Sådan forebygger du nytårsangst med korrekt hundetræning

17-11-2017 08:20, af Ceva Animal Health A/S

Giv din hund indflydelse på sin egen træning, så den får øget selvtillid og bliver mere robust. Træning gør det lettere for hunden at håndtere nytårsaften og den stressede afslutning på kalenderåret, siger ekspert

Copyright Ridehesten.com
Ejerens stressniveau smitter af på hunden, så det gælder om at forholde sig rolig, når der er høje lyde.

Årets slutning er en mærkelig tid – set med hundeøjne. Vi mennesker slæber træer ind, hænger pynt, nisser og lys op, og så slutter vi af med en fest og store mængder fyrværkeri. Det er stressende for en hund, der ikke forstår konceptet. Men korrekt træning gør det lettere for menneskets bedste ven at komme gennem den hektiske tid.

– Vi kan øge hundens selvtillid og robusthed gennem træning, hvor den får indflydelse og kontrol. Belønningsbaseret træning, hvor hunden skal problemløse og deltage aktivt, gør den mere kreativ og initiativrig – den udvider sin redskabskasse. En hund, der ikke er særlig kreativ og ikke er vant til at løse problemer, går lettere i panik, siger dyrlæge Iben Meyer fra Dyreadfærdskonsulenten. Hun har en ph.d. inden for etologi, læren om dyrs adfærd.

Frygt vokser i hunden
Ifølge en undersøgelse blandt 1570 britiske hundeejere lider omkring halvdelen af alle hunde af en angst- eller frygtreaktion over for pludselige og høje lyde som fyrværkeri, torden eller skud. Lydene kan udløse forskellige grader af frygt. I de milde tilfælde vil hunden begynde at ryste eller gå uroligt rundt. Hvis frygten er større, kan hunden blive urenlig, aggressiv og højlydt, eller den kan finde på at stikke af.

– Frygt, der ikke bliver behandlet, vokser. Så ejeren skal have blik for de tidlige tegn. Forebyggelse er altid bedre end behandling. Hvis hunden stresser op, så er det bedst, hvis den kan søge væk fra november-december-virakken. Det er godt at lave en hule til hunden, hvor den er tryg, et sted den forbinder med noget positivt. Her kan man med fordel anvende godbidder, kælen, lækre tæpper og feromonbehandling med Adaptil, fortæller dyrlæge Iben Meyer.

Adaptil indeholder en syntetisk kopi af hundeferomonet DAP, der i naturlig form udskilles fra tæven, når hun har født hvalpe. Feromonet giver hunde en naturlig tryghed og følelsesmæssig stabilitet. Adaptil kan benyttes som hundehalsbånd, som spray direkte i hundens hule, eller ejeren kan opsætte en diffusor i nærheden.

Copyright Ridehesten.com
Det er vigtigt at gå en lang og stimulerende tur med hunden, men før mørket falder på nytårsaften.

Gammelt råd skal smides væk
Hvis hunden alligevel farer op, når de store raketter går af, så har rådet blandt hundeejere gennem mange år lydt, at man skal ignorere hunden. Det råd er ifølge dyrlægen helt forkert.

– Det kan være meget ubehageligt for alle sociale væsner pludselig at blive ignoreret fuldstændigt. Omvendt skal man heller ikke ynke eller pylre om sin hund, for så kan hunden tolke det, som om der virkelig er noget galt. Ejeren skal reagere med rolig adfærd og ignorere fyrværkeriet. Man må gerne være tæt på og kæle for hunden, forklarer dyrlæge og ph.d. Iben Meyer.

Hvis du har en hund med angst for høje lyde, er det altid en god idé at søge professionel hjælp.

Læs også

DKK: hjælp din hund sikkert igennem nytåret

31-12-2023 12:53, af Anne Cecilie Sohl

Hunde og fyrværkeri er en dårlig kombination, og hvert år bliver mange tusinde hunde skræmt af fyrværkeriet. Dansk Kennel Klub giver her nogle gode råd til, hvordan du bedst kan hjælpe hundene igennem nytårsaften.

Dyrlægens anbefalinger: Sådan hjælper du din hund nytårsaften

19-12-2023 20:59, af Anne Cecilie Sohl

Nytårsaften nærmer sig med hastige skridt, og derfor bør hundeejere allerede nu overveje, hvordan man bedst muligt hjælper sin hund gennem aftenen. De høje brag og lysglimt kan nemlig være en ubehagelig oplevelse for menneskets bedsteven, advarer chefdyrlæge hos AniCura, som kommer med fem råd til at sikre din hund en tryg nytårsaften.

Hjælp til hundens angst for fyrværkeri

29-11-2023 10:00, af Anne Cecilie Sohl

Når nytårsaften nærmer sig, glæder mange familier sig til himlens farverige skue. Men for vores firbenede venner bringer fyrværkeriet ofte en bølge af angst og frygt. 

Fem gode råd til at få trænet med din hund

29-12-2020 10:46, af Astrid Gerd Holtet

Når det er mørkt og koldt udenfor, kan det være svært at komme afsted til hundetræning, men med lidt træning i hjemmet hver dag, kan du komme langt – her får du fem tips til at få inkorporeret træningen i din hverdag 

Gi’pote og high five

12-08-2017 18:07, af Anne Ekenberg

Regnvejr…endnu engang vælter regnen ned, og hvis din hund ikke er til regnvejr, bliver den rastløs. Denne øvelse driver forhåbentlig noget af rastløsheden væk.

Bliv klar til nytårsaften

14-11-2022 09:42, af Astrid Gerd Holtet og Bjarke Kirkegaard Nielsen

For mange hunde er årsskiftet forbundet med stress og angst. Er din hund en af dem, så kan du allerede nu tage fat i problemet, så nytårsaften 2022 kan blive en bedre oplevelse  

Når Danmark er lukket ned

12-03-2020 08:49, af Astrid Gerd Holtet

Mange er i disse dage lukket inde. Frygt ikke der er masser af aktiviteter, man kan lave med hunden

Dyrevenligt nytår på vej

05-01-2020 09:58, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Knap har den sidste krudtrøg lagt sig over Danmark, før branchen er ved at planlægge næste årsskifte, og noget tyder på, at næste nytår bliver bedre for vores dyr

Genial hundejulekalender

29-11-2019 08:11, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Johanna Allanach har i samarbejde med Hurtta kreeret en julekalender, som nok skal få hundefolket til at glæde sig

Må min hund spise asparges?

17-07-2017 10:13, af Anne Ekenberg

Jeg elsker friske asparges. De hvide asparges elsker jeg at spise rå, og de grønne elsker jeg, fordi der er lidt mere smag i dem, når de er kogt. Heldigvis er de også sunde for os, men er de sunde for vores hunde?

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hundemekka på Dyrskuepladsen

08-05-2024 11:51, af Anne Cecilie Sohl

Hvis du ikke allerede har lagt planer for Kristi Himmelfartsdagene, så læg vejen forbi Roskilde Dyrskueplads. Fredag til søndag vil pladsen nemlig bugne af søde, dygtige hunde og deres ejere i anledning af Dansk Kennel Klub’s tredobbelte hundeudstilling. I løbet af de tre dage vil over 8.500 hunde blive bedømt og Dyrskuepladsen vil derfor være et sandt mekka for alle hundeelskere med rig mulighed for at få en stor overdosis af pelset kærlighed.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Må min hund spise mælkebøtter?

28-07-2017 12:54, af Anne Ekenberg

Mælkebøtter er faktisk ret sunde for os mennesker. Vi kan bruge alle dele i madlavning, og minsandten om de ikke også er sunde for vores hunde.

Symptom - træthed

20-01-2022 15:28, af Astrid Gerd Holtet

Træthed eller nedstemthed er et almindeligt symptom på mange forskellige sygdomme hos hunde, men det kan være svært for ejeren at opdage

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Fuld gang i Roskilde

10-05-2024 18:30, af Anne Cecilie Sohl

Fredag blev DKK's tredobbelte udstilling i Roskilde skudt i gang - og selvfølgelig var HUNDEN på pletten!

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?