år siden startede Leif Kirkeby produktion af hundemad. Han dyrkede slædehundesport med sine grønlandske slædehunde, som han synes fik en forkert kost gennem de eksisterende brands. 

Må min hund spise mælkebøtter?

28-07-2017 12:54, af Anne Ekenberg

Mælkebøtter er faktisk ret sunde for os mennesker. Vi kan bruge alle dele i madlavning, og minsandten om de ikke også er sunde for vores hunde.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Rekordmange deltog i digitalt velgørenhedsevent for hunde

06-05-2024 09:31, af Anne Cecilie Sohl

I denne weekend gik startskuddet på verdens største digitale velgørenhedsevent for hunde, Agria Hundegåtur. Hundeejere i Danmark, Sverige, Norge, Finland, England, Tyskland og Frankrig deler hundens gåtur på de sociale medier og støtter hundevelfærd. Lørdag og søndag gik danske hundeejere og samlede penge ind til Dyreværnets arbejde med hjemløse hunde.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet